5 populiariausios UV šviesos panaudojimo sritys

Fizikos mokslų daktaras, UVIRESO bendraįkūrėjas Jonas Klimantas.

Ekspertas pabrėžia, jog bene svarbiausias UV lempų panaudojimas šiandieną – kovoje su COVID-19

Šiandienos pasaulyje ultravioletinių (UV) spindulių panaudojimas apima platų spektrą: pradedant verslo, pramonės, žemės ūkio ir baigiant sveikatos priežiūros sritimis. Pagal tai, kaip ultravioletinė šviesa prasiskverbia pro Žemės atmosferą ir žmogaus odą, spinduliai skirstomi į UVA, UVB ir UVC spektro spindulius (ruožus). Visą Saulės UVC šviesą, pasiekiančią Žemės atmosferą, sugeria Žemę supantis ozono sluoksnis, todėl žmogus negali panaudoti iš saulės gaunamo šių spindulių ruožo.

„UV technologija leidžia dirbtinai sukurti germicidinę (gyvus mikroorganizmus ir virusus naikinančią) UVC spinduliuotę ir ją panaudoti veiksmingai oro, paviršių ir skysčių dezinfekcijai. Germicidinės UV lempos, o pastaruoju metu – ir LED šviestukai, yra kūrybingai naudojami įvairiose pramonės šakose visame pasaulyje“, – teigia Jonas Klimantas, fizikos ir technologijos mokslų daktaras ir UVIRESO bendraįkūrėjas.

Dr. J. Klimantas išskiria 5 dažniausias UV šviesos panaudojimo sritis:

Grožio industrija (soliariumai). Ultravioletiniai spinduliai, patekę į odą, aktyvuoja pigmentines ląsteles – melanocitus, kurie gamina pigmentą melaniną. Melaninas yra natūralus organizmo UV filtras, jo atsiradimo rezultatas – įdegusi oda, kuri dažnai šaltuoju sezonu pasiekiama soliariumuose UVA ir UVB ruožo spindulių pagalba. UV lempos naudojimas įdegiui skatinti turi būti saikingas ir atliekamas prižiūrint specialistams, kadangi neapdairus deginimasis gali sukelti odos vėžį (melanomą) ir kitas odos problemas.

Fototerapija, arba kitaip – gydymas ultravioletiniais spinduliais. Tinkamai dozuota UVB ruožo šviesa padeda gydyti įvairias odos ligas: žvynelinę, atopinį dermatitą, egzemą, aknę ir kt. Ultravioletiniai spinduliai tiesiogiai veikia odos imuninės sistemos ląsteles, sumažindami „sergančiųjų“ ląstelių susidarymą bei uždegimą lemiančių medžiagų išsiskyrimą.

Maisto pramonė. UVC šviesos spinduliai naikina bakterijas, pelėsinius grybus, todėl tai yra efektyvus ir saugus maisto apdorojimo metodas apsaugant nuo nepageidaujamų mikroorganizmų. UVC šviesos spinduliais dezinfekuojant maisto produktus, įrankius ir įrangą, sumažinama kryžminė tarša, prailginamas maisto produktų galiojimo laikas ir išsaugoma maistinė vertė. Be to, UVC spindulių pagalba galima skaidyti ore esančius riebalus – taip išvengiama nepageidaujamų virtuvės kvapų, sumažinama ortakių ir filtrų tarša.

Paviršių ir vandens dezinfekcija. Paviršių dezinfekcija UVC spinduliais yra labai veiksminga priemonė daugelyje pramonės šakų, pavyzdžiui, restoranuose ir komercinėse virtuvėse, viešosiose vietose, mėsos perdirbimo įmonėse, laboratorijose, ligoninėse. UV lempos taip pat yra naudojamos vandens valymui (pvz: nuotekos, geriamasis/pramoninis vanduo, baseinai, SPA, akvariumai ir kt.).

Oro dezinfekcija. Daugumoje dezinfekcinių įrenginių, montuojamų patalpose, veikiančios UVC ruožo lempos spinduliuoja 254 nm bangos ilgio arba 254 nm ir 184 nm ilgio šviesą, kuri naikina ore esančius patogeninius mikroorganizmus – virusus, pelėsinius grybus ir bakterijas bei jų sporas. Taip UV šviesa padeda mažinti patalpų oro taršą. Šiuolaikiniai įrenginiai gali būti su atviromis arba uždaromis lempomis, arba su abiejų lempų deriniais (kombinuoti). Dezinfekciniai prietaisai su uždaromis lempomis saugiai veikia patalpose esant žmonėms – UV spinduliai apšviečia orą, bet ne žmones.

UV dezinfekcija – ir grybelio naikinimui, ir kovai su COVID-19

UV šviesa gelbsti kovojant su bakterijomis, pelėsiais, virusais, taip pat ir su SARS-CoV-2 virusu. Tyrimai rodo, jog ultravioletinė spinduliuotė yra viena veiksmingiausių ir nepriklausančių nuo viruso mutacijų priemonių skirtų naikinti COVID-19 sukeliantį virusą. Ultravioletinės šviesos fotonai prasiskverbia iki viruso genetinės medžiagos ir ją sugadina – tokie virusai yra nebepajėgūs „prisijungti” prie žmogaus organizmo ląstelių. Ozonas ir fotokatalitinės reakcijos sukurti hidroksido jonai suardo viruso apvalkalėlį, be kurio šis negali egzistuoti.

„Uždarų ultravioletinės spinduliuotės lempų sistemos atlieka nuolatinį automatinį oro ir paviršių dezinfekavimą patalpose esant žmonėms. Dėl UV įrenginių veiksmingumo ir saugumo, šiuos sprendimus jau naudoja įvairios Lietuvos mokyklos, universitetai, verslo ir viešojo sektoriaus įstaigos, bendruomenę laikančios prioritetu. Šiuolaikinėse UV dezinfekcijos sistemose UV spinduliai yra tik viena iš sistemos sudedamųjų dalių, tad renkantis ultravioletinės dezinfekcijos prietaisus būtina tartis su specialistais”, – teigia Jonas Klimantas, fizikos ir technologijos mokslų daktaras, vienas iš UVIRESO kūrėjų.

Daugiau apie UVIRESO kuriamus UV sprendimus: https://www.uvireso.com/

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close