Paskolos su bloga kredito istorija: ką verta žinoti

Paskolų rinka Lietuvoje sparčiai plečiasi su kiekvienais metais. Tai rodo, kad bėgant metams vis daugiau žmonių yra linkę kreiptis į kreditorius. Tačiau, deja, bet ne kiekvienas vartotojas į savo prisiimamus finansinius įsipareigojimus žvelgia teisingai. Be to, kartais tenka susidurti su nenumatytomis sudėtingomis situacijomis, dėl kurių žmonės priima finansiškai sau nepalankius sprendimus, tokiu būdu pablogindami ir savo asmeninę kredito istoriją. Taigi, iškyla klausimas, ar galima kreiptis dėl paskolos su bloga kredito istorija?

Ryšys tarp kredito istorijos ir kredito reitingo

Ne kiekvienas paskolomis besinaudojantis vartotojas žino, kaip kredito istorija gali įtakoti kredito reitingą ir kaip kredito reitingas gali nulemti galimybę gauti paskolą. Tačiau nežinant šių bazinių detalių galima reikšmingai pakenkti savo kredito reitingui ir sumažinti tikimybę sulaukti teigiamo kreditorių atsakymo.

Kredito istorijoje atsispindi informacija apie žmogaus turimus finansinius įsipareigojimus (paskolas, lizingą, kredito korteles ir kt.), finansinius įsiskolinimus (pradelstas paskolų grąžinimo įmokas ir kt.), įvairių kitų mokėjimų vėlavimus ir kt. Tai reiškia, kad asmens kredito istorija yra lyg jo visų gyvenime vykstančių finansinių procesų ir sprendimų išklotinė, kuri turi įtakos kredito reitingui.

Kuo asmens kredito istorija yra geresnė, tuo geresnis būna ir jo kredito reitingas. Kredito reitingas yra skirstomas nuo A iki E (A yra aukščiausias kredito reitingas, o E yra žemiausias kredito reitingas). Jei vartotojo kredito reitingas yra A, tuomet jis gali tikėtis paskolą gauti labai palankiomis sąlygomis, tačiau jei jo reitingas yra D arba E, tikimybė gauti paskolą yra labai nedidelė.

Tačiau net jei jūsų kredito reitingas pasirodys žemas, jūs galite imtis priemonių, padedančių jį pagerinti. Jei laiku mokėsite paskolų įmokas, laiku padengsite turimų kredito kortelių įmokas, nevėluosite apmokėti telekomunikacijų ir kitų paslaugų sąskaitų, dažnai nesikreipsite į skirtingus kreditorius dėl paskolų ir kt., galėsite pagerinti savo kredito reitingą.

Žinoma, jei kredito reitingas yra itin žemas, gali prireikti daugiau laiko, kol jį galėsite pagerinti, tokiu būdu padidindami tikimybę gauti norimo dydžio paskolą. Todėl nereikėtų manyti, kad paskolos šiandien yra suteikiamos kiekvienam jų norinčiam, neatsižvelgiant į vartotojo kredito istoriją ir kredito reitingą. Kita vertus, nereikėtų nuleisti rankų, jei šiandien susiduriate su finansiniais sunkumais, dėl kurių blogėja jūsų kredito reitingas. Jei imsitės minėtų priemonių, jums turėtų būti lengviau stabilizuoti savo finansinę padėtį.

Tuo tarpu, jei jūsų pečius slegia ne vienas finansinis įsipareigojimas ir jūs numanote, kad neilgai trukus jums taps sudėtinga laiku padengti turimų paskolų grąžinimo įmokas, galite kreiptis į kreditorius dėl paskolų refinansavimo. Tokiu atveju jūs išgelbėsite savo kredito reitingą ir neleisite jam dar labiau pablogėti.

Paskolų refinansavimas padės jums apjungti dabartinius turimus finansinius įsipareigojimus, perkeliant juos į vienų kreditorių rankas. Tuomet kreditoriai pritaikytų žemesnes palūkanas ir pratęstų grąžinimo terminą, todėl sumažėtų ir mėnesinė paskolos grąžinimo įmoka. Tokiu būdu savo mėnesiniame biudžete jūs galėtumėte atrasti daugiau lėšų, o galiausiai pagerėjusi finansinė padėtis leistų jums greičiau grąžinti paskolą. Kai atsikratysite finansinių įsipareigojimų, užtikrinsite savalaikius sąskaitų mokėjimus, nelaiduosite už kitus asmenis, veiksmingai valdysite savo biudžetą ir sistemingai sieksite padidinti savo gaunamas oficialias pajamas, pagerės jūsų kredito reitingas ir prireikus galėsite kreiptis dėl paskolos palankesnėmis sąlygomis. Tačiau tokiu atveju būtinai atlikite kruopščią skirtingų paskolų pasiūlymų paiešką ir jų palyginimą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close