Nemalonusis akių miežis: kaip gydyti ir kada kreiptis į gydytoją?

Dažniausiai net nesusimąstome, kad nekaltas akies patrynimas gali sukelti ilgalaikių nemalonumų. Pasak BENU vaistininko Mariaus Lukštaraupio, tai viena pagrindinių miežio ir kitų akių uždegimų priežasčių. O kaip uždegimą gydyti namų sąlygomis ir kada jau kreiptis į specialistus? 

Paraudęs, tinstantis ir skausmingas akies voko kraštas gali reikšti, kad formuojasi uždegimas, dar kitaip žinomas kaip miežis. Pasak M. Lukštaraupio, dažniausiai jis pasireiškia vaikams, bet būdingas ir suaugusiems. 

„Tai bakterinė infekcija, kuriai neturime imuniteto. Bakterija į voko folikulą ar riebalinę liaukutę, esančią šalia, dažniausiai įsimeta nešvariomis rankomis trinant akis. Tuomet jis užsikemša ir prasideda uždegimas, kartais pasibaigiantis pūliavimu“, – aiškina vaistininkas. 

Simptomai priklauso nuo tipo

Pasak specialisto, miežis gali būti kelių tipų – karštas arba šaltas. Pastarojo atveju vokas paraudonuoja, iškyla gumbelis, kuris įprastai savaime pratrūksta ir išteka. Tačiau karštojo miežio atveju, simptomai kur kas sudėtingesni. 

„Vokas skausmingesnis, „karštesnis“, tinsta, ima šlapiuoti. Uždegimas gali išplisti. Todėl kaip pirminei pagalbai, galima išgerti priešuždegiminį vaistą“, – pataria M. Lukštaraupis. 

Pagalba namų sąlygomis

Tam, kad situacija netaptų tokia kritiška, vaistininkas pirmiausia pataria imtis reguliarios akių vokų plovimo higienos. Tiks ir liaudiškos priemonės, tačiau svarbu neuždelsti. 

„Geriausia dėti šiltus kompresus, plauti šiltu vandeniu ar medetkų, ramunėlių nuoviru. Tiesiog pamirkius vatos diskelį, lengvai braukiama nuo akies išorės, nosies kryptimi. Tokius plovimus rekomenduojama kartoti kas kelias valandas. Svarbu šildyti uždegimo vietą. Jei po trijų dienų situacija negerėja, reikėtų kreiptis į gydytoją“, – akcentuoja vaistininkas. 

M. Lukštaraupis įspėja nebandyti patiems spausti pūslelės ar kitaip jos trinti: „Tokiu būdu bakteriją galima tiesiog paskleisti į kitus audinius ir dar labiau pabloginti situaciją.“

Sudėtingesni atvejai

Dar vienas dažnai pasitaikantis uždegimas, kurį gali sukelti akių trynimas nešvariomis rankomis – konjunktyvitas. Tai dažna ir peršalimo ar virusinių ligų komplikacija. Kadangi, priešingai nei miežis, šis uždegimas pasireiškia akies viduje, jis yra kur kas sudėtingesnis ir konsultacijos su vaistininku nepakaks – reikalinga gydytojo apžiūra. 

„Simptomai panašūs į akies išsausėjimą ar miežį – akis ašaroja, yra paraudusi. Dažnai rytais susirenka traiškanų, gali pūliuoti. Kadangi konjunktyvitai linkę komplikuotis, dėl gydymo rekomenduojama kreiptis į gydytoją, kuris greičiausiai paskirs reikiamų antibiotikų. 

Akys yra kritinis organas. Todėl labai svarbu konsultuotis su specialistu, nes baigtys gali būti liūdnos – net regos netekimas. Tas ypač galioja papuolus į akį svetimkūniui. Iki vizito, simptomams numalšinti galima naudoti antiseptinių lašų, tačiau gydymo atveju – padės gydytojas“, – akcentuoja BENU vaistininkas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close