Jaučiate nuovargį ir stresą? Gydytoja dietologė pataria, kaip stiprinti imunitetą rudenį

Rimi. - Vilnius, 2021-08-18(Gedmantas Kropis/Fotobankas).

Rudeninė dargana ir iki didžiųjų metų švenčių užklupę darbai bei rūpesčiai sukelia mūsų organizmui stresą – dažniau sergame peršalimo ligomis, stokojame vitaminų, nespėjame tinkamai pailsėti. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sustiprinti imunitetą gali tik tinkamas gyvenimo būdas ir subalansuota mityba. Nors imuniteto stiprinimas yra nuolatinis procesas ir savo sveikata reikėtų rūpintis ištisus metus, būtent rudenį dažniausiai užklumpa peršalimo ligos, tad specialistė pataria, kaip kovoti su organizmui ir imuninei sistemai kylančiais iššūkiais bei sutaupyti sveikatos sąskaita.

Stiprinti imunitetą reikia ištisus metus

Įpusėjus rudeniui ir svyruojant oro temperatūrai, dažnai imame jausti nuovargį, silpnumą ar susergame peršalimo ligomis. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės E. Gavelienės, orų permainos gali tapti tikru išbandymu mūsų organizmui ir apsauginei jo sistemai – imunitetui. Nors imuniteto stiprinimu reikėtų rūpintis ištisus metus, tačiau šaltuoju metų laiku tai tampa itin aktualiu klausimu. 

„Mūsų imunitetas priklauso nuo daugelio veiksnių – žmogaus genetikos ir išorės aplinkybių: fizinio aktyvumo, gyvenimo sąlygų ir, be abejonės, mitybos raciono. Žmogaus psichologinė būsena – patiriama įtampa, stresas ir nuovargis – taip pat yra svarbūs imunitetą formuojantys veiksniai. Pasakymas, kad imunitetas susilpnėja būtent rudenį tėra žodžių žaismas. Atvėsusioje, drėgnoje aplinkoje geriau jaučiasi įvairios bakterijos ir virusai. Nenusistovėjus aplinkos temperatūrai, dažnai apsigauname su apranga: per vėsiai, ar per šiltai apsirengiame. Tokie, kad ir neženklūs, atrodytų, dalykai padidina galimybę susirgti. Keletas veiksmų, kuriuos įgyvendinus, peršalimo ligos rečiau „kimba“: dažniau plautis rankas, apsirengti pagal aplinkos temperatūrą, gerti pakankamai skysčių, nerūkyti, valgyti reikiamą vaisių ir daržovių kiekį, kasdien mankštintis“, – aiškina E. Gavelienė.

Specialistė priduria, kad jeigu žmogus dažnai serga peršalimo ligomis, nuolat jaučia nuovargį ar stresą, nereikia į tai numoti ranka. Nors rūpintis sveikata būtina visus metus, bet pradėti galima ir reikia nedelsiant, antraip vėliau tai gali kainuoti nemažai pinigų, kuriuos teks skirti organizmo stiprinimui. 

„Dažnai žmonės klaidingai mano, kad imuniteto stiprinimu reikėtų susirūpinti prasidėjus peršalimo ir gripo sezonui ar pajutus kažkokius negalavimus. Svarbu nepamiršti, kad organizmo apsauga reikia rūpintis dar prieš susiduriant su sveikatos problemomis, o lengviausias ir efektyviausias būdas išvengti ligų yra sveika ir subalansuota mityba, reguliarus fizinis aktyvumas, buvimas gryname ore, organizmo grūdinimas ir žmogaus psichoemocinės būklės gerinimas“, – teigia gydytoja dietologė. 

Pirmiausia – sveika mityba ir fizinis aktyvumas

Rudenį dažnai pamirštame valgyti šviežias daržoves ar vaisius, ir bendras šių produktų kiekis sumažėja. Taip sumažiname maistingų medžiagų, kurios svarbios kovojant su peršalimu ir kitais uždegimianiais procesais organizme. „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, dr. E. Gavelienė primena, kad švieži vaisiai ir daržovės privalo būti žmogaus kasdieniame mitybos racione: „Žmogaus mitybos racioną turėtų papildyti įvairios daržovės ir vaisiai – juk skirtingose tekstūrose bei spalvose ir slypi visa jų nauda. Kasdien daržovių reikėtų suvartoti bent 500 gramų, o vaisių 200–300 gramų. Ir nereikia manyti, kad žiemos sezono metu neturime iš ko rinktis. Kiekvienas sezonas gali pasiūlyti puikių, maistingų daržovių, vaisių, uogų. Kasdien investuodamas į sveikus bei kokybiškus produktus – sutaupai nesirgdamas.“ 

Visgi, šaltuoju metu laiku savo mitybos racioną galima papildyti ir kitais produktais, kurie svarbūs gerai imuninės sistemos veiklai. „Visų pirma, mūsų imuniteto stiprinimui labai svarbios Omega-3 riebalų rūgštys. Mažiausiai du kartus per savaitę reikėtų valgyti jūrinės kilmės produktų – žuvies ir jūros gėrybių. Iš augalinės kilmės produktų puikus šios medžiagos šaltinis būtų linų sėmenų aliejus, tad ir jį vertėtų įtraukti į savo kasdienybę. Mitybos racione taip pat turėtų būti viso grūdo produktų ir kiaušinių. Su maistu ypač svarbu gauti ir vitamino D, kurio stoka nepalanki imunitetui”, – vardija E. Gavelienė. 

Gydytoja dietologė akcentuoja, kad nors citrina, medus, imbieras ar česnakas yra dažniausiai minimi prie imunitetą stiprinančių produktų, tačiau vien jų organizmo stiprinimui nepakanka. „Puiku, jei tokie produktai mėgiami, nes jie turi medžiagų, kurios naudingos peršalus, tačiau tai nereiškia, kad jų reikėtų valgyti daugiau nei kitų vaisių ar daržovių. Sveikos mitybos paslaptis slypi įvairovėje – kuo skirtingesnius produktus valgysime, tuo ir naudą organizmas gaus didesnę“, – tikina E. Gavelienė.

Nors visų naudingų medžiagų geriausia gauti su maistu ir visaverte mityba, tačiau galima nepamiršti ir imunitetą stiprinančių maisto papildų. Visgi, prieš jų vartojimą E. Gavelienė pirmiausia rekomenduoja pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju ar vaistininku.

Be to, sveikatos ir geros savijautos pagrindas yra ne tik sveika ir suderinta mityba, bet ir fizinis aktyvumas. Todėl net ir šaltuoju metų laiku reikėtų nepamiršti sporto: „Užsiimkite jums patinkančia veikla, daugiau būkite gryname ore ir skirkite laiko trumpam pasivaikščiojimui ar aktyvesnei fizinei veiklai. Jeigu prie viso to dar pridėsite reguliarų miego režimą ir sveiką bei subalansuotą mitybą – rudeninė dargana nebus baisi jūsų organizmui ir imuninei sistemai“, – įsitikinusi gydytoja dietologė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close