Lietuvos–Kinijos įmonės: nuo prekybininkų iki miego technologijų ir ryšių su visuomene paslaugų, išsiskiria aukštu rizikingumu

Pasaulio dėmesiui nukrypus į Kiniją, kredito biuras „Creditinfo Lietuva“ apžvelgė Lietuvos–Kinijos bendroves.  Mūsų šalyje šiuo metu veikia 34 Lietuvos–Kinijos bendro kapitalo įmonės, kuriose sukurta pustrečio šimto darbo vietų. Nors lygiai pusę (17) šių įmonių sudaro mažmeninės ir didmeninės prekybos bendrovės, tarp jų galima rasti besiverčiančių retesnėmis veiklomis – pvz., miego technologijomis arba ryšiais su visuomene. 52 proc. bendrovių šiuo metu priskiriama aukštai bankroto klasei, o 62 proc. – aukštai ir aukščiausiai mokėjimų vėlavimo klasėms.  

Visos 34 Lietuvos–Kinijos bendro kapitalo įmonės veikia kaip uždarosios akcinės bendrovės. Iš jų 21 įmonei vadovauja Kinijos piliečiai – 17 vyrų ir 4 moterys, likusioms – Lietuvos piliečiai (8 vyrai ir 5 moterys).

Daugiau kaip trys ketvirtadaliai šių įmonių (26) įregistruotos Vilniaus m. savivaldybėje, 3 – Klaipėdoje, 2 – Kaune, ir po vieną Alytuje, Mažeikiuose bei Panevėžyje.

Pusė Lietuvos–Kinijos įmonių verčiasi prekyba

Lygiai pusės (17) įmonių veikla susijusi su didmenine ir mažmenine prekyba, finansinę veiklą vykdo 5, paslaugas teikia 4, о apdirbamojoje pramonėje, viešbučių ir restoranų, taip pat nekilnojamojo turto srityse dirba atitinkamai po 3, 2 ir 1 įmonę. Tačiau tarp Lietuvos–Kinijos įmonių yra vykdančių rečiau sutinkamą veiklą – pvz., „Ergomotion EU“ skelbiasi esanti šiuolaikiškų miego technologijų įmonė, o „Anlilaisa“ deklaruoja teikianti ryšių su visuomene ir komunikacijos paslaugas.

Iš viso Lietuvos–Kinijos bendro kapitalo įmonėse šiuo metu dirba 244 darbuotojai, o daugiausia darbo vietų sukūrė „Elgama-Elektronika“ (82), „Peplink Pepwave“ (23), „IBS Lithuania“ (17), „Anlilaisa“ (11) ir „Scandun“ (10). Kitose įmonėse dirba mažiau kaip 10 darbuotojų, o 12 bendrovių turi tik po vieną įdarbintą asmenį.

2020 m. duomenimis, iš viso Lietuvos–Kinijos bendrovės uždirbo 26,9 mln. Eur pajamų, o aukščiausiais rezultatais išsiskyrė elektros energijos skaitiklių ir išmanių apskaitos sprendimų bendrovė „Elgama-Elektronika“ (13,5 mln. Eur), 6 darbuotojus turinti miego technologijų įmonė „Ergomotion EU” (7 mln. Eur) ir telekomunikacijų įrangos įmonė „Peplink Pepwave“ (3,1 mln. Eur).

Išsiskiria aukštu rizikingumu

„Palyginti su bendro kapitalo įmonėmis, sukurtomis su kitų šalių verslininkais, Lietuvos–Kinijos bendrovių skaičius yra ypač nedidelis, o jų ekonominė situacija labai skiriasi. Todėl kiekvieną kartą, prieš priimant sprendimą dėl bendradarbiavimo ar įsidarbinimo, rekomenduojame iš anksto patikrinti įmonės būklę“, – sako Aurimas Kačinskas, „Creditinfo Lietuva“ generalinis direktorius.  

Kredito biuro vadovas pastebi, kad iš kitų mūsų šalyje veikiančių bendrovių Lietuvos-Kinijos įmonės išsiskiria aukštu rizikingumu – net 62 proc. šių  įmonių pasižymi aukščiausia arba aukšta vėlavimo atsiskaityti rizika, o aukštą tikimybę bankrutuoti turi 52 proc.

Iš Lietuvos–Kinijos bendro kapitalo įmonių trys yra nepateikusios finansinės atskaitomybės už 2020 m. ir „Creditinfo Lietuva“ sistemoje joms priskirta F0 rizikingumo klasė – tai „Makanada“, „The Chulong Flax Lithuanian office“ ir „Lietaus suvenyrai“.

Kredito biuro duomenimis, ilgiausiai Lietuvoje, nuo 1992 m. veikianti „Elgama-Elektronika” per savo gyvavimo istoriją teismuose turėjo 28 bylas, o nuo 2003 m. veikianti „Makanada“ – 15. Dar dvi Lietuvos–Kinijos įmonės per savo veiklos istoriją turėjo po vieną teisminį ginčą.

Šiuo metu nė viena Lietuvos–Kinijos įmonė neturi kredito biuro sistemoje verslo partnerių įregistruotų skolų, tačiau Sodrai skolingos keturios įmonės. Bendrovei „Menlita“ yra iškelta bankroto byla ir uždėtas areštas turtui. 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close