Jau antrus metus gyvename COVID-19 ritmu, susirgimams tai kylant į aukštumas, tai sumažėjant. Šiuo metu kasdien fiksuojami rekordiniai susirgimų skaičiai visoje Lietuvoje, ne išimtis ir Prienų rajonas, kur kasdien nustatoma virš 20 naujų koronaviruso atvejų, o Prienų ligoninė dažnu atveju sunkiai randa vietą naujam pacientui.

Prienų ligoninėje įkurtame COVID-19 poskyryje užimtos visos lovos. Anot įstaigos direktorės Jūratės Milaknienės, lapkričio 5 d. duomenimis, poskyryje buvo gydomi 27 pacientai, COVID-19 reanimacijoje – 3 pacientai. Tarp ligoninėje gydomų pacientų dviem vakcinos dozėmis paskiepyti 4, jie serga lengvesne forma. Didžioji dauguma gydomų pacientų yra mūsų kraštiečiai.

Reikia pabrėžti, kad situacija kasdien keičiasi, tačiau kol kas tikrai negerėja. Per praėjusią savaitę ligoninėje buvo atlikti 253 PGR tyrimai, iš jų 61 teigiamas. Iš atliktų 124 greitųjų antigenų testų nustatytas 1 teigiamas.

Ligoninės vadovė patikino, kad įstaiga apsirūpinusi visais reikiamais medikamentais. „Ligoninėje turime 3 didelio srauto deguonies terapijos aparatus (High flow). Juose naudojamas pašildytas ir sudrėkintas tam tikros pastovios koncentracijos deguonis, tiekiamas iki 50–60 l/min. tėkme. Šie prietaisai geba sumažinti negyvąjį plaučių tarpą, kurti teigiamą slėgį įkvėpimo pabaigoje ir taip pagerina deguonies pasisavinimą. Taikant deguonies terapiją pro nosies kaniules ar veido kaukę, deguonies tėkmė neviršija 10–15 l/min., toks deguonis būna mažiau sušildytas, sudrėkintas, nepastovios koncentracijos ir nesukuria reikiamo slėgio – tai lemia esminį High flow pranašumą prieš minėtąsias įprastines deguonies terapijos priemones. Šio gydymo metodo naudojimas gali gerokai atitolinti endotrachėjinę intubaciją bei dirbtinę plaučių ventiliaciją ar padėti jų išvengti. Ypač sunkios būklės pacientams taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, tam skirtų aparatų turime iš viso 6“, – pasakojo J. Milaknienė.

Direktorė pažymėjo, kad visose Lietuvos ligoninėse taikomi tokie patys COVID-19 ligos gydymo metodai, ir tik vienas metodas – ekstrakorporinė membraninė oskigenacija – taikomas III lygio gydymo įstaigose. Tai dirbtinės kraujotakos technika, kritinių būklių metu palaikanti gyvybiškai svarbią plaučių ir širdies funkciją.

Prienų ligoninei tenka didžiausias krūvis kovojant su COVID-19 liga mūsų rajone – ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Ypač sunku dirbti Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus medikams. Jie per parą priima vidutiniškai 25–35 pacientus, tarp jų ir atvykusius su COVID-19 liga.

Direktorė J. Milaknienė pasiguodė, kad sergančiųjų koronavirusu artimieji labai nori – ir kartais net reikalauja, kad pacientai būtų perkelti į Kauno ligonines, tačiau gydytojams tai pavyksta padaryti labai retais atvejais. „Taip yra dėl to, kad tiek Kauno, tiek kitų Lietuvos miestų ligoninės, kuriose gydomi COVID-19 pacientai, yra užtimtos iki 90 proc. Be to, taikant High flow terapiją, greitosios medicinos pagalbos automobiliu paciento pervežti neįmanoma, nes GMP neturi tokios įrangos. Tai dar naujovė Lietuvoje“, – sakė Prienų ligoninės vadovė.

Lietuvos statistikos departamento lapkričio 8 d. duomenimis, per praėjusią parą Prienų rajono savivaldybėje nustatyti 7 nauji koronaviruso atvejai (Lietuvoje – 1411), iš viso serga 249 asmenys.

Iki šiol mažiausiai viena vakcinos doze rajone paskiepytas 721 asmuo (2,8 proc.), pilnai paskiepyta 14905 (58,5 proc.), dar 830 (3,3 proc.) pilnai paskiepytų gyventojų yra gavę sustiprinančiąją vakcinos dozę.

Mažiausiai pasiskiepijusiųjų yra tarp 14–15 metų vaikų – 26,2 proc. Tarp vyriausių rajono gyventojų, kuriems per 80 metų, paskiepyta 65,2 proc.

Nuo pandemijos pradžios nuo COVID-19 ligos Prienų rajono savivaldybėje jau mirė 71 gyventojas, su šia liga – tiesiogiai ar netiesiogiai – siejamos 122 mirtys.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 428,5 tūkst. žmonių, iš jų tebeserga per 32,8 tūkstančio. 14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų kiek sumažėjo ir siekia 1386,2 atvejo. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis taip pat sumažėjo ir siekia 17,4 procento. Tai suteikia vilties, kad ši susirgimų banga pamažu slopsta. Tačiau, norint sėkmingai kovoti su liga ir sumažinti užsikrėtimų skaičių, reikia didelių visų mūsų pastangų, pirmiausia – skiepytis ir raginti tai daryti artimuosius bei savo aplinkos žmones.

Prienų r. sav. informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close