Vaistininkė įvardijo 5 dažniausius galvos skausmo tipus: kaip atpažinti ir spręsti?

Galvos skausmas – vienas dažniausių skausmų, kuriuos patiria žmonės ir viena iš dažniausių priežasčių, dėl kurių pacientai į vaistinę užsuka medikamentų. „Camelia“ vaistininkė Laima Liaugotienė sako, kad vaistus šiam negalavimui reikėtų rinktis atsakingai, o prieš tai geriausia nustatyti priežastį, kodėl skauda galvą.

„Pacientai dažniausiai paprašo sau žinomų vaistų, kuriuos vartoja, tačiau aš visuomet paklausiu, kokiu tikslu vaistai bus geriami ir neretai išgirstu atsakymą – galvos skausmui malšinti. Daugeliu atvejų pacientas išeina su visai kitu vaistu nei planavo nusipirkti, mat galvos skausmas apgaulingas, todėl vaistus reikia rinktis itin atsakingai, kad situacijos dar labiau nepablogintų“, – sako vaistininkė L. Liaugotienė.

Skausmas gali būti:

 neorganinis (pirminis), kai aiški skausmo priežastis nėra žinoma, jo priežastys – įtampa, stresas, nuovargis, dehidratacija, alkis, karštis, drėgmė, hormonų pokyčiai.

 organinis (antrinis) – jį sukelia kitos ligos (kraujotakos sutrikimai, sinusitas, karščiavimas, insultas, infekcijos, navikai).

1. Įtampos sukeltas skausmas. Dažniausiai juosia per visą galvą, jausmas tarsi užsidėjus šalmą.

2. Sinusinis. Aplink akis, skruostus, kaktą.

3. Hipertenzinis. Pulsuojantis pakaušio srityje arba smilkiniuose, toks pat būdingas tiek esant žemam, tiek padidėjusiam kraujospūdžiui.

4. Migreninis. Būdinga vienpusis galvos skausmas, trunka priepuoliais nuo 4 iki 72 valandų.

5. Klasterinis. Akies skausmas.

Natūralios priemonės

Vaistininkė sako, jei galvos skausmas nėra didelis, pirmiausia būtų galima išbandyti natūralias malšinimo priemones. Neretai žmonėms galvą pirmiausia skauda ir dėl dehidratacijos, tad pajutus negalavimą, verta išgerti vieną kitą stiklinę nešalto vandens.

„Bendrai galvos skausmą sumažinti gali ramybė, poilsis, relaksacinė terapija, fiziniai pratimai. Migreninį skausmą dažnai lengvina tamsa, sinusinį – nosies atkimšimas. Taip pat padėti gali vaistažolės: rozmarinas – reguliuoja kraujospūdį, tad puikiai tiks hipertenziniam galvos skausmui, melisa – atpalaiduoja spazmus, raktažolė – pasižymi raminančiu, skausmą malšinančiu poveikiu. Pagelbės ir vaistažolių vonios, ir jų arbatos“, – šiuos natūralius skausmo malšinimo būdus pataria „Camelia“ vaistininkė.

Kaip išsirinkti vaistus?

Jei galvos skausmas varginantis ir įprastai nepraeina, verta vaistininko klausti dėl vaistų ar netgi kreiptis į gydytoją. Vaistų nuo skausmo pasirinkimas yra didelis, tad kaip išsirinkti jums tinkamiausius?

„Jei pacientas paprašo įsigyti citramono, visuomet akcentuoju, kad šio medikamento sudėtyje yra kofeinas ir, esant skausmui dėl padidėjusio kraujospūdžio, jis situaciją gali dar labiau pabloginti.

Pacientai skeptiškai vertina paracetamolį, nes prisiskaito, kad jis kenkia kepenims, tačiau nuraminu, kad hepatotoksinis (pažeidžiamos kepenys) poveikis atsiranda tik vartojant maksimalią 4 g paros dozę t. y. 8 tabletes per dieną. Jis yra pats saugiausias medikamentas nuo skausmo, pasaulyje laikomas pirmuoju pasirinkimu ir tai tikrai veiksmingas preparatas, jeigu vartojama racionaliai.

Ibuprofenas taip pat puikiai veikia, tačiau reikia atsižvelgti į vyresnius pacientus dėl skrandžio pažeidimų. Dažnai vietoje jo rekomenduoju deksketoprofeną, šis vaistas naujesnis, greičiau suveikia ir jau po 5 min. jaučiamas palengvėjimas, o tai ypač svarbu prasidėjus staigiam skausmui“, – sako vaistininkė.

Specialistė akcentuoja – didesnio stiprumo vaistų dozės rekomenduojamos tik esant migreniniam skausmui. „Pasireiškus galvos skausmui, rekomenduoju išgerti mažesnę vaisto dozę, o, jei skausmas nepraeina, po 8-12 val. išgerti pakartotinai. Dažnai antros tabletės ir nebereikia, o pastebiu, kad žmonės įpratę gerti stipresnį medikamentą, galvodami, kad silpnesnis nepadės“, – sako L. Liaugotienė.

Kada kreiptis į gydytoją?

Galvos skausmas paprastai praeina savaime arba pavartojus medikamentų. Visgi yra keli atvejai, kai dėl šio skausmo reikėtų kreiptis į medikus:

 jei skausmą sukelia trauma, ypatingai netekus sąmonės, vemiama;

 dažnai kartojantis rytiniam skausmui, atmetus sinusitą;

 pasireiškus sisteminiams simptomams (kalbos, regėjimo sutrikimams, galūnių nejautrai);

 kaklo sąstingis;

 pasireiškus galvos skausmui vaikams iki 12 metų, jie taip pat siunčiami gydytojo apžiūrai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close