Paskelbė kas gaus paramą saulės elektrinių ir šilumos siurblių įsigijimui: skaičiai rekordiniai

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) paskelbė kas gaus paramą saulės elektrinių ir saulės parkų įrengimui. Daugiabučių ir individualių namų gyventojai, norintys įsigyti įprastinę bei nutolusią saulės elektrinę, iš viso pateikė 19 904 paraiškas. Tai, pasak Sumanių energetikos paslaugų bendrovės „Ignitis“ produktų vadovo Karolio Dargio, rodo saulės energetikos bumą ir ragina suskubti laiku įsigyti saulės elektrines, nes jų poreikis – milžiniškas.  

Keliamus reikalavimus finansavimui gauti atitiko 19 448 paraiškos. Bendra jų prašoma suma siekia 48 mln. eurų, iš kurių 39,5 mln. eurų skiriama individualių saulės elektrinių įsirengimui ant gyvenamųjų namų stogų bei virš 8 mln. eurų elektrinių įsigijimui iš nutolusių saulės parkų. Tai yra 37 mln. eurų daugiau nei pernai. Aktyviausiai paraiškas teikė Vilniaus ir Kauno miestų bei rajonų daugiabučių ir individualių namų gyventojai. 

Anot K. Dargio, stebimas susidomėjimo saulės energetika bumas, o tai lemia keli faktoriai: augančios elektros kainos, siekis prisidėti prie tvaresnių sprendimų plėtros bei parama verslui ir gyventojams, nusprendusiems įsigyti saulės elektrinę ar jos dalį nutolusiuose saulės parkuose.  

Renkantis įrangą, geriau vengti vienadienių žaidėjų 

Norint gauti Europos Sąjungos paramą, numatyti terminai per kiek laiko saulės elektrinės turi būti įrengtos. Jeigu gyventojas pats ketina įsirengti elektrinę, o ne pirkti ją iš saulės elektrinių parko, tai reikia įgyvendinti per 9 mėnesius nuo tada, kai baigiasi laikas teikti paraiškas paramai gauti, t.y. iki 2022 m. lapkričio 11 d. 

„Paramą gavę gyventojai turės įsirengti saulės elektrinę iki šių metų lapkričio 11 d., tačiau atsižvelgiant į rekordiškai išaugusią paklausą, svarstoma šį terminą pratęsti iki 2023 m. vasario vidurio. Gyventojai laisvi pasirinkti rangovus ir įrangą – svarbu, kad įranga būtų nauja, nenaudota. Šis reikalavimas taikomas ne tik saulės moduliams, bet ir kitai įrangai, pavyzdžiui, saulės elektrinės įtampos keitikliams. Patariama būtinai pasidomėti saulės modulių ir saulės elektrinės įtampos keitiklio tiekėju, gamintoju, taip pat gamintojo teikiamomis garantijomis ir trečiųjų šalių teikiamu garantijų draudimu bei draudimą teikiančios trečiosios šalies patikimumu. Tuo turėtų pasirūpinti elektrinę įrengianti bendrovė, todėl geriausia rinktis įmones, kurios yra patikimos, turi patirties saulės energetikos sektoriuje ir gali užtikrinti ilgametį bendradarbiavimą su klientu“, – sako K. Dargis. 

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad rekordiškai išaugusi saulės elektrinių paklausa gali prailginti saulės elektrinių įrengimo bei vystymo terminus. 

Platformojesaulesparkai.lt rezervacijoms skelbiami parkai bus pastatyti jau spalio mėnesį. Taigi, visi gyventojai gavę APVA paramą, turėtų suskubti atlikti rezervacijas dabar, priešingu atveju yra tikimybė nespėti į 12 mėnesių terminą, per kurį APVA parama turi būti panaudota. 

Apsilankius saulesparkai.ltplatformoje galima rasti reikalingą informaciją. Naujų saulės parkų rezervacijos atsiras netrukus.

Parama šilumos siurblių įrengimui bus skelbiama dviem etapais 

Daugiabučių ir individualių namų gyventojai taip pat teikė paraiškas biokuro katilų keitimui ir iškastinio kuro katilų keitimui. Pasikeisti biokuro katilą į modernų šilumos siurblį pageidavo 2659 gyventojų. APVA paramą skyrė 2377 paramos prašiusių.

Balandžio 1 dieną paaiškės kam bus skirta parama iškastinio kuro katilų keitimui į šilumos siurblius. 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close