Maišelius keičia tvarios dėžės pirkiniams: kviečia atsiimti nemokamai

Nors Europos mastu lietuviai į atliekų rūšiavimą žiūri labai atsakingai, visgi apklausos rodo, kad beveik 2 iš 3 mūsų gyventojų nekreipia dėmesio į naujos prekės pakuotės „žalumą“. Norėdama paskatinti ir palengvinti aplinkos tausojimą, tarptautinė tvarių pakavimo sprendimų tiekimo lyderė „DS Smith Packaging Lithuania“ sukūrė 100 proc. perdirbamas ir planetai saugias dėžes pirkiniams. Šias itin patvarias, patogesnes ir talpesnes nei pirkinių maišeliai dėžes Vilniaus gyventojai nemokamai atsiimti kviečiami „Akropolyje“. 

Šiais metais pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos VšĮ „Gamtos ateitis“ inicijuotas tyrimas atskleidė, kad daugiau nei trečdalis (36 proc.) Lietuvos gyventojų, įsigydami prekes, atkreipia dėmesį į pakuotės tvarumą, galimybę ją rūšiuoti ir vėliau perdirbti. Didžiąją dalį gyventojų rūšiuoti skatina noras prisidėti prie aplinkos tausojimo (75 proc.) ir kovos su klimato kaita (34 proc.). Po 30 proc. gyventojų tai daro dėl patogios rūšiavimo sistemos arba vedini pilietinės pareigos. 

Nors pirkėjų sąmoningumas auga, o aplinkai draugiška pakuotė sulaukia vis daugiau dėmesio, visgi į tyrimą žvelgiant iš kitos pusės matome, kad 62 proc. Lietuvos gyventojų retai arba niekada nesidomi pasirinktos pakuotės įtaka aplinkai. „DS Smith Packaging Lithuania“ projektavimo skyriaus vadovė Aušra Bagdonaitė sako, kad to pasekoje plastikiniai maišeliai dažnai kaupiasi gyventojų namuose ir galiausiai atsiduria sąvartynuose arba, dar blogiau, gamtoje.

„Perkant maisto produktus, dažnai galvojame apie pačių produktų kokybę, o ne apie jų įpakavimą ar kaip vėliau juos vežame namo. Pamirštame, kad ir kiti kasdieniai mūsų pasirinkimai iš tiesų turi didelę įtaką aplinkai, nors jiems galima rasti tvaresnių alternatyvų. Dėl to paeksperimentavome ir sukūrėme tokias pirkinių dėžes, kurios bent keliems tūkstančiams vartotojų apsipirkinėjimo procese padės sumažinti savo pėdsaką gamtai be jokių papildomų pastangų“, – pasakoja A. Bagdonaitė.

Pirkinių dėžė, kurią iki šeštadienio nemokamai atsiimti galima nuo 16 iki 20 val. „Akropolyje“, yra pagaminta tik iš atsinaujinančių išteklių, 100 proc. perdirbama ir visiškai saugi gamtai. Skaičiuojama, kad ji talpina didesnį maisto prekių kiekį nei įprasti plastikiniai maišeliai ir yra patvaresnė už popierinius maišelius, todėl gali gerokai palengvinti apsipirkimo procesą. Tai ypač aktualu tiems, kurie maisto ir kitų prekių visai šeimai įsigyti į parduotuves vyksta kartą per savaitę ar dar rečiau. 

„Šios ekologiškos dėžės yra suprojektuotos taip, kad tiktų daugkartiniam naudojimui, todėl jas pasiėmę pirkėjai galės naudoti kaskart vykdami į parduotuvę, taip atsisakydami plastiko ir prisidėdami prie aplinkos tausojimo. Sąmoningas apsipirkimas, kuris prasideda nuo ekologiškų, tvarioje pakuotėje įpakuotų produktų iki jų pristatymo į namus aplinkai draugiškoje dėžėje, yra vienas iš būdų gyventi tvariau ir kartu mažinti vartotojiškumo pėdsaką Žemei“, – sako A. Bagdonaitė. 

Tvarias pirkinių dėžes sukūrusios „DS Smith“ tikslas yra pritaikyti pakuotę kintančiam pasauliui (angl. Redefining Packaging for a Changing World). Įgyvendindama strategiją „Šiandien ir rytoj“ (angl. Now and Next) ir įsipareigojimą žiedinei ekonomikai, bendrovė iki 2030 m. naudos pakuotes ir perdirbimą, kad pakeistų probleminį plastiką, sumažintų klientų anglies dvideginio pėdsaką ir išvengtų vartotojų pakuočių atliekų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close