Nepažintas Egiptas: kruizas Nilu, absoliuti prabanga ir Agatos Kristi romano verti vaizdai

Tikriausiai dauguma išgirdę Egipto pavadinimą pagalvojame apie įspūdingo dydžio senovines piramides, dykumas, puikų orą, Raudonąją jūrą bei lietuvių jau pamėgtus kurortus, tačiau tai – tik maža šios įvairiaspalvės šalies dalis. Didžiausio kelionių organizatoriaus Baltijos šalyse „Novaturas“ marketingo vadovė Olga Belova ir žurnalistas Orijus Gasanovas su laidos „Lietuviškos atostogos“ komanda leidosi į nuotykius po turistų dar neatrastas Egipto vietas ir liko nustebinti įstabios architektūros, gamtos įvairovės bei vietinių gyventojų svetingumo.

Vietos, kuriomis grožisi pasaulio galingiausieji

Egiptas keliautojus iš Lietuvos daugiausia vilioja vėlyvą rudenį bei žiemą. Šilumos išsiilgę lietuviai ten ieško vasariško oro bei ramaus poilsio, dažnai neįsivaizduodami, kiek kultūros slepia ši šalis. Abu Simbelo, Kom Ombo, Hačepsuta šventyklos, Liuksoro bei Asuano miestai, kruizas Nilu, Nubijų kaimas, plaukimas feluka – tai tik keletas ekskursijų idėjų nepamirštamoms ir turiningoms atostogoms.

„Nors mūsų egiptietiškos atostogos truko vos septynias dienas,  per jas turėjome penkias labai skirtingas keliones tiek architektūrine, tiek vietovių prasme. Galimybė pamatyti ir atrasti kitokį Egiptą nei esame įpratę matyti Hurgadoje ar Šarm el Šeiche padarė didžiausią įspūdį, – sako O. Belova ir priduria, jog minėti kurortai – tai lyg lietuviška Palanga ar Šventoji, bet jos neatspindi pačio Egipto. – Šiuose kurortiniuose miestuose puikiai išvystyta infrastruktūra, žmonės čia lepinasi saule prie Raudonosios jūros, bet kas nori pamatyti tikrąjį Egiptą, jį pajusti ir pažinti visomis juslėmis, rekomenduoju rinktis ekskursijas į Kairą, Luxorą ar Asuaną, nes ten – viskas kitaip.“

Visai komandai didelį įspūdį palikęs Asuano miestas gerai žinomas tuo, jog yra aprašytas Agatos Kristi romane „Mirtis ant Nilo“, čia buvo filmuota ir romano ekranizacija, o pati naujausia filmo versija kinuose pasirodys 2022 metų vasario mėnesį. „Rašydama savo romaną Agata Kristi buvo apsistojusi viename brangiausių Asuano viešbučių –  „Old Cataract Hotel“, kuriame svečiavosi garsiausios pramogų pasaulio žvaigždės, šalių princai. Ši vieta ne tik dvelkia prabanga, bet yra ir viena gražiausių stebėti, kaip virš Nilo leidžiasi saulė, o visas horinzontas, kiek tik aprėpia akys, nusidažo auksine spalva“, – pasakoja O. Belova.

Kruizas Nilu

Iš Asuano miesto komanda leidosi į nuotykius kruiziniu laivu Nilo upe. Kelionė truko net keturias dienas, per kurias pavyko patirti begalę įspūdžių. Anot O. Belovos, viešbutis-laivas, kuriuo keliavo kūrybinė komanda, egiptiečių vertinamas penkiomis, o „Novaturo“ – trijomis žvaigždutėmis. Jo kambariuose galima rasti visus patogumus: tiekiamas maitinimas, vakarais vyksta įvairios programos. Viršutiniame laivo denyje keliautojus džiugina baseinas bei deginimosi gultai, gėrimų baras, masažo paslaugos. „Kruizo programa susideda iš to, kad laivas plaukia nuo miesto iki miesto, sustodamas šalia pagrindinių turistinių objektų miestuose – taip galima pamatyti ir visame pasaulyje žinomas vietas, ir laukinę Egipto gamtą“, – pasakoja O. Belova.

„Kone didžiausią įspūdį man paliko Hačepsuta šventykla, kurią pastatė pirmoji ir vienintelė faraonė moteris. Pastatyta ji taip, kad iš vienos pusės ją saugo kalnai, o iš kitos atsiveria įspūdinga panorama į Nilo upę, derlingus ir žalius laukus, kurie aprūpindavo visą faraonės Hatčepsutės karalystę. Faraonė save atvaizduodavo su vyriškais drabužiais ir net nešiojo netikrą barzdą“, – įspūdžiais dalijosi „Novaturo“ marketingo vadovė.

O štai Liuksoras sužavėjo tuo, jog yra vienas švariausių miestų Egipte. „Pati mačiau, kaip kiekvieną dieną į gatves išeina šimtai darbuotojų, kurie atsakingi už švarą, todėl čia nepamatysi jokių šiukšlių. Šiais metais miesto centre stovinti Liuksoro pagrindinė šventykla sujungta su Karnako šventykla, laikoma viena svarbiausių Egipte. Ta proga pastatyta tris kilometrus besitęsianti alėja, išpuošta trimis šimtais sfinksų, archeologinių kasinėjimų metu atrastų skirtingose vietose. Ši alėja padalino miestą į tris dalis. Tai labai įspūdingas reginys, kurį ekskursijų metu gali išvysti ir „Novaturo“ keliautojai“, – pasakoja O. Belova. 

Vietinių svetingumas ir spalvas atgavę hieroglifai

Keliaujant Egipte išbandyti verta ir vieną iš vietinių transporto priemonių – senovinį burinį laivelį, vadinamą feluka. „Turėjome progą nuo Asuano iki Nubijos kaimo keliauti šiuo laiveliu, turinčiu labai įdomios konstrukcijos burę. Nebuvo didelio vėjo, todėl galėjome mėgautis nuostabiais Egipto krantais, žalumos ir dykumų vaizdais, derlingomis žemėmis. Labai rekomenduoju visiems keliautojams išbandyti šią atrakciją, bent jau persikelti iš vieno kranto į kitą. Beje, egiptiečiai Nile maudosi labai noriai, šioje upėje ir žvejoja. Vanduo čia pakankamai švarus ir skaidrus“, – pastebi O. Belova. 

Įspūdį palieka ir apsilankymas vietiniuose kaimuose. Viename jų nuo 10 iki 17 valandos gyventojai noriai kviečia turistus į namus, bet 17 valandą, kai išvyksta paskutinis turistas, jie grįžta į savo namus ir gyvena įprastą gyvenimą. Anot O. Belovos, neturistiniuose kaimeliuose gyventojai kiek kuklesni, tačiau labai draugiški, vaikai mėgsta šokti ir dainuoti. Keliautojai padarė įspūdį, jog Mumbijos kaimo gyventojai labai dainingi – dainuoja visur ir visomis kalbomis. 

„Novaturo“ marketingo vadovę nustebino ne tik vietinių gyventojų draugiškumas, bet ir spalvoti egiptietiški hieroglifai. „Iš istorinių vadovėlių esame įpratę manyti, jog senoviniai hieroglifai ir piešiniai visada buvo nespalvoti, bet tai – netiesa. Jie buvo spalvoti, tiesiog bėgant laikui dėl saulės ir dulkių poveikio spalvos išbluko. Prieš kelis metus Egipto archeologai atrado chemikalą, kuris atstatė spalvas, tad keliautojai, kurie lankėsi Liuksore arba Karnake prieš penkerius metus, čia sugrįžę pamatys visai kitokius vaizdus.“

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close