ŽVAKĖS – NE TIK NAMŲ PUOŠMENA

Namų žvakės – subtilios interjero detalės, padedančios sukurti jaukią, romantišką ar net paslaptingą aplinką. Tikriausiai nėra žmogaus, kuris būtų abejingas jų skleidžiamai šviesai, maloniam aromatui ar spragsėjimui, kurį sukuria degdamas medinis dagtis.

Iš ko gaminamos namų žvakės?

Namų žvakės yra gaminamos iš bičių, sojų, parafino, palmių arba kokoso vaško. Bičių vaškas yra natūralus produktas, kuris degdamas neišskiria jokių nuodingų medžiagų bei maloniai švyti. Iš šio vaško gaminamos žvakės yra natūralaus gelsvo atspalvio. Joms nėra būtini jokie pridėtiniai dažikliai ar kvapikliai, nes pats bičių vaškas, kaip „statybinė“ žvakės medžiaga, kvepia medumi. Palyginus neseniai namų žvakėms gaminti buvo pradėtas naudoti iš sojų pupelių aliejaus pagamintas sojų vaškas. Šis vaškas, kaip ir bičių vaškas, degdamas neišskiria jokių kenksmingų medžiagų. Pats sojų vaškas yra bekvapis, todėl aromatui sukurti jis yra maišomas su aromatiniais aliejais. Parafino vaškas – dar viena vaško rūšis, naudojama žvakių gamyboje. Šis vaškas yra naftos produktas, išgaunamas gaminant bazines alyvas deparafinizacijos proceso metu. Degdamas parafinas smilksta labiau nei kitų rūšių vaškas. Negalima pamiršti ir palmių vaško. Šis vaškas taip pat yra natūralus. Palmių vaškas dažnai yra maišomas su jau minėtu sojų vašku. Šių dviejų vaškų mišinys yra sunkesnis ir patvaresnis, o jo tekstūra leidžia sukurti išskirtinės išvaizdos žvakes. Kokoso vaško žvakės yra gana brangios. Tiesa, į kokoso vašką dažnai įmaišomi kiti natūralūs aliejai, padedantys sukurti tvirtesnę tekstūrą.

Ar žvakės gaminamos tik iš vaško?

Atsakymas yra ne. Namų žvakės gali būti gaminamos iš stearino rūgšties. Iš šios rūgšties pagamintos žvakės nekenkia žmogaus sveikatai ir, palyginus su vaško žvakėmis, yra pigesnės. Tiesa, iš stearino pagamintos žvakės nepasižymi ilgaamžiškumu bei patvarumu.

Kuo skiriasi namų žvakės?

Bičių vaško žvakės dega ilgiau nei, pavyzdžiui, žvakės, pagamintos iš parafino. Degdamos jos valo orą, sugeria nemalonius kvapus ir nesmilksta. Sojų vaško žvakės, kaip ir bičių vaško žvakės, yra „draugiškos“ žmogaus organizmui, jų kvapas nėra erzinantis ir puikiai besisklaidantis patalpose. Parafino vaško žvakės yra pigesnės, degdamos jos smilksta labiau ir dažnai yra laikomos ne pačiu sveikiausiu pasirinkimu. Palmių vaško žvakės dažniausiai puošia tortus, jos natūralios ir nekenksmingos žmogaus sveikatai. Kokoso vaško žvakės yra tituluojamos saugiausiomis, bet tuo pačiu ir brangiausiomis žvakėmis.

Kuo ypatingas žvakės dagtis?

Dagtis (knatas) – svarbi žvakės sudedamoji dalis, parenkama pagal žvakės skersmenį ir masę, iš kurios pagaminta žvakė. Nuo jo priklauso žvakės degimo laikas. Žvakės dagtis dažniausiai „įtaisytas“ pačiame žvakės centre. Būna namų žvakių su vienu, dviem ar net keturiais dagčiais. Dagtys (knatai) yra gaminami iš medienos arba medvilnės. Medinės dagtys, degdamos skleidžia garsą, primenantį malkų spragsėjimą židinyje. Šis garsas maloniai nuteikia, ramina ir atpalaiduoja. Didelį žvakių mediniais dagčiais pasirinkimą siūlo Gerduva.lt. Pažymėtina, kad medienos dagtis geriau skleidžia žvakės aromatą nei medvilninis žvakės knatas.

Žvakių deginimo taisyklės

Pirmoji taisyklė yra ta, kad žvakių nereikėtų palikti be priežiūros ar laikyti jas šalia degių medžiagų. Antra taisyklė – visada leiskite žvakei degti tol, kol išsilydys visas jos paviršius. Trečioji taisyklė – žvakės dagtis turi būti reguliariai karpomas. Galiausiai, prisiminkite, kad ir kokį malonų kvapą skleistų jūsų žvakė, nereikėtų jos deginti ilgiau nei 4 valandas per dieną.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close