Dėl morkų naudos organizmui neabejojama jau nuo neatmenamų laikų. Kaip vaistiniai augalai jos vartojamos jau beveik 4000 metų. 

Morkose yra vitaminų B, PP, C, E, D, K ir daug karotino – medžiagos, kuri žmogaus organizme virsta vitaminu A. Šiuose oranžiniuose šakniavaisiuose gausu ir mineralinių medžiagų: geležies, kalio, magnio, fosforo, vario, jodo, cinko, chromo, nikelio, fluoro ir kt.

Morkos turi daugybę naudingų savybių žmogaus organizmui. Jos yra puikus beta karotino šaltinis, taip pat padeda palaikyti sveiką cholesterolio lygį ir užkirsti kelią širdies ligoms. Be to, morkos yra gera priemonė sprendžiant vidurių užkietėjimo problemas. Morkų sultys stiprina organizmą, padeda gerinti imuninę
sistema ir greitina medžiagų apykaitą.

Morkų sriuba

Reikės: 3 v. š. alyvuogių aliejaus, 2 a. š. kario, 8 vidutinio dydžio morkų, 4 salierų stiebų, 1 svogūno, 2 puodelių daržovių sultinio, 1 v. š. citrinos sulčių, žiupsnelio druskos, pagal skonį pipirų.

Keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų ir sumaišyti su kario prieskoniais, suberti tarkuotas morkas, pjaustytus salierus, smulkintus svogūnus. Patroškinti 10 minučių ir supilti sultinį.

Virti, kol daržovės suminkštės, pagardinti druska ir pipirais. Šiek tiek atvėsusią sriubą sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Patiekiant papuošti žalumynais.

Morkų marmeladas su imbieru

Reikės: 1 kg morkų, 800 g cukraus, 500 g rūgščių obuolių, 2 citrinų, 2 apelsinų, 50 g šviežios imbiero šaknies.

Nuskustas morkas ir obuolius smulkiai supjaustyti arba sutarkuoti. Imbiero šaknį nulupti ir smulkiai sukapoti. Išspausti citrinų ir apelsinų sultis, o jų žieveles sutarkuoti.

Visus paruoštus ingredientus sumaišyti, suberti cukrų ir virti tol, kol sutirštės.

Paruoštą marmeladą sukrėsti į švarius ir iškaitinus stiklainius.

Pikantiškos morkų salotos su feta ir mėtomis

Reikės: 4 nuskustų ir burokine tarka sutarkuotų morkų, 4 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 smulkiai sukapotos skiltelės česnako, žiupsnelio saldžiosios paprikos miltelių, 3 v. š. citrinos sulčių, 1 a.š. harissos pastos, po 0,5 a. š. grūstų arba maltų kmynų ir kumino, 1,5 a. š. cukraus, po 2–3 v. š. smulkiai kapotų petražolių ir mėtų, 100 g arba pagal skonį stambiai sutrupinto fetos sūrio.

Tarkuotas morkas suberti į dubenį.

Nedideliame prikaistuvyje ar keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinti aliejų ir sudėti česnaką, kmynus, kuminą, papriką, harissą bei cukrų. Pakaitinti maišant apie minutę, kol skaniai pakvips. Nuimti nuo ugnies ir supilti citrinos sultis, įberti žiupsnį druskos.

Gautą kvapnų mišinį supilti ant morkų, užberti žoleles, labai gerai išmaišyti ir leisti 30–60 min. pastovėti, kad skoniai įsigertų. Prieš pat patiekiant užbarstyti fetos sūrio.

„Lašiša“ iš morkų

Reikės: 400 g morkų, 1 žaliosios citrinos, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 a. š. druskos, 2 a. š. rūkytos maltos raudonosios paprikos, 2 v. š. sojos padažo, žiupsnelio žuvies prieskonių,1 lapo jūržolės„nori“.

Morkas gerai nuplauti, dėti į garų puodą, išvirti, o tada atvėsinti.

Atvėsusias morkas supjaustyti drožlėmis išilgai (patogiausia tam naudoti bulvių skustuką). Citrinos sultis sumaišyti su aliejumi, druska, paprikos milteliais, sojos padažu, žuvies prieskoniais ir smulkintomis jūržolėmis ( lapą galima sukarpyti žirklėmis).

Gautu padažu aplieti morkas, išmaišyti ir palikti per naktį, kad visi skoniai susimaišytų.

„Lašišą“ dėti ant mėgstamos duonos, pagardinti sezamų sėklomis ir gražgarsčių lapeliais.

Taip marinuotomis morkomis galima gardinti ne tik sumuštinius, bet ir makaronus, salotas ar kitus patiekalus.

 

Morkų keksas su graikiniais riešutais ir sūrio kremu

Reikės: 450 ml neutralaus skonio ir kvapo aliejaus, 400 g miltų, 2 a. š. sodos, 700 g (550 g tešlai ir 150 g kremui) cukraus, 5 kiaušinių, 0,5 a. š. druskos, 3 a. š. cinamono, 550 g morkų, 150 g kapotų graikinių riešutų, 200 g grietinėlės sūrio (rikotos, maskarponės), 100 g minkšto sviesto.

Orkaitę įkaitinti iki 180°C.

Sumaišyti visus tešlos ingredientus, išskyrus morkas ir riešutus.

Sutarkuoti morkas, kartu su riešutais suberti į tešlą ir viską išmaišyti.

Tešlą supilti į sviestu išteptą kepimo formą. Keksą kepti 1 valandą ir 15 minučių, iškepus palaukti, kol jis visiškai atvės.

Laukiant, kol pyragas atvės, atskirame dubenyje suplakti grietinėlės sūrį, cukrų ir sviestą.

Atvėsusį keksą aptepti grietinėlės kremu.

Morkų ir avižinių dribsnių blyneliai

Reikės: 250 g avižinių dribsnių, 2 morkų, 1 svogūno, 1 kiaušinio, 2 skiltelių česnako, 2 v. š. miltų, 1 a. š. sojos padažo, 1 v. š. maltų džiūvėsėlių, 0,5 a. š. druskos, žiupsnelio juodųjų pipirų.

Avižinius dribsnius ir morkas išvirti atskiruose puoduose. Elektriniu trintuvu sutrinti morkas, avižinius dribsnius, susmulkintą svogūną ir česnako skilteles.

Įmaišyti sojos padažą, prieskonius, kiaušinį ir miltus. Viską dar kartą gerai sutrinti arba išmaišyti iki vientisos masės ir formuoti blynelius.

Juos apvolioti džiūvėsėliuose ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Su imbieru keptos morkytės

Reikės: 500 g morkų, 5 v. š. alyvuogių aliejaus, saujos petražolių, 0,5 a. š. druskos, maždaug 1 cm šviežios imbiero šaknies.

Morkas nuskusti ir supjaustyti lazdelėmis (galima naudoti ir jaunas nedideles morkytes, jų net nereikės pjaustyti). Morkas sumaišyti su kapotomis petražolėmis, šviežiu tarkuotu imbieru ir aliejumi.

Morkas su priedais sudėti ant kepimo popieriumi išklotos ir aliejumi pateptos skardos. Pabarstyti druska ir kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.

Morkų, ananasų ir mango salotos

Reikės: 300 g plonai supjaustytų morkų, 100 g šviežio gabaliukais supjaustyto ananaso, 2 nedidelių mangų, 1 v. š. cukraus, 60 ml baltojo vyno acto, 2 v. š. apelsinų sulčių, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos ir mėgstamų kapotų prieskoninių žalumynų.

Dubenyje sumaišyti actą, cukrų, apelsinų sultis ir aliejų. Sudėti pjaustytas morkas ir dar kartą viską gerai išmaišyti. Uždengti ir nors valandai dėti į šaldytuvą.

Supjaustyti mangus ir kartu su ananaso gabaliukais sudėti į salotas. Jas pagardinti norimais prieskoniais arba žemės riešutais bei įvairiais žalumynais.

Morkų paštetas

Reikės: 4 morkų, 1 svogūno, 1 saliero šaknies, 2 kiaušinių, 1 v. š. krakmolo, žiupsnelio juodųjų pipirų.

Pasūdytame vandenyje išvirtas morkas, svogūną ir saliero šaknį, nukošti, sutrinti ir atvėsinti.

Įmušti kiaušinius, supilti vandenyje išmaišytą krakmolą ir išplakti elektriniu plakikliu.

Masę pagardinti pipirais, supilti į kepimo formą, įstatyti ją į kitą kepimo formą su vandeniu ir kepti orkaitėje pusantros valandos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close