Po Velykų likusių kiaušinių lukštų neišmeskite: pravers ir buityje, ir kaip grožio priemonė

Ruošiantis Šv. Velykoms tenka numarginti ir ne vieną dešimtį kiaušinių. Kiaušinius suvalgome, o lukštai keliauja į atliekų dėžę – dažnai net nepagalvojame, kad jie gali būti panaudojami įvairiais išradingais būdais. Juose gausu kalcio, todėl tinkamai naudojami kiaušinių lukštai gali puikiai pasitarnauti ne tik kaip natūrali trąša, bet ir kaip sveikatos bei grožio procedūrų sudedamoji dalis. Prekybos tinklas „Rimi“ kviečia Velykas sutikti tvariai: kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi būdais, kaip galima panaudoti likusius kiaušinių lukštus buityje ir kasdienybėje. 

Natūrali trąša ir apsauga nuo kenkėjų

Pasak L. Barčaitės, patyrę sodininkai žino, kad kiaušinių lukštai sumažina dirvožemio rūgštingumą, yra puikus kalcio ir kitų mineralų šaltinis dirvai ir augalams, tinka kompostavimui, tačiau daugelis žmonių nepasinaudoja šia naudinga lukštų savybe. Iš tiesų, pasidaryti trąšas iš kiaušinių lukštų yra visai nesudėtinga.

„Kiaušinių lukštus reikia gerai nuplauti, išdžiovinti, sutrinti juos iki smulkių gabalėlių, sumaišyti su vandeniu ir jau po paros galima laistyti augalus. Kitas dirvos tręšimo būdas yra tiesiog nuplautus, išdžiovintus ir susmulkintus kiaušinių lukštus pabarstyti aplink augalus ir sumaišyti su žeme arba pabarstyti susmulkintus lukštus aplink augalų šaknis. Tręšimo būdų yra įvairių – pasirinkite sau tinkamiausią“, – sako „Rimi“ ekspertė.

Kiaušinių lukštai itin tinkami pomidorams auginti. Prieš sodinant pomidorus į dugną įberkite saują kiaušinių lukštų – tokiu būdu pomidorai viso augimo metu gaus pakankamą kiekį kalcio, kuris jiems yra itin reikalingas ir naudingas.

Kiaušinių lukštai tinkami ir kompostavimui, o paruošimo eiliškumas išlieka tas pats: kiaušinių lukštai nuplaunami, susmulkinami ir sudedami į kompostą. Susmulkinti kiaušinių lukštai greičiau suyra, o dirvožemis lengviau pasisavina reikalingus mineralus.

„Kiaušinių lukštai ne tik praturtina augalus ir dirvožemį kalciu bei kitais mineralais, bet yra ir puiki apsauga nuo kenkėjų, tokių kaip sraigių ir šliužų. Susmulkinkite kiaušinių lukštus ir apibarstykite juos aplink dirvą bei augalus – tokiu būdu šie kenkėjai vengs šliaužti per aštrius kiaušinio lukštus ir nepasieks augalo“, – priduria L. Barčaitė.

Tinka ir sodinukams daiginti

„Rimi“ kulinarijos technologė tikina, kad kitas gana dažnas ir populiarus lukštų panaudojimo būdas yra sodinukų daiginimas kiaušinių lukštuose. Svarbiausia turėti kiaušinio lukšto puses, pradurti skylutę, kuri bus skirta vandeniui nubėgti, įberti šiek tiek žemių ir pasėti sėklas. Galite pasilikti ir kiaušinių įdėklą – bus patogiau laikyti lukštus su sodinukais. Tada belieka palaistyti sodinukus, o vėliau juos persodinti, suskaldžius lukštą.

Panaudojami buityje

Turbūt nebūtumėte pagalvoję, kad kiaušinių lukštai gali būti skirti ne tik trąšoms gaminti, bet ir kasdieniams, buitiniams veiksmams atlikti. Anot L. Barčaitės, kiekvienuose namuose galima rasti valymo priemonių, kuriose gausu cheminių medžiagų, bet retas žino, kad iš kiaušinių lukštų galima pasidaryti natūralias valymo priemones.

Susmulkinkite kiaušinių lukštus iki miltelių, sumaišykite juos su keliais šaukšteliais sodos ir užpilkite šiek tiek vandens. Tokia valymo priemonė puikiai pasitarnaus viryklei, šaldytuvui ar mikrobangų krosnelei valyti.

Kiaušinių lukštai puikiai tinkami ir indams, vazoms, termosams valyti. Pavyzdžiui, puodelių viduje nuo kavos ir arbatos susidaro ruda plėvelė, kurią sunku panaikinti. Susmulkinti kiaušinių lukštai, užpilti karštu vandeniu, padeda suskaidyti šias dėmes. Kalbant apie kavą, siūloma panaudoti kiaušinių lukštus norint neutralizuoti dalį kavos rūgštingumo ir kartumo. Sumaišykite kavą su keliais gerai nuplautais kiaušinių lukštais ir kava taps švelnesnė.

Natūralus kalcio papildas

Trūkstant kalcio naudojame kalcio papildus, bet retai pagalvojame, kad kalcio galime gauti iš natūralių, pačių pasigamintų šaltinių. Kiaušinių lukštuose yra daug organizmui būtinų mikroelementų, tarp kurių yra ir kalcis. Jis ypatingai svarbus mūsų organizmui, o jo trūkumas gali nulemti įvairius sutrikimus ir paskatinti ligų atsiradimą.

„Rimi“ ekspertė sako, kad ruošiant natūralius kalcio papildus iš kiaušinių lukštų, pirmiausia juos reikia gerai nuplauti, išdžiovinti, susmulkinti iki miltelių, suberti į stiklainį bei laikyti sausoje vietoje. Vartoti kiaušinių lukštų miltelius galite jums patogiu būdu: gerti su vandeniu, dėti į patiekalus, gėrimus, kokteilius. Norint, kad kalcis dar geriau įsisavintų, patartina ant miltelių išspausti šiek tiek citrinos sulčių.

Iš lukštų – ir grožio priemonės 

Kiaušinių lukštai turi daug paskirčių, o dar viena iš jų – grožio produktai. Nors prekybos centruose galime rasti įvairių grožio produktų, yra žmonių, kurie mėgsta veido kaukes ir šveitiklius gamintis namuose.

„Kiaušinių lukštai, sutrinti iki miltelių, gali būti puikiai panaudojami naminio šveitiklio sudėtyje. Reikės tik susmulkinti nuplautus ir išdžiovintus kiaušinio lukštus iki miltelių, juos sumaišyti su kiaušinio baltymu ir naudoti kaip ekologišką ir aplinkai nekenkiantį šveitiklį arba veido kaukę“, – patarimais dalijasi „Rimi“ kulinarijos technologė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close