TAI GRAŽIAI IŠ JŲ IŠAUGA…

Kovo 24 d. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje vyko edukacinis užsiėmimas „Justinas Marcinkevičius. Nuo ištakų iki šiandienos“. Edukaciniame užsiėmime dalyvavo Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos penktokai.

Poeto Justino Marcinkevičiaus memorialiniame kambaryje vykęs užsiėmimas prasidėjo Eurikos Masytės atliekama daina „Laisvė“. Penktokai gavo užduotį ne tik pasiklausyti dainos, bet ir pastebėti, kas rodoma muzikiniame klipe, kokie vaizdai lydi daugeliui girdėtą ir žinomą dainą. Mokiniai, atidžiai klausęsi ir žiūrėję vaizdo klipą, puikiai atliko užduotį ir pasakojo, ką matė: daina buvo atliekama didelio mitingo Vilniuje Katedros aikštėje metu, visi buvo vieningi, plevėsavo daug Lietuvos trispalvių, Latvijos, Estijos vėliavų, o daina buvo palydima filmuota medžiaga, kurioje – okupantų tankai, tragiškos Sausio 13-osios nakties vaizdai. Penktokai puikiai apibendrino tai, ką matė ir girdėjo – daina buvo apie Lietuvos žmonių kovą už laisvę ir nepriklausomybę, o tankai visiems priminė tai, kas šiandien vyksta Ukrainoje, kur ukrainiečiai, taip pat kaip lietuviai anksčiau, šiandien kovoja dėl savo šalies nepriklausomybės ir laisvės.

Aptarus matytą muzikinį klipą, buvo prisiminta, kad daina „Laisvė“ sukurta pagal kraštiečio poeto Justino Marcinkevičiaus eilėraščio žodžius, todėl mokinių apsilankymas poeto vardo bibliotekoje buvo puiki proga geriau susipažinti su kraštiečiu poetu, sužinoti, kad jis gimė 1930 m. kovo 10 d. Važatkiemyje, Prienų rajone. Vėliau mokėsi Alksniakiemio pradinėje mokykloje, Prienų „Žiburio“ gimnazijoje, vėliau –Vilniaus Universitete.

Žinoma, visi mokiniai buvo skaitę Justino Marcinkevičiau eiliuotą pasakaitę „Grybų karas“, tačiau bibliotekoje eksponuojamoje parodoje jei susipažino ir su kitomis poeto knygomis vaikams, sužinojo, kad Memorialiniame kambaryje, kuriame ir vyko edukacinis užsiėmimas, esančios knygos – tai Poeto asmeninė biblioteka, parvežta į Prienus iš Justino Marcinkevičiau namų Vilniuje. Sužinojo, kad galima nueiti į Prienų krašto muziejų, kur įrengta žymiam kraštiečiui skirta ekspozicija, o joje saugomas poeto rašomasis stalas, fotografijos ir kiti asmeniniai poeto daiktai.

Šis edukacinis užsiėmimas penktokams tapo tikru iššūkiu, kadangi jiems teko ne tik klausytis dainos, bet ir patiems dainuoti! Jie kartu su bibliotekininkėmis mokėsi dainuoti Justino Marcinkevičiaus žodžiais parašytą dainą „Tai gražiai gražiai mane augino“. Jauniesiems dainorėliams, atsižvelgiant į tai, kad šią dainą jie visi kartu dainavo pirmą kartą, viasai neblogai sekėsi! O padrąsinti bibliotekininkių visi penktokai mielai tapo „mažaisiais justinais marcinkevičiais“, t. y. – poetais ir, gavę raktinius žodžius „laikas“, „pieva“, „kelias“, „upė“, patys kūrė eilėraščius, internete ieškojo šiems „eiliavimams“ tinkamos muzikos ir, susibūrę į grupeles, drąsiai atliko savo draugams ką tik „iškeptus“ savo muzikinius numerius.

Užsiėmimo pabaigą vainikavo smagi pramoga – „pasivaikščiojimas“ po Justino Marcinkevičiaus tėviškę ir kitus gražius Prienų krašto kampelius. Sakysite: „Kaip tai įmanoma?“. Bibliotekoje – viskas įmanoma! Juk bibliotekoje įrengtoje Robotikos erdvėje 3D AKINIAI ir bibliotekos svetainėje internete paskelbta VIRTUALI KELIONĖ leidžia nežengus nė žingsnio aplankyti ne tik Prienų rajone gimusių rašytojų tėviškes, bet ir pasivaikščioti Prienų krašto piliakalniais, parkais, praskrieti virš Nemuno kilpų ir, dar nesuspėjus suskambėti skambučiui, grįžti į kitą pamoką klasėje, stadione, o gal ir vėl – Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje. O ten – visada laukiamas kiekvienas!

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos metodininkė

Dalia Bredelienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close