Birštono gimnazijos mokinių, Erasmus+ projekto dalyvių, viešnagė Graikijoje

Birštono gimnazijos mokiniai tęsia tarptautinį projektą ,,Demokratija: kelionė iš praeities į dabartį“. Kovo 7–12 dienomis gimnazijos mokiniai: Urtė Lakavičiūtė, Ernestas Vyšniauskas, Fausta Balčiukynaitė, Miglė Juozaitytė, Erika Lyberytė, Gabija Arbačiauskaitė, kartu su lietuvių kalbos mokytoja Vytaute Kurtoviene ir fizinio ugdymo mokytoju Arnu Juozaičiu viešėjo demokratijos lopšyje – Graikijoje.

Mūsų viešnagė prasidėjo Graikijos sostinėje Atėnuose, kur aplankėme akropolį. Visą savaitę su kitais projekto dalyviais: italais, ispanais ir turkais, gyvenome Kardicoje, mieste, įsikūrusiame centrinėje Graikijoje, kalnų papėdėje. Mus pakerėjo kalnų didybė. Stebint kalnus atsiranda laisvės pojūtis, o laisvė yra demokratijos pagrindas. Ypač sužavėjo ekskursija į Meteoros ortodoksų vienuolynus, pastatytus ant natūralių smiltainio uolų stulpų, šiaurės vakariniame Tesalijos lygumos krašte. Dviejų pagrindinių vienuolynų – Gegano Meteoro ir Megalo Meteoro – įkūrėju laikomas šventasis Afanasijus. Ši unikali vieta yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Projekto dalyviai ne tik grožėjosi gražia gamta, patyrė graikų svetingumą, bet ir dalyvavo įvairiose veiklose – viena iš jų sukurtų filmų apie demokratiją pristatymas. Kiekvienos šalies komanda pristatė filmus apie savo šalies kelią į demokratiją. Buvo gera pristatyti savo sukurtą video apie Lietuvos kelionę į laisvę labai svarbią dieną, Kovo 11- ąją. Mokiniai siedami šešėlių teatrą, technologijas ir dokumentiką perteikė mūsų tautos sunkų kelią į laisvę. Kurdami video apie tai, kas svarbu Lietuvai, net nenujautėme, kokia skaudi ir aktuali ši tema bus šiomis dienomis. Pažiūrėję pristatytus video, supratome, kad kiekvienai šaliai demokratija yra vertybė, nes kova už ją buvo labai sunki.

Pristatę savo kurtus video, buvome priimti miesto vicemero. Jis pasveikino projekto dalyvius, trumpai pristatė Kardicą. Penktadienio vakare buvo surengta šventė, kurios metu buvo aptarta viešnagė, dalintasi neišdildomais įspūdžiais.

Šeštadienį iš ryto atsisveikinome su ispanais, graikais, italais ir turkais. Nors buvo braukiamos išsiskyrimo ašaros, bet gera žinoti, kad gimė tokia graži mokinių draugystė. Savaitė prabėgo labai greitai, mokiniai grįžo kupini neišdildomų įspūdžių, įgiję patirties ir labai laimingi.

Lietuvių k. mokytoja Vytautė Kurtovienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close