Nemune per plauką išvengta nelaimės

Pirmadienį apie pietus važiuojantieji per Prienų Greimų tiltą stebėjosi Nemuno viduryje atsiradusiomis medžio šakomis. Kitiems tai buvo panašu į plaustą, tretiems į pakilusiame Nemune per naktį iškilusią salą.

Pirmieji buvo teisūs. Nemuno viduriu plaukė, manoma, su nuošliauža nuo Nemuno krantų įgriuvęs medis. Gali būti, kad šis medis augo tiesiog ant Nemuno kranto ir paplautas įgriuvo. Daugiausia nerimo kėlė tai, kad jis pakankamai aukštas – apie 10 m ilgio. Kaip nesustabdomas laivas praplaukęs pro „Revuonos“ viešbutį medis nusitaikė tiesiai į vieną iš vidurinių tarpų tarp tilto kolonų ir su dviem atsikišusiom šakom vos pralysdamas praplaukė pro tilto apačią. Už tilto pagautas stipresnės srovės jis padarė tai, ko nelabai įmanoma tikėtis iš tiesaus medžio – pasisuko šonu ir pradėjo plaukti Nemuno viduriu, savo ilgiu užtverdamas viduriniąją Nemuno dalį. Keistasis plaukikas pasidarė ypač grėsmingas ir pavojingas. Nuo svorio paniręs į vandenį ir prieš save stumdamas bangą medis tapo nematomas, jį išdavė tik dvi iš vandens kyšančios šakos.

Atšilus orams, Nemune jau pasirodė greitaeigių katerių ir vandens motociklų. Jiems dideliu greičiu šokinėjant per vandenį, greičiausiai nebūtų pavykę pastebėti kliūties. Medis grėsmingai plaukė iki pat „kareivinių“ vidurio, ties kuriomis esanti sala dalija Nemuną pusiau. Didesnė srovė medį traukė arčiau kranto, atrodė, kad plaukiko maršrutas čia ir baigsis, medis pradėjo kabintis į krantą ir galiausiai sustojo. Tačiau jo gabaritai ir stipri Nemuno srovė jį vėl atplėšė nuo kranto, ir įgavęs dar didesnį pagreitį, vėl išsitiesinęs išplaukė iš užutekio ir nuplaukė Birštono kryptimi. Čia jis taip ir buvo pamestas.

Apie plaukiką buvo pranešta specialiosioms tarnyboms. Tačiau paaiškėjo, kad tokio medžio Aplinkos apsaugos tarnyba ištraukti negali, nes neturi tam skirtos įrangos, be to, tai, kas yra vandenyje, kas trukdo mažų laivų eismui, jau yra Vidaus vandens kelių direkcijos jurisdikcija. Pastaroji yra Kaune. Todėl plaukiku gali pasidomėti tik įsitikinusi, ar jis tikrai plaukia, ir pranešdama apie pavojų.

Tikėkimės, kad medis rado savo krantą, kuriame prisiglaudęs liks pūti, ir nesukels rūpesčio vandens transportui.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close