Karas Europoje. Demilitarizacija vaikų lavonais.

Pirmadienio rytą Ukraina pasitinka su vis dar laisvu Kijevu. Pasak Ukrainos oficialių šaltinių, Rusijos Federacijos (RF) karinių pajėgų judėjimas yra sulėtėjęs dėl intensyvios gynybos. Jau keletas dienų pranešama apie intensyvesnes RF kariuomenės fazes, tačiau didesnė dauguma atakų subliūkšta, o užimtos teritorijos susigrąžinamos. Savaitgalio metu Ukrainos kariuomenė atakavo net kelias RF pajėgų kolonas, sunaikindama daug karinės technikos, tame tarpe ir raketinį žemė-oras kompleksą BUK (kokiu 2014 metais virš rytų Ukrainos buvo numuštas Olandijos keleivinis laineris). Ukrainos kariuomenei pavyko sunaikinti ir iš prorusiško vadovo Ramzano Kadyrovo valdomos Čečėnijos atvykstančią elitinių pajėgų koloną. Dar dalis čečėnų kovotojų užėmę viena Ukrainos kaimą dėl intensyvios atsakomosios ugnies turėjo atsitraukti atgal. Pasak čečėnų kovotojų, „tai ne 2014-ieji, granatos ir raketos atskrieja iš niekur”.

Tuo tarpu RF pajėgos sunaikino Antonovo oro uosto angare stovėjųsį didžiausia pasaulyje lėktuvą An-225 Mriya, sunaikino daug gyvenamųjų namų, žudė civilių šeimas, naikino civilius objektus bei mokyklas.

Kaip skelbia Ukrainos sausumos pajėgos, pirmadienio rytui RF patyrė tokius nuostolius:

RF kariai: ~5300

Lėktuvai: 29

Sraigtasparniai: 29

Tankai: 191

Šarvuočiai: 816

Artilerija/patrankos: 74

Raketinė sistema BUK: 1

Raketiniai kompleksai BM-21 „Grad”: 21

Sunkvežimiai: 291

Benzovežiai: 60

Dronai: 3

Laivai/kateriai: 2

Priešlėktuviniai pabūklai: 5

Tuo tarpu RF vykdomos Ukrainos „nuginklavimo operacijos” metu žuvo beveik 400 ukrainiečių, iš jų – 16 vaikų. Dar 45 vaikai buvo sužeisti.

Į Rusijos karą prie Ukrainą atsakė ir tarptautinė bendruomenė nutraukdama verslo, sporto ryšius, pritaikydama finansines sankcijas įvairiems RF subjektams. To pasekoje, pirmadienio rytą užfiksuotas 30% rublio vertės kritimas, kuris, manoma nėra dar galutinis dėl vis daugiau šalių, prisijungiančių prie sankcijų.

Dauguma Europos bei keletas pasaulio šalių jungiasi prie pagalbos Ukrainai suteikdama finansinę paramą ir paramą ginklais. Rytų Europos šalys, tame tarpe ir Lietuvą, ženkliai gelbsti planuodamos priimti ir priimdamos atvykstančius karo Ukrainoje pabėgėlius, Ukrainos karių šeimas. Šiuo metu pranešama, jog iš Ukrainos į vakarus pasitraukė apie 400 tūkstančių ukrainiečių.

Lietuvoje savaitgalį organizuotas ir paramos rinkimas ukrainiečių šeimoms. Akcijos metu per vieną dieną surinkta 50 vilkikų paramos. Akcija laikinai sustabdyta, bet manoma, jog antradienį, suderinus logistiką, bus pratęsta.

Nors pirmadienį Minske prasidėjo diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos inicijuotos taikos derybos tarp Ukrainos ir Rusijos delegacijų, nesitikima, jog jose bus priimti reikšmingi sprendimai.

Negana to, Baltarusijoje vakar buvo įvykdytas teisinis-konsitucinis įstatymų pakeitimas, kuriuo Baltarusijos valdžios diktatūra įteisino RF branduolinio ginklo Baltarusijoje laikymą, įteisino galimybę A. Lukašenkai valdyti toliau. Manoma, kad dar šiandien Baltarusijos pajėgoms gali būti įsakyta prisijungti prie RF pajėgų karui prieš Ukrainą.

Dėl žuvusių RF karių, dėl melo apie Ukrainos rusakalbių „gelbėjimą” bei apskritai patį karą, Rusijos miestuose prasidėjo taikūs protestai. RF diktatūrinė valdžia praneša apie beveik 2000 suimtųjų 51-ame mieste. Pranešama, jog Ukrainoje, RF pajėgų palaikymo junginiuose yra ir mobilūs krematoriumai. Manoma, jog jie skirti žuvusiųjų ir įkalčių naikinimui. 2014 metais, būtent raudonieji karstai – „200 krovinys” tapo vienu iš įrodymu, jog Ukrainoje kovoja Rusijos, o ne Ukrainos separatistų kariai.

Ukrainos kariai ir žmonės ne tik intensyviai dalyvauja gynyboje bei kovoje, bet tuo pačiu viską fotografuoja ir filmuoja tam, kad išliktų įrodymai apie RF karių žūtis bei daromus nusikaltimus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close