Erasmus + KA-2 projektas „Finansinis raštingumas“ – kelias į saikingą vartojimą

Prienų „Žiburio“ gimnazijoje nuo 2020 m. vykdomas dvejų metų Erasmus+ KA-2 projektas „Finansinis raštingumas – kelias į saikingą vartojimą“ („Financial literacy – path to conscious consumerism“ Nr. 2020-1-LT01-KA229-077899. Projekto tikslas – skatinti jaunų žmonių finansinį raštingumą atsakingai vartojant, keičiant kasdienio gyvenimo įpročius, kovojant su klimato kaita. Projekte dalyvauja 4 šalys : Prienų „Žiburio“ gimnazija (Lietuva), Ramnicu Valcea (Rumunija), Katerini (Graikija), Bragança (Portugalija) ir Komarno (Slovakija). Projektą koordinuoja Prienų „Žiburio“ gimnazijos anglų kalbos mokytoja Jurgita Barkauskienė ir ekonomikos mokytoja Laima Raudonikienė.

Lapkričio 20 – 26 d. įvyko pirmasis mokinių – mokytojų susitikimas Graikijoje – Aleksandropolyje. Prienų „Žiburio“ gimnazijai atstovavo 8 mokiniai : Gabrielė-Viltė Mickevičiūtė, Austėja Suchockaitė, Ugnė Jakinevičiūtė, Nojus Laukevičius, Karolis Pūkas, Joris Mitkevičius, Lukas Barkauskas ir Andrius Grumadas. Mokinius lydėjo mokytojos Jurgita Barkauskienė ir Laima Raudonikienė.

Dalyvavimas Erasmus + KA-2 projekte suteikė galimybę susipažinti su kitų Europos Sąjungos šalių mokytojais, pasidalinti patirtimi ir aptarti švietimo sistemos panašumus bei skirtumus. Susitikimo metu mokiniai susipažino su kitų šalių mokiniais, dalyvavo pamokose ir seminaruose, atliko praktines užduotis grupėse bei pasidalijo sąmoningo vartojimo idėjomis.

 Būdami Graikijoje, susipažinome su Aleksandropolio meru Loanni Zambouki, kuris pristatė savo miesto tvarumo idėją, t. y. viešojo transporto skatinimą, dviračių takų įrengimą, geoterminės energijos eksplotaciją ir vietinės produkcijos skatinimą. Lankėmės alyvuogių veislės „Makri“ produkcijos fabrike, gaminančiame alyvuogių aliejų, kosmetiką ir arbatą, šilko muziejuje „Soufli“

susipažinome su šilko gamybos keliu prieš 100 metų, sužinojome apie sudėtingą šilko gamybą, turėjome galimybę pamatyti stakles ir šilko kokonus.

 Jauki nenusakomo džiaugsmo atmosfera mus lydėjo nuo pirmos iki pat paskutinės projekto susitikimo dienos. Nepaprastai nustebino graikų svetingumas ir nuoširdumas. Paskutinę dieną visiems projekto dalyviams buvo įteikti sertifikatai, o baigiantis atsisveikinimo vakarui šokome lietuvių, graikų, portugalų, slovakų ir rumunų tautinius šokius bei vaišinomės tradiciniais graikų patiekalais. Labai džiaugiamės, kad po dvejų metų pertraukos, vis dar esant Covid 19 situacijai, gavome progą išvykti svetur, susipažinti su kitų šalių kultūromis, bendrauti su žmonėmis, patyrinėti kitą kraštą bei jo gyvenimą.

Jurgita Barkauskienė, Prienų „Žiburio“ gimnazijos anglų kalbos mokytoja

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close