Sveiki dantys – galimybė išvengti kitų ligų, mitas ar tiesa?

Žmogaus organizmas yra darni sistema, dėl to sutrikus nors vienai jos daliai – sutrinka visa sistema. Burna – pirmasis virškinimo organas, kuriame jau pradedamas virškinimas, ir būtent čia maistas turi būti kokybiškai susmulkintas. Kai maistas yra kokybiškai nesusmulkinamas, sutrinka skrandžio veikla, padidėja skrandžiui tenkantis krūvis, sunaudojama daugiau energijos, gali būti jaučiamas skausmas, diskomfortas, pykinimas ir kiti panašūs simptomai.

Vis dėlto, virškinimo sistema nėra vienintelis dalykas, išsibalansuojantis netekus dantų. Kuomet žmogus turi visus sveikus dantis, kramtymo metu krūvis tolygiai pasiskirsto žandikauliuose ir dantenose. Tačiau netekus dantų šis mechanizmas išsibalansuoja, o likę dantys turi atlaikyti didesnį krūvį. Aplink defektus esantis kaulas tirpsta, aplinkinės dantenos traumuojamos, o kartais išsivysto ir jų uždegimas.

Egzistuoja Popovo-Godono fenomenas, kuris teigia, kad netekus danties, priešais esantis dantis išilgėja, o gretimi dantys svyra į defekto pusę, ilgainiui iškraipydami visą dantų lanką. Atitinkamai padidėja rizika kauptis maisto likučiams, kas sukelia dantų ėduonį bei dantenų uždegimus.

Reikėtų nepamiršti, kad netekus vienos pusės dantų kenčia ir Jūsų apatinio žandikaulio sąnarys, kuris kandimo metu dislokuojasi. Ilgalaikėje perspektyvoje galimi sąnario skausmai, jo struktūros deformacija.

Verta atkreipti dėmesį, kad būtina laiku kreiptis į savo gyd. odontologą profilaktiniam vizitui, kad būtų galima laiku užkirsti kelią šiems organizmo pakitimams.

Galimi dantų defektų atstatymo būdai:

1) Implantacija – tai procedūra, kurios metu atstatomas danties/ų defektas naudojant dantų implantą. Jis įsriegiamas į kaulinį audinį, vėliau, prigijus jam – suprotezuojamas. Po protezavimo naujas dantis pilnai funkcionuoja, yra estetiškas, vizualiai nesiskiria nuo natūralių dantų. Dantų implantai laboratorinių procesų pagalba specialiai paruošiami sriegimui. Specialus jų paviršius maksimaliai stabilizuoja implantą kaule, skatinamas greitesnis prigijimas. Implantai gelbsti netekus tiek vieno, tiek visų dantų.

2) Neišimamas protezas – taikomas, kuomet dantis yra stipriai pažeistas karieso, dantis turi nepakankamai savo audinių, kad būtų galima kokybiškai atstatyti plombinėmis medžiagomis. Dantis protezuojamas pavieniu vainikėliu, kurį dantų technikas pagamina laboratorijoje. Jeigu danties nėra visai, t.y. jis prarastas, galima defektą atstatyti pagaminus tiltinį protezą, kurio metu yra šlifuojami gretimi dantys ir dantų technikas pagamina didesnės apimties protezą, kuris pricementuojamas prie esamų dantų, taip pilnai atstatant defektą.

3) Išimami dantų protezai – jie gaminami, kai dantų eilių defektai yra per dideli atstatyti neišimamais protezais ar pacientas implantacijos atsisako. Esant stabiliems likusiems dantims – pagamintos plokštelės kabliukų pagalba stabilizuojamos burnoje, o nesant dantų – visas krūvis tenka vien dantenoms. Šiuos protezus rekomenduojama kiekvieną dieną išsiimti ir išsivalyti, bei reguliariai keisti juos naujais.

4) Taip pat taikomas kombinuotas gydymas. Neturint nei vieno danties išimamų plokštelių stabilumas dažnai būna mažas, dėl to atliekama implantacija, taip pagerinant išimamų protezų stabilumą (užfiksuojant ant implantų).

Svarbu nepamiršti:

 Valyti dantų šepetėliu su dantų pasta kasdien;

 Naudoti vieno danties šepetėlį;

 Naudoti skalavimo skystį dvi savaites, kas du mėnesius;

 Stengtis naudoti maistą be pridėtinio cukraus;

 Keisti dantų šepetėlį kas tris mėnesius;

 Reguliariai lankytis pas odontologą.

Šie patarimai leis palaikyti tinkamą burnos florą ir sumažins riziką dantų sugedimui bei jų praradimui.

Gyd. Odontologas Žygimantas Petronis

3P CLINIC odontologijos klinika Prienuose ir Kaune

Tel. (8 319) 51510

Adresas: Stadiono g. 17, Prienai

www.3Pclinic.lt

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close