Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Prienų filialas ir Veiverių seniūnijos administracija vienu iš svarbiausių prioritetų laiko jaunosios kartos ugdymą. Gegužės 23 dieną LPKTS Prienų filialo pirmininkės Dalytės Raslavičienės iniciatyva buvo surengta profesinio orientavimo popietė Tomo Žilinsko gimnazijos vyresniųjų klasių moksleiviams.

Pristatyti svarbios valstybinės tarnybos ypatumus buvo pakviesti Kauno teritorinės muitinės pareigūnai. Į Veiverių šaulių namus atvykusiems svečiams ir sugužėjusiam jaunimui D. Raslavičienė pateikė istorinių žinių apie vienus iš pirmų Lietuvos šaulių sąjungai priklausiusius namus, skirtus Prano Gudyno atminimui, taip pat apie gilias mokslo ir kultūros tradicijas turinčius Veiverius ir miestelio bendruomenę įvairiais istorijos laikotarpiais.

                      Kauno teritorinės muitinės ryšių su visuomene vyriausioji inspektorė Dovilė Maksimova supažindino gimnazistus su Lietuvos muitinės istorija, siekiančia Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės laikus, papasakojo, kokią svarbią ir reikalingą funkciją atlieka Lietuvos muitinė, vykdanti valstybinę muitų politiką, sauganti ekonomines sienas, užkardanti nelegalių prekių gabenimą ir prekybą, taip pat kovojanti su kontrabanda, narkotikų gabenimu. Ši informacija buvo pateikta peržiūrint dokumentinį filmą, kuriame užfiksuoti svarbiausi Lietuvos muitinės tarnybos momentai bei simbolika. Gimnazistams buvo pravesta klausimų viktorina, patys aktyviausieji jaunuoliai apdovanoti atminimo dovanėlėmis. Vyriausioji inspektorė pabrėžė, jog Lietuvos muitinėje gali tarnauti tik aukštąjį išsilavinimą turintys asmenys, tuo nuteikdama jaunuolius būti motyvuotais ir puikiai mokytis. Po informacinės dalies moksleivių laukė dar įdomesnis praktinis susitikimo etapas – visi buvo pakviesti į gimnazijos stadioną, kuriame Kauno teritorinės muitinės Mobiliųjų grupių skyriaus kinologai vyresnieji inspektoriai Audrius Žaltauskas ir Valentinas Morkūnas pristatė savo augintinių – dresuotų tarnybinių šunų programą. Čia vokiečių aviganiai Reksas ir Arzalas bei labrado retriveris Kipšas ieškojo narkotinių medžiagų, kovojo su „sienų pažeidėjais“ bei vykdė kinologų komandas. Ši programa sulaukė itin didelio moksleivių susidomėjimo ir triukšmingų emocijų. Mobiliųjų grupių Panevėžio poskyrio ekipažo vyriausieji inspektoriai Birutė Ulianskienė ir Renatas Kavaliauskas supažindino su moderniame specialiame visureigyje įrengta muitinio tikrinimo įranga. Moksleiviai galėjo apžiūrėti draugų kišenėse esančius niekučius, o metalo ieškikliu paieškoti metalinių daiktų.

Vėliau muitinės pareigūnai, į susitikimą su gimnazijos bendruomene buvo pakviesti į pažintinę ekskursiją po istorines Veiverių miestelio vietas – aplankyta pirmoji Lietuvos mokytojų seminarija, kurioje šiuo metu veikia Lietuvos karininko, žymaus operos solisto, patyrusio Sibiro lagerių golgotas, Antano Kučingio meno mokykla, legendinio partizano Juozo Lukšos-Daumanto memorialinis muziejus, kuriame Lukšų šeimos bei brolių partizanų gyvenimo ir kovos istoriją papasakojo vadovė Jovita Kuždailienė. Taip pat LPKTS Prienų filialo pirmininkė Dalytė Raslavičienė svečius palydėjo į „Skausmo“ kalnelį, 75 –ių Lietuvos Laisvės kovotojų amžinojo poilsio vietą. Čia pareigūnai buvo supažindinti su šios sakralinės vietos įkūrimo istorija, apžiūrėjo simbolinį Tauro apygardos štabo bunkerį. Vėliau Veiverių seniūnijoje susipažino su miestelio simbolika, bendravo su seniūnu Vaclovu Ramanausku ir administracijos darbuotojais.

                      Šis abipusiai prasmingas susitikimas buvo įamžintas atminimo dovanėlėmis – Veiverių seniūno pavaduotoja Audronė Lazdauskienė Kauno teritorinės muitinės Mobiliųjų grupių skyriaus viršininkui Danui Pranckevičiui už veiveriškiams surengtą profesinio orientavimo pamoką įteikė padėką, o Mobiliųjų grupių skyriaus inspektorius Gintautas Tamulaitis susitikimo iniciatorei, Tomo Žilinsko gimnazijos bičiulei Dalytei Raslavičienei – Algirdo Jakubčionio knygą „Lietuvos muitinės“, kad žinios apie svarbią valstybinę tarnybą būtų skleidžiamos vis plačiau.

Dalia MACIUKEVIČIENĖ

Gintautas TAMULAITIS

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close