Kaip veikia psichoterapija ir ko iš jo tikėtis?

Jei dėl asmeninių priežasčių ketinate apsilankyti pas psichoterapeutą ir pradėti psichoanalitinę terapiją, turbūt spėliojate, ko galite tikėtis iš savo apsilankymo. Psichoterapija veikia kiek kitaip, nei įprasta psichologo konsultacija, todėl net turint patirties su psichologais, galite tikėtis tam tikro savitumo iš psichoterapijos.

Be to, egzistuoja ir dideli skirtumai tarp psichoterapeutų, nes, kaip ir psichologai, jie gali vadovautis radikaliai skirtingomis ar net viena kitai prieštaraujančiomis metodologinėmis nuostatomis. Prieš apsilankant pas psichoterapeutą reikėtų suprasti, kad psichologija yra labai plati mokslinė sfera, apimanti daug skirtingų krypčių, kurios savitai pasireiškia ir psichologinėje ir psichoterapinėje praktikoje.

Bet net atsižvelgus į šiuos faktus, mes vis tiek galime išskirti bendrus psichoterapijos principus bei atskirti psichoterapiją nuo paprastos psichologo konsultacijos.

Psichoterapija: kaip ji veikia?

Kaip ir minėta, psichoterapija apima daug skirtingų požiūrių į psichologiją, bet apibendrinus galima teigti, kad ji išskirtinį dėmesį skiria pasąmonei. Psichoterapeutų teigimu, mūsų veiksmai, žodžiai, emocijos, sapnai ir net nevalingi judesiai išreiškia kažką reikšmingo apie mus. Pavyzdžiui, jei mes sapnuojame konkretų vaizdinį, psichoterapeutas užduos klausimą kodėl sapne pasirodė būtent šis vaizdinys. Tuomet, per laisvas asociacijas bus bandoma atsakyti į šį klausimą, tikintis, kad atsakymas padės geriau suprasti tas problemas, kurias į terapiją atsinešė pacientas.

Psichoterapijos metu svarbu ne tik ką sako pacientas, bet ir kodėl jis sako būtent tai, ką sako. Tai – pasąmonės reiškiniai, kurie terapijos metu atskleidžia kažką objektyvaus apie pacientą. Todėl, kad šie reiškiniai arba tiksliau jų prasmė nėra visiškai sąmoningi, galite tikėtis, kad psichoterapeutas bandys jums atskleisti tokį požiūrio į save kampą, kuris gali būti nepažįstamas ar net nepriimtinas. Iš karto neatpažinti savęs terapeuto teiginiuose yra labai normalu, bet nereikėtų turėti lūkesčio iš terapeuto išgirsti tik tai, kas jums patogu ar jau žinoma.

Terapijos metu taip pat galite tikėtis paliesti šeimos ir seksualumo temas, nes būtent per jas dauguma psichoterapeutų stengiasi pamatyti giliausius žmogaus pasąmonės klodus. Dažniausiai psichologai ir psichoterapeutai savo veiklos aprašymuose pateikia savo požiūrį į profesinę praktiką, kas leidžia potencialiam klientui susidaryti bendrą vaizdą apie tai, ko galima tikėtis psichoterapijos metu. Pavyzdžiui, su įvairių psichologų ir psichoterapeutų veiklos aprašymais galite susipažinti psichologai.net puslapyje.

Ko tikėtis pirmo susitikimo metu?

Nesitikėkite, kad pirmos terapinės sesijos metu iš karto galėsite išspręsti savo problemas. Pirma sesija yra skirta susipažinimui ir preliminariai problemų identifikacijai. Po jos abu – pacientas ir terapeutas – galės įvertinti tolesnį bendradarbiavimą. Nereikėtų tikėtis, kad pirmas aplankytas terapeutas iš karto jums tiks ir galės jums padėti.

Yra normalu atmesti net kelias psichoterapeutų kandidatūras prieš sutinkant tokį, kuris kelia pasitikėjimo jausmą ir atrodo galintis jums padėti. Taip pat reikėtų turėti omenyje, kad ir ne kiekvienas terapeutas yra pajėgus spręsti jūsų problemas. Kartais jos gali peržengti specialisto kompetencijos ar specializacijos ribas, todėl jūs galite būti nukreipti pas kitą specialistą.

Todėl pirmo susitikimo metu svarbiausia pabandyti suprasti ar terapeutas jums yra tinkamas, ar juo pasitikite ir ar jausitės patogiai kalbėdami apie savo išgyvenimus. Terapija gali būti sėkminga tik tuomet, jei yra tinkamas ryšys tarp paciento ir psichoterapeuto, todėl neskubėkite pasirinkti pirmo aplankyto terapeuto, jei nesijaučiate visiškai įsitikinę dėl abipusio ryšio.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close