Gegužės 31 dieną vykusiame Birštono savivaldybės tarybos posėdyje dalyvavo 14 tarybos narių, administracijos skyrių vedėjai ir specialistai, kai kurių įstaigų vadovai. Posėdyje buvo numatyta apsvarstyti 20 klausimų ir viena informacija, tačiau vėliau darbotvarkė buvo papildyta dar keturiais sprendimų projektais.

 

Prieš prasidedant posėdžiui buvo išklausyta Kauno technologijos universiteto docento Petro Oržekausko informacija apie galimas Birštono kapinių plėtros galimybes. Pranešėjas išsamiai pristatė pavyzdžius iš pasaulinės kapinių patirties, pasakojo, kas būtų galima padaryti mūsų situacijoje. Akivaizdu, kad reikės kažką daryti, nes paprastos tradicinės kapinės pasiglemžia vis naujus žemės plotus.

Pasak doc. P. Oržekausko, Birštonas yra unikali vieta, pasižyminti švara ir tvarka, tad galėtų būti pirmieji ambasadoriai naujoviškai pertvarkant ir amžino poilsio vietą.

 

Vandens kainos didės

Nors praėjusį kartą taryba nepritarė UAB „Birštono vandentiekis“ tiekiamo geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainų didinimui, šį nepopuliarų sprendimą teko priimti šiame posėdyje.

Nieko paguodžiamo negalėjo pasakyti ir posėdyje dalyvavęs UAB „Birštono vandentiekis“ direktorius Cezaras Pacevičius. Pasak jo, naujos kainos jau buvo pristatomos praėjusių metų spalio mėnesį. Daug diskusijų buvo tarp Birštono ir Prienų savivaldybių, nes nuotekos Birštone sudaro 64 proc., o Prienuose – 36 proc. labai bloga padėtis su infiltracija, nes per šulinių viršų patenka paviršinis vanduo, o kita bėda – savavališkai prisijungę vartotojai.

– Sutvarkėm 51 šulinį, remontui išleidome per 17 tūkst. litų, tačiau reikia dar suremontuoti apie 200 šulinių. Bėda Algirdo gatvėje su kanalizacijos trasa. Kai aukštas Nemuno lygis, šuliniai net kunkuliuoja. Reikėtų praplatinti trasas, atlikti televizinę peržiūrą. Vertėtų net sudaryti komisiją, kuri surašytų aktus savavališkiems vartotojams, – sakė C. Pacevičius.

Tarybos narė Marytė Gudonytė pasidomėjo, kokių yra galimybių perskaičiuoti kainas po 4 metų. Direktorius sakė, kad galimybė bus, nes tikimasi, kad padaugės vandens vartotojų, o savivaldybei, kaip steigėjai, bus galima inicijuoti kainų peržiūrėjimą.

Taryba patvirtino geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainas, naujų abonentų prisijungimo įmokų ir šalto vandens sunaudojimo normas. Apie geriamo vandens ir nuotekų kainas bus paskelbta UAB „Birštono vandentiekis“ informacija.

Patvirtinti nuostatai

Birštono savivaldybės administracijos teisės ir personalo skyriaus vedėja Aušra Slavinskienė pristatė Birštono vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ ir Birštono vienkiemio darželio-mokyklos nuostatus, kurie buvo patvirtinti vienbalsiai.

 

Patvirtinti nekilnojamojo turto ir žemės mokesčių tarifai 2014 metams

Savivaldybės administracijos biudžeto skyriaus vedėja Ona Grigonienė pateikė nekilnojamojo turto mokesčio ir žemės mokesčių tarifų bei neapmokestinamų dydžių taikymo žemės savininkams sprendimų projektus.

Nekilnojamojo turto tarifai išlieka tokie patys 0,5-1 proc., o tiems, kurie netvarko savo turto, bus skiriami didesni mokesčiai – iki 2 proc. Tarybos narys Aleksandras Gorinas sakė, kad kurortiniame mieste turi būti tvarka, turime taikyti maksimalius tarifus nesitvarkantiesiems. Tam pritarė ir tarybos Vytas Kederys, o administracijos direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Noreika supažindino su priemonėmis, kurios gali būti taikomos tiek mieste, tiek ir kaimiškose vietovėse.

Ūkio, turto ir kaimo plėtros vedėjo pavaduotoja Jovita Tirvienė taip pat patvirtino, kad situacija prasta.

– Manau, kad reikia tikslinti ir papildyti sąrašus su probleminiais objektais. Didesni mokesčiai – tai priemonė, kad miestas būtų gražus ir tvarkingas, – sakė J. Tirvienė.

Merė Nijolė Dirginčienė pastebėjo, kad vien tik nušienauti aplinką nepakanka, reikia ir pradėti tvarkytis. Taip pat reikia įpareigoti ir seniūnijos seniūną, kad jis daugiau rūpintųsi padėtimi kaimuose. Pasak merės, pagaliau turi būti įvesta tvarka.

Nuo 2013 metų sausio 1 dienos žemės mokesčio vertė yra rinkos mokesčio vertė, o mokesčio dydis skaičiuojamas pagal žemės verčių žemėlapius. Kaip teigė O. Grigonienė, jau dabar įskaičiuotas 40 proc. pabrangimas. Mokesčiai, priklausomai nuo žemės vertės, gali būti iki 4 proc.

 

Paskirtas VĮ „Birštono būsto energijos taupymo agentūros“ direktorius

Administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas pristatė balandžio 24 dieną atvirą konkursą laimėjusį Rimvydą Čapliką, kuris užims Viešosios įstaigos „Birštono būsto energijos taupymo agentūros“ direktoriaus postą. Nors naujojo vadovo ir nebuvo posėdyje, jo paskyrimui buvo pritarta. Darbą R. Čaplikas pradės nuo šių metų birželio10 dienos.

Paskirtasis direktorius baigęs Kauno technologijos universitetą ir turi statybos inžinieriaus diplomą, dirbęs statybinėse įmonėse meistru, inžinieriumi ir AB „Alkestos“ direktoriumi. Nuo 2006 metų iki dabar yra AB „Alkestos“ projektų vadovas.

 

Pritarta projektų rengimui

Tarybos nariai vienbalsiai pritarė UAB „Birštono šiluma“ investicinio plano derinimui, pagal kurį numatoma 1 mln. 800 tūkst. litų trasų renovacijai ir naujų tiesimui. Pirmiausia numatyta atlikti darbus renovuojamų namų kvartaluose.

Tarybos palaikymo sulaukė ir sprendimo projektai dėl asociacijos Nemajūnų bendruomenės „Santalka“ ir Birštono vienkiemio bendruomenės projektų rengimas ir įgyvendinimas.

 

Kiti klausimai

Posėdyje buvo pritarta visiems sprendimų projektams ir priimti sprendimai. Taryba patvirtino lėšų paskirstymą2013 m. svarbių valstybei vietinės reikšmės kelių (gatvių) Birštono savivaldybėje tiksliniam finansavimui, patvirtino Birštono savivaldybės atliekų tvarkymo planą 2014-2020 m., priėmė sprendimą dėl 2008 m. spalio 26 d. sprendimo dėl Birštono savivaldybės atliekų tvarkymo plano 2008-2017 m. pripažinimo netekusiu galios.

Ūkio, turto ir kaimo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotojas Algis Stasys Revuckas pristatė sprendimo projektą dėl vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų lengvatų 3 asmenims. Prašymai patenkinti, tik ateityje numatoma į taikomas lengvatas žiūrėti atidžiau, nes į biudžetą nesurenkama ženkli dalis pajamų.

Posėdyje buvo svarstyti klausimai dėl valstybės lėšomis finansuojamų melioracijos darbų programos lėšų paskirstymo 2013 m., dėl saugaus elgesio taisyklių Birštono savivaldybės vandens telkiniuose tvirtinimo, dėl detaliojo plano Jaunimo gatvėje 2a tvirtinimo, dėl nuomos sutarties pratęsimo Birutės g. 35 bei dėl pritarimo muzikų sąjungos bendriems projektams.

 

Rūta Kapačinskaitė patvirtinta TIC direktore

Administracijos direktorius V. V. Revuckas pristatė prieš porą dienų vykusio viešojo konkurso rezultatus, pagal kuriuos Rūta Kapačinskaitė, laikinai ėjusi Birštono turizmo informacijos centro direktorės pareigas, laimėjusi konkursą, tapo direktore.

R. Kapačinskaitę pasveikino merė ir kiti tarybos nariai bei specialistai, pasidžiaugdami, kad tokias pareigas užėmė birštonietė.

 

Taryba atostogaus

Merė informavo, kad kitas tarybos posėdis vyks liepos 5 d. Birželį taryba atostogaus.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close