Nemirštanti klasika – šprotai: 4 pasiūlymai, kaip juos valgyti

Prasidėjus žiemai daugiau laiko praleidžiame namuose, tad paprastai ir gaminame daugiau. Nors besiruošdami šventėms ieškome naujų receptų, kartu atsigręžiame į tradicinius patiekalus bei nuo vaikystės pažįstamus skonius. Vienas iš tokių naujai atrandamų produktų – šprotai. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, žiemos mėnesiais šprotų pardavimai išauga net 2,8 karto.

Ne tik skanūs, bet ir sveiki

„Analizuodami duomenis matome, kad šaltąjį sezoną, artėjant šventėms, išauga visos žuvies kategorijos pardavimai. Matyt, tam įtakos turi ir advento laikotarpis, kai vyrauja daugiau tradicinių žuvies patiekalų. Paprastai šiuo laiku žuvies parduodama vidutiniškai 30 proc. daugiau, todėl pirkėjams esame parengę platų jos pasirinkimą. Taip pat ženkliai išauga ir šprotų pardavimai“, – sako Vaida Budrienė.

Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, šprotai mėgstami, nes tinka daugeliui patiekalų paįvairinti, taip pat leidžia leistis į plačius eksperimentus su sumuštiniais. Kaip teigia ekspertė, šprotai yra nedidelės silkinių šeimos žuvelės, paprastai užaugančios iki 14–15 cm ilgio. Jos gyvena ir Baltijos jūroje bei dažniausiai yra naudojamos konservams gaminti.

Smulkios žuvelės yra parūkomos ir konservuojamos aliejuje, tačiau ar žinojote, kad šprotai – ne tik skanios, bet ir sveikatai naudingos žuvys. Kaip ir sardinės ar silkės, šprotai yra puikus omega-3 šaltinis, be to, šprotuose yra gausu vitaminų D ir B12.

„Konservuoti šprotai yra itin savito skonio, be to, jie jau paruošti vartoti, tad užklupus alkiui nereikia ilgai sukti galvos – tiesiog susitepti sumuštinį. Tai vienas iš paprastų būdų paįvairinti mitybą žuvimi, tačiau net ir tokį paprastą patiekalą, kaip sumuštinis galima pasiruošti įmantriai“, – sako V. Juodkazienė, o kad nepritrūktų idėjų ji dalijasi, kokius patiekalus galite valgyti su šprotais.

4 šprotų panaudojimo būdai

Sumuštiniai. Pasak V. Juodkazienės, šprotai puikiai dera su pačiais įvairiausiais ingredientais, todėl norint pasigaminti ypatingesnį pusryčių sumuštinį ar užkandį verta duoną paskaninti ne tik šprotais, bet ir šviežiais salotos lapais bei virtais kiaušiniais. Dar vienas paprasto sumuštinio su šprotais receptas – prieš dedant šprotus ant sviestu ar kremine varškės užtepėle suteptos duonos, verta juos paskaninti keliais lašais citrinos sulčių. Mėgstantys aštriau panaudoti gali ir įvairiausius aitriuosius padažus arba paprasčiausius čili pipirų dribsnius.

Užtepėlės. Ši žuvis puikiai tinka ir įvairiausių užtepėlių gamyboje. Šprotus tereikia paprasčiausiai sutrinti šakute, pagardinti žiupsneliu druskos ir pipirų, šaukšteliu majonezo bei grietinės arba graikiško jogurto. Mėgstantiems aštriau ekspertė siūlo įmaišyti dar ir šiek tiek garstyčių ar krienų. Tokią užtepėlę galima pagardinti šviežiomis žolelėmis: krapais ar petražolėmis. Mėgstantiems ryškesnius skonius rekomenduojama įmaišyti ir smulkiai supjaustytų marinuotų agurkėlių, kaparėlių, kiaušinių. Gautą užtepėlę tepkite ant mėgstamos duonos ar krekerių.

Makaronai. Dar vienas netikėtas ingredientas, puikiai derantis su šprotais, – makaronai. Maisto ekspertė sako, kad nepaprasto skonio makaronų patiekalą su šprotais pasigaminti yra labai paprasta. Tereikia išvirti mėgstamos rūšies makaronus. Tuomet keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų, jame lengvai pakepti smulkintą svogūną, kelias skilteles česnako bei konservuotus šprotus. Viską pagardinti čili pipirų dribsniais, citrinos sultimis ir sumaišyti su išvirtais makaronais. Galiausiai patiekalą gražiai išdėti į lėkštes ir pabarstyti parmezano sūriu.

Salotos. V. Juodkazienė sako, kad gaminant įvairiausias salotas vietoje konservuoto tuno galima panaudoti šprotus. Šprotai dera prie pačių įvairiausių daržovių. Pavyzdžiui, jais galima gardinti pomidorų, agurkų, svogūnų, šviežių paprikų ir įvairiausių žalumynų salotas, mėgstantiems į tokias salotas rekomenduojama pridėti ir virtų kiaušinių. Prie šių salotų puikiai tiks ir alyvuogių aliejaus, citrinų sulčių, garstyčių, druskos ir pipirų padažas. Norintiems sočiau šprotus panaudoti galima gaminant bulvių salotas. Joms pasigaminti reikės virtų bulvių, smulkiai pjaustytų marinuotų agurkėlių, virtų kiaušinių, kaparėlių, šprotų ir majonezo. Gautų salotų nepamirškite pagardinti druska ir pipirais. Beje, šis patiekalas gali tapti ir tikrai Kūčių stalo pažiba.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close