Specialiųjų operacijų pajėgų kariai treniravosi teikti medicininę pagalbą sudėtingomis sąlygomis

NATO sąjungininkai vis dažniau užsimena, kad kariai turėtų ruoštis sudėtingoms, netgi spartietiškoms gyvenimo sąlygoms galimų ateities konfliktų metu. Nutrūkus logistinėms grandinėms ir komunikacijos linijoms, kariai negauna reikiamų ginklų ar technikos, informacijos, tačiau vis tiek turi kautis ir laimėti. Siekiant išsaugoti gyvybes ir ryžtą kovoti, o dar daugiau – tautos paramą ir valią priešintis agresoriui, medicinos pagalba įgauna ypatingą svarbą.

Pirmąją šių metų kovo mėn. savaitę keliasdešimt Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Specialiųjų operacijų pajėgų (SOP) karo medikų dalyvavo medicininiuose mokymuose, kuriuose keitėsi specifine patirtimi bei mokėsi užsitęsusios pagalbos lauko sąlygomis (angl. Prolonged Field Care, PFC) ir medicininės paramos rezistencijos sąlygomis metodų ir programų. Šių sričių įgūdžiai yra ypatingai svarbūs veikiant kompleksinėje konflikto aplinkoje ar chaose. Atsižvelgdami į galimus scenarijus, kariai treniravosi teikti geriausią galimą medicininę pagalbą, kuomet evakuacija yra sutrikdyta ar net neįmanoma. Pratybų dalyviai taip pat mokėsi veikiančios medicininės paramos sistemos sudėtingoje situacijoje, nesaugioje aplinkoje, turint ribotus išteklius ir negalint evakuoti sužeistųjų, planavimo bei organizavimo.

„Lietuvos kariuomenės ir JAV Specialiųjų operacijų pajėgų vadovybės Europoje bendradarbiavimas medicinos srityje vyksta dalijantis ypatinga gydymo bei medicininės priežiūros, taikomos viršijus doktrinose numatytą nukentėjusiojo evakuacijos laiką, ir nekonvencinio medicininio planavimo patirtimi“, – teigė Lietuvos kariuomenės SOP vadas plk. Mindaugas Mažonas.

Mokymų metu įgyti įgūdžiai bus taikomi pratybų „Liepsnojantis kalavijas 2022“ ir „Trojos pėdsakas 2022“ medicininiuose scenarijuose, tačiau svarbiausia – jie gerina Lietuvos kariuomenės ir JAV SOP pasirengimą ir žinias teikiant aukštesnio lygmens medicininę pagalbą priešiškoje aplinkoje ir sąjungininkų tarpusavio supratimą bei sąveikumą.

„Dabar geriau jus suprantame, o tai stiprina motyvaciją remti jūsų šalį bet kokiomis sąlygomis,“ – sakė JAV SOP atstovas pasibaigus renginiui.

„Negalvojau, kad įmanoma taip greit suprasti, kaip teikti pagalbą lauko sąlygomis, kai sužeistojo evakuacija iš mūšio lauko neįmanoma, ištekliai riboti, o nukentėjusiajam išgelbėti reikia specifinių medicinos žinių,“ – apie pratybas kalbėjo LK SOP karys.

LK SOP bendradarbiauja su JAV SOCEUR (angl. U.S. Special Operations Command Europe, SOCEUR), organizuodamos Aukštesnio lygmens taktinės pagalbos nukentėjusiesiems mūšyje kursą, mokydamos medikus teikti sudėtingesnę ikihospitalinę pagalbą, treniruodamos SOP chirurgines komandas ir planuodamos bei vykdydamos medicininę paramą nepalankiomis sąlygomis. Šią veiklos kryptį numatoma plėsti ieškant sisteminių ir moksliškai pagrįstų sprendimų, užtikrinančių medicininę paramą sudėtingomis sąlygomis. Šiuose tarptautiniuose mokymuose taip pat dalyvavo ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų atstovai.

Lietuvos kariuomenės SOP siekia ne tik gerinti žinias taktinės medicinos srityje, bet ir dalintis patirtimi su kitais mūsų šalies kariuomenės vienetais.

SOP informacija, JAV karių nuotraukos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close