Justinas Marcinkevičius: „Gimiau aš kovo mėnesį“

KOVAS, geras Bibliotekos bičiulis, po ilgos žiemos, 10-tą savo dieną, visada užsuka į svečius. Ir šiemet jis vėl tyliai įsmuko į biblioteką, užlipo laiptais į antrą aukštą, apsidairė ir nedrąsiai pravėrė jam gerai pažįstamas duris į Poeto Justino Marcinkevičiaus memorialinį kambarį. Smalsiai peržvelgė čia saugomą Būtąjį laiką (ar dar yra kas buvo?), giliai įtraukė gelstelėjusių knygų puslapių kvapo, pasiklausė kažkada ten – Būtajame laike – ištartų ir neištartų žodžių aido ir su palengvėjimu atsiduso: „Gerai, kad vėl čia užsukau…“. Tada begarsiai nužingsniavo tiesiai link gerai pažįstamo, atviro Žvilgsnio, iš 45 fotografijų, lyg pro daugiabučio langus, žvelgiančio į Esamąjį laiką, kuriuo, tiesą pasakius, tas Žvilgnis niekada nenustojo būti…

Taip, susirėmus IŠ ir Į fotografijas besiskverbiantiems KOVO ir JO žvilgsniams, erdvėje lyg nutrūkę dienų karoliai pabyra seniai seniai Justino Marcinkevičiaus parašyto eilėraščio žodžiai:

„Gimiau aš kovo mėnesį,

lova vienu galu į šiltą krosnį rėmėsi.

Sako, jau buvo vėlu.

Tėvas maldaknygę vartė. Šiaip, sako, buvo ramus.

Parinko man gerą vardą – vis dėlto pirmas sūnus.

Geras vardas. Geresnio nenoriu.

Bet tą dieną, po šimts velnių,

Pagal bažnytinį kalendorių buvo 40-imt kankinių!

Nuo šito ir prasidėjo…“.

***

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka kasmet Poeto Justino Marcinkevičiaus gimimo dieną mini pakviesdama poeto kūrybos gerbėjus į biblioteką – prisiminti kūrybą, pasidalinti prisiminimais, o jaunesnius bibliotekos lankytojus – susipažinti su PAPRASTU NEPAPRASTU kraštiečiu, didžiulio talento kūrėju ir žmogumi, kurio gyvenimas neatsiejamas nuo tėviškės, gimto krašto žmonių ir įvykių.

Daug jų – žmonių ir įvykių – fotografijose sustabdyti pavyko Onai Valkauskienei. Ji dėkinga likimui, kuris dažnai jos ir Poeto kelius „supindavo“, o pomėgis fotografuoti šiandien džiugina didžiule fotografijų kolekcija, kurios dalis sugulė į parodą „PAPRASTAS NEPAPRASTAS Justinas Marcinkevičius“. Kovo 10-tąją paroda buvo pristatyta bibliotekos lankytojams, tačiau Poeto memorialiniame kambaryje ji dar bus eksponuojama iki balandžio 15 d.

Kviečiame aplankyti.

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos metodininkė Dalia Bredelienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close