Bolivinė balanda – kruopa, kuri turėtų atsidurti kiekvieno mitybos racione
Norėdami gyventi ir maitintis sveikiau, kasdien ieškome naujų produktų. Vienas tokių – bolivinė balanda, pasaulyje žinoma ir vertinama jau tūkstantmečius, bet savo populiarumą Lietuvoje auginanti pamažu. Anot prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovės Dianos Špūrienės, anksčiau laikyta egzotiška, ši kruopa vis dažniau atsiduria pirkėjų lėkštėse. Bolivinių balandų panaudojimas kulinarijoje – beribis. Jomis gardinamos salotos, troškiniai, sriubos ir net desertai, jos taip pat puikiai tinka pusryčių košėms, blyneliams bei garnyrui prie mėsos ar žuvies patiekalų. Visgi, bolivinė balanda ne ką mažiau naudinga ir mūsų sveikatai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įvardija, kodėl šios kruopos laikomos super maistu ir kas turėtų jas įtraukti į savo kasdienės mitybos racioną.
Anot mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovės Dianos Špūrienės, bolivinės balandos, dėl joms būdingų savybių, priskiriamos kruopų kategorijai, nors iš tiesų yra Andų kalnuose itin paplitusio, laukinio bolivinės balandos augalo sėklos. „Nors anksčiau daugeliui lietuvių bolivinės balandos atrodė egzotiškos ir neįprastos, tačiau dabar vis daugiau pirkėjų atranda šias kruopas ir įvairias jų rūšis naudoja maisto gaminime. Tiesa, kai kuriems jų skonis ar išvaizda vis dar nėra patrauklus“, – sako ekspertė.
Prieš verdant bolivines balandas rekomenduojama jas nuplauti po tekančiu, vėsiu vandeniu, kad išvirtos kruopos nebūtų karčios. Bolivines balandas vandenyje virti reikėtų apie 15 minučių, o išvirus palikti, kad kruopos gerai išbrinktų. Išvirusios kruopos taps traškios, įgaus spiralę primenančią formą ir jas užteks pagardinti žiupsneliu druskos ar kitais prieskoniais bei naudoti norimuose patiekaluose.
Specialistė akcentuoja, kad bolivinių balandų naudojimas kulinarijoje yra išties platus: „Bolivinėmis balandomis galima pagardinti lapines ar daržovių salotas, pusryčių košes ir blynelius, įvarius užkandžius, troškinius bei sriubas. Iš jų gaminami ir desertui, pavyzdžiui, spraginta bolivinė balanda yra puikus ingredientas, ruošiant energinius batonėlius. Be to, kai kas bolivines balandas naudoja vietoje ryžių, gamindami japoniškus sušius, tad šių kruopų panaudojimas kulinarijoje yra tik fantazijos klausimas“ – teigia D. Špūrienė.
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė teigia, kad bolivinė balanda yra naudinga ne tik dėl plačių panaudojimo galimybių kulinarijoje, bet ir dėl savo maistinės vertės. Ne veltui mitybos specialistai šias kruopas priskiria prie sveikatai itin palankių maisto produktų grupės.
„Renkantis maisto produktus ir dėliojant savo mitybos planą, visada pirmenybę teikiame tokiems maisto produktams, kurie turtingi kuo didesniu kiekiu mūsų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Bolivinės balandos priskiriamos ypač vertingų produktų grupei ir mūsų organizmui duoda eilę gyvybiškai būtinų maisto medžiagų, dėl kurių galime augti, atsinaujinti, mąstyti, dirbti, judėti ir be kurių žmogaus organizmas tiesiog nefunkcionuotų. Lyginant su kitomis kruopomis, bolivinėse balandose yra puikios sudėties žmogaus organizmui reikalingų augalinės kilmės baltymų. Jos turtingos ir geležimi, yra puikus tirpių ir netirpių skaidulų bei mineralų šaltinis“, – bolivinių balandų naudą vardija gydytoja dietologė.
Ji priduria, kad bolivinėje balandoje nėra glitimo, todėl šis produktas puikiai tiks sergantiems celiakija ar turintiems neceliakinį jautrumą glitimui. „Įtraukti į racioną bolivinę balandą vertėtų kiekvienam, o tie žmonės, kurie turi lėtinių ligų, turėtų dar labiau atkreipti dėmesį į šias kruopas. Bolivinė balanda galėtų atsirasti žmonių, kurie turi celiakiją ar neceliakinį jautrumą glitimui mitybos racione. Taip pat tų, kuriuos vargina anemija, antro tipo cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos ar nutukimas. Ligų spektras, kuriomis sergantis žmogus savo mitybos racioną galėtų praturtinti bolivinėmis balandomis, yra išties platus“, – teigia gydytoja dietologė E. Gavelienė.
Kaip bebūtų, specialistė primena, kad nors ši kruopa ir priskiriama ypač naudingų maisto produktų grupei, tačiau subalansuotai mitybai svarbi įvairovė. Be to, kai kam gali būti nepriimtinas bolivinės balandos skonis.
„Rimi“ kviečia atrasti naujus skonius ir į mitybos racioną įtraukti bolivines balandas. Šį kartą mažmeninio prekybos tinklo kulinarijos ekspertai dalijasi pietums tinkančiu, sočiu ir sveiku receptu su bolivinėmis balandomis.
Vištiena su moliūgais ir bolivinėmis balandomis
6 porcijoms reikės:
1 kg viščiukų šlaunelių mėsos be kaulo
3 šaukštų aliejaus
2 skiltelių česnako
1 aitriosios paprikos
1 šaukštelio saldžiosios paprikos
200 g bolivinių balandų
0.5 šaukštelio kumino
20 g šviežių kalendrų
500 g moliūgo
1 cukinijos
500 ml sultinio arba vandens
Druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Sudėkite į dubenį viščiukų šlaunelių mėsą, suberkite aitriąją ir saldžiąją paprikas, druską, pipirus ir gerai išmaišykite.
- Į dubenį suberkite smulkiai sukapotą česnaką, kubeliais supjaustytą moliūgą, cukiniją, bolivines balandas ir sumaišykite su kumino prieskoniais.
- Keptuvėje, tinkamoje naudoti orkaitėje, įkaitinkite aliejų. Sudėkite vištieną ir kepkite nevartydami, kol viena vištienos pusė apskrus. Mėsą apverskite ir sudėkite paruoštas daržoves, supilkite sultinį ir uždenkite keptuvę dangčiu. Troškinį pagardinkite druska, pipirais ir dėkite į įkaitintą iki 180 °C orkaitę. Kepkite apie 35 minutes.
- Patiekiamą patiekalą papuoškite kapotais kalendrų lapeliais.