BIRŠTONO VIEŠOJOJE BIBLIOTEKOJE VEIKIA MEDIJŲ SKAITYKLA

Šiandien, kai labai svarbu orientuotis skaitmeniniame pasaulyje, Birštono viešoji biblioteka kviečia lankytojus plėsti savo kūrybines galimybes, išnaudojant šiuolaikines technologijas. Šiuo tikslu bibliotekoje atidaryta Medijų skaitykla. Joje galima naudotis, įgyvendinant LR kultūros ministerijos ir Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos projektą „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu viešosios interneto prieigos infrastruktūroje“ (finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis), gautą kūrybinio paketo įrangą. Ją sudaro grafinė planšetė, negatyvų ir nuotraukų skaitmeninimo skeneris, rašalinis spausdintuvas nuotraukoms, vaizdo kamera bei srautinių transliacijų kamera. Visą šią techninę įrangą lydi programinė įranga, kuria galima apdoroti vaizdą, garsą ir video medžiagą.

Grafinė planšetė Wacom intuos Pro L Paper North – į komplektą įeina 2 specialūs tušinukai, kuriais galima piešti tiesiai ant planšetės stebint vaizdą kompiuterio ekrane arba panaudojant popieriaus lapą ir piešiant ant jo, o vėliau perkeliant savo ranka nupieštą piešinį į kompiuterį. Taip pat galima perkopijuoti norimus paveikslėlius, užsidėjus ant jų permatomą popieriaus lapą, o persikėlus į kompiuterį juos patobulinti: paryškinti kontūrus, nuspalvinti, papildomai ką nors nupiešti ir t.t. Galimybės neribotos tiek jau kuriantiems dizaineriams, tiek pradedantiesiems jauniesiems kūrėjams: galima kurti plakatus, atvirukus, sveikinimus, renginio afišas, skelbimus, dalintis jais Facebook, Instagram, rengti asmeninius projektus ar projektus mokyklai, universitetui, naudoti darbinėje veikloje.

Negatyvų ir nuotraukų skaitmeninimo skeneris Epson Perfection V600 Photo – naudojantis šiuo skeneriu galima suskaitmeninti, t.y. perkelti į kompiuterį nuotraukas iš fotojuostų ir skaidrių (vyresnio amžiaus skaitytojai tikriausiai dar tokias skaidres (pozityvus) pamena). Taip pat galima kokybiškai nusiskenuoti senas nuotraukas, jas suredaguoti, galbūt pakeisti spalvas, paryškinti, užmaskuoti defektus ir pan. Taigi jeigu namuose turite senų fotoalbumų, juostelių (negatyvų) ar skaidrių, galite atvykti į biblioteką ir persikelti juos į savo atsineštą kompiuterinę laikmeną.

Rašalinis spausdintuvas nuotraukoms Epson l850 – šis spausdintuvas gali atspausdinti itin aukštos raiškos nuotraukas, todėl savo nuotraukas bibliotekoje galėsite atsispausdinti patys, nesikreipdami į fotosaloną.

Vaizdo kamera Samsung Gear 360 – šia kamera galima filmuoti 4 K raiška, t.y., 24 kadrų per sekundę greičiu, kaip kad filmuojami profesionalūs filmai. Taip pat galima filmuoti 360 laipsnių kampu ir fotografuoti. Su šia kamera galima daryti tiesiogines transliacijas Facebook, Youtube ir. kt. kanalais, kurti, tinklalaides. Taip pat bibliotekos kompiuteryje yra įdiegta filmuotą medžiagą apdorojanti programa, kuria galima atlikti montažą, uždėti garso takelį ir išsaugoti atitinkamu formatu, kuriuo būtų galima dalintis socialiniuose tinkluose. Kviečiame tiek moksleivius, tiek suaugusius pasinaudojant kameros galimybėmis kurti filmukus, tinklalaides, daryti 360 laipsnių nuotraukas, live transliacijas į Facebook, Youtube ar įgyvendinti kitus savo kūrybinius sumanymus.

Srautinių transliacijų kamera Logitech C920 HD Pro Webcam – Full HD raiška, turi stereo mikrofoną (2 mikrofonai abiejuose kameros pusėse).

Šia kamera naudotis itin paprasta, nereikia jokių ypatingų sugebėjimų, todėl kviečiame jaunimą ir visus norinčius įrašinėti video blogus, tinklalaides Youtube, Facebooke ir pan.

Nesijaudinkite, jeigu jūs neturite patirties ir nesatę bandę šių įrenginių ar programų, juk tam jie ir skirti, kad galėtumėte išbandyti, praplėsti savo žinias, įgyti naujų įgūdžių, kurie galbūt jums padės mokantis, studijuojant ar darbinėje veikloje. Galbūt jums kils įdomių kūrybinių sumanymų, kuriuos norėsite įgyvendinti, o galbūt tai taps profesinio kelio pradžia. Svarbiausia smalsumas ir noras mokytis.

Jeigu susidomėjote – kviečiame į Birštono viešąją biblioteką, tik iš anksto užsiregistruokite tel. 65615 arba el. p. suaugusiu@birstonasvb.lt Jums pasiruošę padėti bibliotekininkai – pakonsultuos, supažindins su mokomaisiais, įrangą pristatančiais filmukais.

Birštono viešosios bibliotekos informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close