Baltijos jūroje treniravosi Lietuvos ir sąjungininkų laivai bei orlaiviai

Kovo 8–15 d. Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų priešmininis laivas „Kuršis“ (M54), patruliniai laivai „Dzūkas“ (P12) ir „Sėlis“ (P15) kartu su Jungtinės Karalystės, Danijos, Vokietijos, Latvijos laivais bei orlaiviais vykdė bendrus mokymus jūroje.

Reaguodamas į esamą geopolitinę situaciją NATO valstybės prie Baltijos jūros, Jungtinės Karalystės karinis laivynas aktyvavo karinius mokymus jūroje.

Skirtingomis dienomis priešmininis laivas „Kuršis“ jūroje bendradarbiavo ir vykdė įvairias užduotis su Vokietijos fregata FGS „Sachsen“ (F 219), Danijos fregata HDMS „Niels Juel“ (F 363), Latvijos patruliniu laivu „Jelgava“ (P-08), Danijos naikintuvais F16, Lietuvos patruliniu laivu „Dzūkas“ (P12) bei Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparniu „Dauphin“.

Kovo 15 d. Lietuvos ir Latvijos išskirtinėse ekonominėse zonose Baltijos jūroje vyko Jungtinių ekspedicinių pajėgų (angl.  Joint Expeditionary Force, JEF) mokymai, kuriuose be laivo „Kuršis“ taip pat dalyvavo patrulinis laivas „Sėlis“ (P15) bei Jungtinės Karalystės fregata HMS „Richmond“ (F-239). Sėkmingai buvo atlikti bendri taktinio manevravimo, darbo su laivo orlaiviais, paieškos ir gelbėjimo, kovinių šaudymų, krovinio perdavimo eigoje, ryšių procedūrų ir komunikacijos šviesos signalais mokymai.

Jungtinės ekspedicinės pajėgos yra brigados dydžio aukštos parengties kovinis vienetas, skirtas reaguoti į netikėtas krizines situacijas Europoje ir už jos ribų: pradedant humanitarine parama, atgrasymu ir baigiant kovinėmis operacijomis. JEF yra visų pirma skirtas greito reagavimo operacijoms vykdomoms po Europos Sąjungos, NATO ar Jungtinių Tautų vėliava.

Jungtinėms ekspedicinėms pajėgoms vadovauja ir branduolį sudaro Jungtinė Karalystė. Savo indėlį pagal poreikį – sausumos, jūrų ir oro pajėgų karinius vienetus – dar skiria Danija, Estija, Latvija, Lietuva, Nyderlandai, Norvegija, Švedija, Suomija ir Islandija.

Nuo 2016 m. pradžios JEF operaciniame štabe Nortvude Jungtinėje Karalystėje tarnauja Lietuvos karininkas. Lietuva šioms pajėgoms skiria kuopos dydžio vienetą, kuris veikia Danijos kariuomenės kovinės grupės sudėtyje, taip pat mediką, priskirtą JK karo lauko ligoninei.

Karinių jūrų pajėgų informacija.

Laivo „Kuršis“ (M54) įgulos narių nuotraukos.      

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close