Ką reikia žinoti apie statybas ir restauracijas?

Senas namas pirkėjus vilioja žema kaina ir patogiu istoriniu žavesiu. Tokio pastato niekas blogiausiu atveju neįgyja ir nepaveldi, tik vėliau pradeda galvoti, kaip su juo susitvarkyti. Iš esmės yra tik du sprendimai – nugriauti pastatą ir statyti arba atstatyti. Tačiau kaip žinoti, kada geriau pastatą visiškai nugriauti, o kada dar galima jį atstatyti ir patobulinti? Kas gali patarti šiais klausimais ir pastatyti patogius modernius namus ant apgriuvusių pastatų už geriausią kainą?

Pirma, tai suteikia daugiau laisvės ir lankstumo. Atstatant seną pastatą, neįmanoma suteikti jam kuo daugiau naujų savybių, kad būtų galima pastatyti visiškai naują pastatą

Savininkui nusprendus nugriauti pastatą ir jo vietoje statyti naują, gali pakeisti beveik viską, o vietoj seno namo atsiranda modernus ir patogus pastatas. Statant naują namą nesunku įsirengti visas modernias susisiekimo ir patogumo patalpas, o pats pastatas daugeliu atvejų energetiškai efektyvesnis nei senas po renovacijos. Daug kartų naujo namo statybos kaina yra mažesnė nei seno namo atstatymo kaina. Viskas priklauso nuo laukiamo rezultato ir pastato būklės. Ekspertų teigimu, finansiniai standartai, specifinės statybos sąlygos ir vietos sąlygos dažnai lemia pasirinkimą tarp rekonstrukcijos ir naujos statybos.

Kaip nuspręsti, ar pastatą reikia nugriauti ir pakeisti nauju, ar galima atstatyti seną pastatą?

Pirmiausia reikia įvertinti pastato būklę ir vertę. Gali būti, kad pastatas yra labai prastos būklės, bet negali būti nugriautas dėl jo vertės. Pavyzdžiui, tai gali būti istorinę reikšmę turintis pastatas arba ypatingo architektūrinio stiliaus objektas. Tačiau vertė nebūtinai turi būti vertinama pagal piniginius ar senus standartus. Kai kurie žmonės nori bet kokia kaina apsaugoti brangius namus ar pastatus, turinčius kitą emocinę vertę. Kitaip tariant, situacijose, kai pastatų vertė yra didelė, verta bandyti juos restauruoti ar atstatyti nepriklausomai nuo jų būklės. Tiesą sakant, galima rekonstruoti labai prastos būklės objektus, tačiau tokie darbai dažnai būna netikėtai brangūs.

Todėl prieš priimant sprendimą atstatyti ar griauti ir perstatyti vieną ar kitą pastatą, reikia priimti kelis esminius sprendimus: formuoti projektavimo užduotis, įvertinti konstrukcines sąlygas, galimas statybos kaštus, parinkti statybos techniką. Reikia atsižvelgti į kai kuriuos dalykus, todėl geriausia iš anksto kreiptis į profesionalus, kurie pateiks reikiamus pasiūlymus, prireikus atliks statybinius tyrimus, atskleis konstrukciją, įvertins jos būklę, pasiūlys sprendinius, atliks skaičiavimus, padės išsirinkti geriausią variantą, ir galiausiai patars kaip tęsti ekonstrukcijos arba statybos darbus. Jei pastatą reikia nugriauti, geriausia rinktis įmonę, kuri gali statyti naują pastatą – taip išvengsite daugybės problemų ir nesusipratimų.

Tiesą sakant, pastatai nebūtinai turi būti prastos būklės, kad būtų atstatyti

Savininkas gali norėti sukurti papildomos erdvės, pakeisti bendrą pastato struktūrą ar pakeisti kai kurias architektūrines ypatybes. Net ir tokiu atveju rekonstrukcija ne visada įmanoma, o kartais dėl ekonominių priežasčių apsimoka statyti naujus pastatus.

Pasirengta namo rekonstrukcijai, būtina atlikti pastato konstrukcijos tyrimo darbus. Šio statybos etapo praleidimas yra dažna savininkų klaida. Neatlikus šių tyrimų, statybų laikotarpiu gali būti akivaizdu, kad ne visos suplanuotos idėjos bus įgyvendintos arba teks išleisti daugiau išteklių nei planuota iš pradžių. Namo statybos gali paaiškinti pastato būklę ir galimybę jį priartinti prie užsakovo vizijos. Faktai įrodė, kad rekonstrukcijos pagalba neįmanoma pasiekti visų norimų rezultatų, o kai kurias likusias situacijas reikia pritaikyti.

Ieškote kas atliktų statybos darbus? Vidara svetainėje rasite pagrindines statybos paslaugas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close