Dailininkai įkvėpimo semiasi Birštone

Trečiadienį Birštono meno mokykloje buvo atidarytas respublikinis meno mokyklų pleneras „Birštono etiudai“, skirtas paminėti 1863 metų sukilimo 150-ąsias metines.

Į Birštoną susirinko šešių Lietuvos meno ir dailės mokyklų mokiniai ir jų mokytojai. Jaunuosius dailininkus pasveikino ir pristatė mokyklos direktorė Laimutė Raugevičienė, sėkmingo darbo ir geros nuotaikos linkėjo Birštono savivaldybės merės pavaduotojas Juozas Aleksandravičius ir savivaldybės administracijos švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Žiūraitienė.

Gero oro ir sėkmingos darbo pradžios palinkėjo šio plenero vadovas mokytojas ekspertas Remigijus Janušaitis. Organizuoti tokio pobūdžio plenerus vadovas turi didelę patirtį – nuo1990 m. dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose ir respublikiniuose pleneruose, o2012 m. tarptautinio projekto „Kūrybinės industrijos“ metu Birštono meno mokykloje surengė tarptautinį plenerą „Four seasons“ ir tais pačiais metais organizavo tarptautinį tapytojų plenerą „Trasalis 2012“ Trakuose.

Birštono meno mokykloje respublikinis meno mokyklų pleneras šiemet organizuojamas jau ketvirtą kartą. Jis iš dalies finansuojamas LR kultūros rėmimo fondo ir remiamas Birštono savivaldybės, kultūros centro, turizmo informacijos centro, muziejaus ir UAB „Mineraliniai vandenys ir Co“.

Į Birštoną atvyko Kaišiadorių, Šakių, Druskininkų meno mokyklų, Prienų rajono A. Kučingio meno mokyklos, Klaipėdos Adomo Brako dailės mokyklos mokiniai ir mokytojai (po 2 mokinius ir mokytoją iš kiekvienos mokyklos). Tik birštoniečių, kaip šeimininkų, dalyvauja net 12.

– Respublikinis meno mokyklų pleneras „Birštono etiudai“ apima visas vaizduojamosios dailės sritis. Jis skatins jaunimą bendradarbiauti, ieškoti naujų idėjų, keistis patirtimi ir žiniomis. Plenero dalyvių darbų paroda bus eksponuojama penktadienį ir bus vienas iš kurorto šventės renginių. Vėliau keliaus į mokyklas – plenero dalyves ir supažindins jų bendruomenes su kūryba ir idėjomis, užgimusiomis kurorte, – sakė meno mokyklos direktorė.

Po plenero atidarymo jaunieji dailininkai išėjo susipažinti su kurortu, o vėliau muziejuje klausėsi istoriko Vytauto Kuzmicko paskaitos apie 1863 metų sukilimą ir su juo susijusius įvykius Birštone. Tą patį vakarą norintieji susipažinti su dailininkės Gražinos Vitartaitės tapyba kultūros centre galėjo pasižiūrėti A. Tarvydo dokumentinį filmą „Vidinės laisvės link“.

Jeigu bus geras oras, ketvirtadienį ir penktadienį iki pietų plenero dalyviai pieš ir tapys įvairiose miesto viešosiose erdvėse, o birželio 7 d. savo kūrybą eksponuos Birštono muziejuje.

Meno mokyklos patalpose savo dailės dirbtuves įkūrė suaugusiųjų plenero dalyviai, kurie čia darbuojasi nuo birželio 1 dienos. Taigi jaunieji dailininkai gali patyliukais užsukti ir akies krašteliu žvilgterėti, kaip dirba patyrę menininkai.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close