SAUGUS MAISTAS ANT ŠVENČIŲ STALO

Artėjant gražiausioms metų šventėms, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento (NVSC) specialistai primena pagrindinius principus, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, norint išvengti ūmių žarnyno infekcinių ligų atsiradimo ir išplitimo.

Greitai gendantys maisto produktai (pieno, mėsos, žuvies, kulinarijos gaminiai, mišrainės, tortai, pyragaičiai su kremu) yra gera terpė mikroorganizmams daugintis. Žarnyno ligų sukėlėjai aplinkoje būna gyvybingi pakankamai ilgai (nuo 2 parų iki mėnesio). Bakterijos, esant 0–+5 ºC temperatūrai, dauginasi lėtai, o jei maistas gamintojo numatytą vartoti laiką bus laikomas nuo +16 iki +52 ºC temperatūroje, susidarys palankios sąlygos ne tik bakterijoms daugintis, bet ir išskirti joms toksinus. 100 ºC temperatūroje dauguma bakterijų žūva, tuo tarpu nuo +116 iki +121 ºC temperatūra yra pražūtinga jau visoms bakterijoms.

Labai svarbi yra tinkama asmens bei aplinkos higiena ir saugus maistas. Dažniausios klaidos, kurios daromos namuose tvarkant maistą, yra blogai termiškai apdorotas, netinkamai laikomas maistas, netinkama rankų higiena.

NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė pataria, kad išvengtume per maistą, vandenį ir aplinką plintančių žarnyno užkrečiamųjų ligų, turime laikytis šių taisyklių:

 Pakankamas šiluminis apdorojimas. Norint išvengti ligos, reikia įsitikinti, kad mėsa, kurią valgome, yra tinkamai paruošta (pavyzdžiui, salmonelės žūsta aukštoje temperatūroje. Mėsos viduje gamybos metu turi būti pasiekta ne žemesnė kaip 75 °C temperatūra).

 Saugios laikymo sąlygos. Vartojimui paruoštus produktus ir produktų gamybai skirtas žaliavas būtina laikyti tinkamoje temperatūroje – šaldytuve nuo +2 iki +8 °C temperatūroje, šaldymo kameroje nuo -18 iki -24 °C temperatūroje ir visada pagal gamintojo nurodymus ženklinimo etiketėje. Atitirpinti užšaldytą maistą reikėtų šaldytuve, o kartą atšildžius, jo pakartotinai šaldyti nerekomenduojama. Nepalikite ant stalo greitai gendančių maisto produktų ilgiau kaip 2 valandas. Nedelsdami atvėsinkite nesuvartotą ar greitai gendantį maistą. Karštus patiekalus iki pateikimo laikykite ne žemesnės kaip 60 laipsnių temperatūros. Įsigytus jau paruoštus kulinarijos gaminius, mėsos, paukštienos, žuvies bei kiaušinių patiekalus, mišraines, troškinius būtina laikyti šaldytuve ir vartoti ne ilgiau kaip dvi dienas.

 Geri maisto tvarkymo vietos higieniniai reikalavimai. Paruošę maistą gerai nuvalykite (dezinfekuokite) visus virtuvės paviršius ir išplaukite maistui ruošti naudotus indus bei įrankius, kadangi per virtuvės inventorių, šluostes patogeniniai mikroorganizmai gali patekti į maistą. Griežtai laikykitės patiekalų ruošimo technologijos, nenaudokite maisto žaliavų, kurių realizacijos terminai pasibaigę, greitai gendančius maisto produktus laikykite tik šaldytuve ir užtikrinkite maisto produktų laikymo temperatūrinį rėžimą bei saugokite maistą nuo kenkėjų.

 Tinkamas žaliavų, nuo vartojimui paruošto maisto atskyrimas. Žalios mėsos, paukštienos, žuvies dorojimui naudokite atskiras lenteles ir peilius. Arba po sąlyčio su šiuo maistu juos gerai nuplaukite vandeniu su indų plovikliu ir išdžiovinkite. Namų šaldytuve jau vartojimui skirti produktai neturi liestis su žaliais, laikykite juos atskiroje lentynoje, uždenkite, įpakuokite į foliją ar maistinę plėvelę, kad neužterštumėte vartojimui skirtų produktų, skystis nuo atitirpinamos mėsos neturi lašėti ant jų.

 Geri asmens higienos įgūdžiai. Ypatingai svarbu plauti rankas, nes taip nuplaunami mikroorganizmai, kurie patenka ant rankų nuo užterštų paviršių ar aplinkos daiktų, liečiant gyvūnus. Neplautomis rankomis liečiant burną padedama infekcijai patekti į organizmą. Gali būti užteršiamas ir jau vartojimui paruoštas maistas, todėl rankas rekomenduojama plauti prieš pradedant maistą ruošti, ruošiant, prieš jį valgant, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa. Plaukite rankas pasinaudoję tualetu ir visais atvejais, kai jos yra nešvarios.

 Rinktis tik šviežius ir nesugedusius produktus. Perkant vartojimui paruoštus produktus patariama įvertinti jų kokybę, patikrinti jų tinkamumo vartoti laiką. Taip pat labai svarbu perkant žalią mėsą ir žuvį įvertinti jos spalvą bei kvapą. Maistui gaminti vartokite švarų geriamąjį vandenį. Gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu daržoves ir vaisius, ypatingai vartojamus be šiluminio apdorojimo. Prieš vartojimą džiovintus vaisius ir riešutus taip pat būtina gerai nuplauti. Kol šie maisto produktai patenka ant mūsų stalo, jie „nukeliauja“ ilgą kelią: renkamas derlius, vaisiai džiovinami, pakuojami, kraunami, vežami, vėl pakuojami.

 Sveikatos būklės stebėjimas. Labai svarbu žinoti, kad asmeniui, turinčiam žarnyno sutrikimų, negalima gaminti maisto. Pajutus pirmuosius ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos simptomus, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Pasirūpinkime, kad šventinio stalo maistas būtų ne tik skanus bet ir saugus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close