Visavertės šeimos pagrindas – pasitikėjimas ir bendradarbiavimas

Prienų bendruomenė įgyvendino projektą „Savarankiškos ir gyvybingos šeimos link“, finansuojamą iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pagal priemonę „nevyriausybinių organizacijų, dirbančių šeimos gerovės srityje ir teikiančių įvairiapuses paslaugas šeimai, tėvų atsakomybei stiprinti ir pozityviai tėvystei plėtoti veiklos projektai“, kurio tikslas – visaverčio šeimos funkcionavimo skatinimas, sudarant sąlygas šeimų savitarpio pagalbai ir telkimuisi. Gauta finansavimo suma – 6000 Eur.

Šiais permainų, nerimo dėl ateities ir vis didėjančio socialinio susvetimėjimo laikais daugeliui iš mūsų šeima išlieka stabilumo ir saugumo šaltiniu. Šeima, jos vertybės, tarp vaikų ir tėvų vyraujančios bendravimo ir bendradarbiavimo savybės, kylančių problemų ir konfliktų sprendimo būdai, tarpusavio pasitikėjimas kuria tolesnės vaiko asmenybės vystymosi ir plėtros prielaidas ir sąlygas. Buvimas tėvais – viena svarbiausių gyvenimo užduočių. Tėvystės patirtis teikia ne tik daug džiaugsmo ir vidinio pasitenkinimo. Tai yra be galo atsakingas, pasiaukojamas ir sunkus darbas. Visi tėvai susiduria su didesniais ar mažesniais sunkumais ir iššūkiais augindami savo vaikus. Dauguma tėvų siekia pagerinti santykius su vaikais bei rasti atsakymus į rūpimus su jų auklėjimu susijusius klausimus. Skaudi realybė rodo, kad Lietuvoje šeimų, kuriose augantys vaikai dažnai patiria nepriežiūrą, įvairių formų smurtą, ar krizę skaičius išlieka stabiliai didelis. Vienas iš būdų padėti šeimoms – tai ugdyti jų tėvystės įgūdžius, mokyti veiksmingesnių būdų bendrauti su vaikais, reaguoti į vaikų poreikius ir sudaryti sąlygas sėkmingai vaiko raidai.

              Vykdant šį projektą yra teikiama „šeimos įgalinimo“ paslauga, kai kompleksiškai dirbama tiek su vaiku, tiek su jo šeima, siekiant suteikti tėvams ir kitiems šeimos nariams žinių ir supratimo, kurie įkvėps pasitikėjimo savo jėgomis ir noro keisti esamą šeimos situaciją, stiprina tėvų autoritetą bei tėvų ir vaikų pasitikėjimą vienas kitais. Taip kuriami pozityvūs ryšiai tarp šeimos narių, tuo motyvuojant juos siekti teigiamų pokyčių.

Pozityvi tėvystė – tai vaikų auginimo filosofija, kuri didžiausią dėmesį skiria vaiko galimybių, stiprybių ir gebėjimų ugdymui, kad užaugęs jis sugebėtų visiškai save realizuoti. Vaikas auginamas jį padrąsinant, bet ne baudžiant, o netinkamas vaiko elgesys keičiamas nenaudojant psichologinio ir fizinio smurto. Tėvai padeda vaikui įgyti vidinį saugumo jausmą, pasitikėti savimi ir aplinkiniais, todėl jie negali būti tuo pačiu metu ir saugumo, ir baimės, agresijos šaltinis. Pozityvi tėvystė labiau akcentuoja ne bausmę, nes ji kelia vaikui nemalonias emocijas, skatina kaupti pyktį ir nuoskaudą, o padrąsinimą ir paskatinimą. Kitais žodžiais tariant, skatinamas tinkamas vaiko elgesys. Projekto grupinių pozityvios tėvystės įgūdžių užsiėmimų metu, per savęs pažinimą ir mokymąsi išklausyti bei suprasti vienas kitą, yra keliama šeimos narių savivertė. Individualių ar grupinių šeimos narių konsultacijų metu, savipagalbos grupių ir meno terapijos, išvykų pagalba yra sudaromos sąlygos šeimų telkimuisi bei sprendžiant kylančias socialines situacijas ir priimant susitarimus bei priemones keisti negatyvų požiūrį pozityviu, yra mažinamas tėvų bejėgiškumo jausmas ir teikiama pagalba šeimoms, išgyvenančioms krizes. Profesionalių lektorių dėstomų metodų ir būdų visuma sukuria sąlygas grąžinti tėvų autoritetą ir moko juos kurti konstruktyvų ryšį su vaikais.

Labai džiaugiamės išsipildžiusia galimybe – projekto veiklose dalyvaujančių dalyvių/ šeimų mokyklinio amžiaus vaikams rugpjūčio mėnesį organizuota vaikų vasaros stovykla. Trijų dienų vasaros užimtumo stovykloje dalyvavo 15 vaikų. Stovyklos veiklas organizavo 5 savanoriai. Stovyklos veiklų metu (įtraukiantys ir bendradarbiavimo įgūdžius skatinantys stalo žaidimai, plaukimas baidarėmis Verkne, komandinės užduotys, akcija ,,Švari Verknė”, prasmingas naktinis kinas po atviru dangumi ir filmo aptarimas) buvo kuriamos ir analizuojamos patirtinio mokymosi situacijos, kurių metu vaikai tobulino socialinius įgūdžius.

              Tiek projekte dalyvaujantys asmenys bei šeimos (individualių konsultacijų, grupinių užsiėmimų metu), tiek jų vaikai (užsiėmimų su savanoriais, vasaros stovyklos metu) patirtinio mokymosi situacijose įgijo streso valdymo, konfliktų sprendimo, bendravimo ir bendradarbiavimo gebėjimų bei patobulino bendrąsias kompetencijas. Projekto metu nuolatinių paslaugų buvo suteikta 53 klientams.

              Gruodžio mėnesį įvykusi šeimų išvyka į įspūdingą Pakruojo dvaro šviesos žibintų festivalį ilgam išliks jaukiais prisiminimais dalyvavusių šeimų atmintyje. O šeimų popietė leido projekto dalyviams susiburti draugėn, apmąstyti prasmingą projekto laiką, praleistą kartu ir reflektuoti apie savo jausmus ir patirtį bei išsakyti lūkesčius ateities bendradarbiavimui. Šių veiklų metu buvo sudarytos galimybės šeimų nariams ugdytis bendrąsias kompetencijas, tobulinti tarpusavio santykius, skatinti savitarpio pagalbą, atsakomybių prisiėmimą.

              Dėkojame savanoriams, dalyvavusiems projekto veiklose ir projekto dalyviams. Juk tik dirbdami kartu, bendradarbiaudami galime siekti tikslo – visavertės, stiprios, laimingos šeimos.

 Projekto vadovė Vilma Bražukaitienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close