INVAZINĖ GROŽIO PROCEDŪRA – POPULIARU, BET AR SAUGU?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamentas atkreipia dėmesį į invazines grožio paslaugas, kurios gali būti teikiamos tik asmens sveikatos priežiūros specialistų.

Kokios tai paslaugos?

Visame pasaulyje populiarios invazinės grožio procedūros: mezoterapija, biorevitalizacija, trombocitais papildytos plazmos užpildų injekcijos, mezosiūlai, botulino toksino injekcijos bei kitos estetinės ir korekcinės procedūros. Dažnai šias procedūras teikia nekvalifikuoti asmenys, plačiai save besireklamuojantys socialinių tinklų erdvėje. Ten esančiomis reklamomis susigundo klientai, neįtariantys, kad tokios paslaugos galėtų būti teikiamos neturint tam leidimo (licencijos).

Koks jų poveikis sveikatai?

Kiekvienas, svarstantis apie invazinę procedūrą, visada turėtų pasitarti su specialistu. Reikėtų žinoti apie visas galimas procedūros rizikas. Vartotojai turėtų žinoti apie nepageidaujamas reakcijas, tokias kaip skausmas, mėlynės, paraudimas, patinimas ar edema, mazgeliai, pūliniai, infekcija, odos spalvos pasikeitimas, alerginė reakcija, netinkamas medžiagos pasiskirstymas ir kt. Daugelis šių nepageidaujamų reakcijų paprastai yra laikinos, tačiau kai kurios gali trukti kelis mėnesius ir jas ištaisyti gali prireikti papildomo gydymo ir/ar procedūrų. Tik licencijuoti asmenys gali užtikrinti, kad paslaugos bus atliekamos medicininės paskirties patalpose reikiamomis infekcijų kontrolės sąlygomis.

Kaip sumažinti riziką?

Invazinės grožio procedūros teisės aktų priskirtos asmens sveikatos priežiūros veiklai. Todėl jas reikia atlikti gydytojo derematovenerologo, plastikos chirurgo ar kitos kvalifikacijos gydytojo priežiūroje. Injekcijas į odą, poodį, raumenis, veną gali atlikti bendrosios praktikos slaugytojas, kuris turi turėti bendrosios slaugos praktikos licenciją ir bendrąja praktika verstis sveikatos priežiūros įstaigose, turinčiose licenciją sveikatos priežiūros veiklai atlikti, vadovaudamasis gydytojo paskyrimais.

Kokia situacija Lietuvoje?

NVSC Kauno departamento specialistai atliko paiešką apie Kaune teikiamas invazines procedūras ir internete bei socialiniuose tinkluose. Peržiūrėti 35 skelbimai, iš kurių nustatyta, kad 21 fizinis asmuo ir 4 įmonės dirba be licencijų. Informacija, apie galimai vykdomą veiklą be licencijų Kauno mieste, perduota Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklos tarnybai prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Kas atlieka invazinių procedūrų priežiūrą?

Asmens sveikatos priežiūros įstaigų (ASPĮ) veiklai licenciją išduoda Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklos tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VASPVT). Ar žmogus turi gydytojo licenciją, galima patikrinti VASPVT interneto svetainėje adresu www.vaspvt.gov.lt pateikiamuose sveikatos priežiūros specialistams išduodamų licencijų sąrašuose.

VASPVT, gavę informacijos apie galimai neteisėtai atliekamas intervencines estetines procedūras be išduotos ASPĮ licencijos, vykdo teikiamų paslaugų kontrolę pagal priskirtą kompetenciją.

NVSC operatyviąją visuomenės sveikatos saugos kontrolę vykdo grožio salonuose teikiančiuose asmens sveikatos priežiūros įstaigai priskirtas paslaugas be išduoto tai veiklai leidimo-higienos paso.

Specialistai informuoja, kad dėl fiziniams asmenims priklausančiose patalpose (namuose, butuose) galimai vykdomų nelegalių grožio procedūrų reikėtų kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją prie Lietuvos Respublikos Finansų ministerijos.

Kilus klausimams dėl invazinių grožio procedūrų teikimo, galite kreiptis į NVSC Kauno departamentą elektroniniu paštu (kaunas@nvsc.lt) arba telefonu 85 264 96 76.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close