Politinių sprendimų keliai ir klystkeliai

Gegužės 30 d. vykusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje kai kas iš tarybos narių atrodė lyg gavę šalto dušo. Pasitikinčiai (bent jau iš pirmo žvilgsnio) atrodanti naujoji dauguma po antro pareiškimo, kuriuo nepavyko nušalinti nuo pareigų administracijos direktoriaus Algio Marcinkevičiaus, atrodė, švelniai tariant, suglumusi. Kas iš naujojo politinio darinio atstovų „išdavė“, kaip kalbama, kolegas, politikai kol kas tyli.

Tarybos nariui socialdemokratui Alvydui Vaicekauskui paskelbus apie naują savivaldybės tarybos iš 5 socialdemokratų frakcijos 5 Jungtinės opozicinės frakcijos ir „Keturių“ frakcijos daugumos įregistravimą, buvo perskaitytas 14 tarybos narių pasirašytas pareiškimas dėl mero pavaduotojos Loretos Jakinevičienės, kaip netekusios pasitikėjimo, nušalinimo nuo pareigų prieš terminą. Šis „ėjimas“ pasiteisino. Jau buvusi vicemerė paaiškino, jog politinis nepasitikėjimas reiškia, kad formuojasi nauja politinė dauguma, ir palinkėjo jai sėkmingo darbo.

Tik kažin, ar jis bus sėkmingas, nes palankaus vėjo kryptis netrukus pasisuko prieš naująją koaliciją. Opozicijos lyderei R. Zablackienei pateikus sprendimo projektą atleisti administracijos direktorių iš pareigų prieš terminą, kaip netekusį politinio pasitikėjimo, patyrė fiasko. Administracijos direktorius išsaugojo postą, nes po slapto balsavimo paaiškėjo, kad du biuleteniai buvo sugadinti. To neužteko, kad 12 tarybos narių noras nušalinti administracijos direktorių nuo pareigų prieš terminą (11 balsavo prieš) išsipildytų, nes sprendimas galimas tik balsavus už nušalinimą daugiau nei pusei posėdyje dalyvaujančių narių. Dar mažiau palaikymo sulaukė „Keturių“ frakcijos pirmininko Leono Sakalavičiaus kandidatūra į mero pavaduotojo postą. Už deleguotą kandidatą balsavo vos 8 tarybos nariai, 16 balsavo prieš ir 1 susilaikė. Nutraukdamas akimirkai stojusią tylą tarybos narys Antanas Gustaitis rimtai ar pašmaikštaudamas replikavo, kad savivaldybės finansinė padėtis yra prasta, be to, administracijos direktorius dirba be pavaduotojo, todėl ir meras galėtų turėti pavaduotoją visuomeniniais pagrindais.

 

Visi klausimai išnagrinėti iki pietų

Posėdyje buvo išnagrinėta per dvidešimt sprendimo projektų. Iš jų vienas – dėl Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktoriaus tarnybinio atlyginimo koeficiento nustatymo – atidėtas. Įstaigos vadovės tarnybinio atlyginimo koeficiento padidinimui nepritarė Ekonomikos komitetas, Švietimo komitetas siūlė klausimą atidėti.

Tarybos sprendimu pritarta siūlymui nuo 2013 m. rugsėjo 1 d. reorganizuoti Prienų rajono savivaldybės Želkūnų pagrindinę mokyklą, prijungiant ją prie Prienų rajono savivaldybės Stakliškių vidurinės mokyklos kaip pradinio ugdymo skyrių.

Taryba patvirtino didžiausią leistiną šių mokyklų pareigybių skaičių. Balbieriškio pagrindinės mokyklos Kunigiškių pagrindinio ugdymo skyrius nuo šių metų rugsėjo 1 d. tampa Kunigiškių pradinio ugdymo skyriumi, todėl 9,25 pareigybės mažinamas Balbieriškio pagrindinės mokyklos didžiausias leistinas pareigybių skaičius. Siūlyta Balbieriškio pagrindinės mokyklos Kunigiškių skyriuje palikti 4,36 pareigybės (logopedo – 0,25, priešmokyklinio ugdymo pedagogo – 0,61, darbininko – 0,5, valytojo – 1,5, vairuotojo – 1, pailgintos grupės auklėtojo – 0,5) ir Prienų r. Balbieriškio pagrindinei mokyklai patvirtinti didžiausią leistiną pareigybių skaičių – 30,07.

Išlaužo pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyriuje veikia viena ikimokyklinio ugdymo grupė, kurioje šiuo metu ugdoma 20 vaikų nuo 1,5 iki 6 metų. 2013 m. balandžio 19 d. Išlaužo pagrindinės mokyklos direktorė kreipėsi su prašymu ikimokyklinio ugdymo skyriuje leisti steigti antrą ikimokyklinio ugdymo grupę, kadangi šiuo metu jau yra gauti 25 tėvų prašymai dėl ikimokyklinio ugdymo paslaugų teikimo nuo 2013 m. rugsėjo mėn. Vienai ikimokyklinio ugdymo grupei yra reikalinga 1,6 auklėtojo ir 1 auklėtojo padėjėjo etatas. Atsižvelgiant į tai, pasiūlyta pridėti 2,6 pareigybės ir sumažinti 0,5 darbininko pareigybės bei 0,5 buhalterio pareigybės. Prienų r. Išlaužo pagrindinei mokyklai siūloma patvirtinti didžiausią leistiną pareigybių skaičių – 29,45.

Pasiūlyta Stakliškių vidurinėje mokykloje patvirtinti didžiausią leistiną pareigybių skaičių – 40,41, iš jų – 4,5 sezoninės. Toks pat etatinių pareigybių skaičius, kaip praėjusiais metais, liks Stakliškių vidurinėje mokykloje – 20,75 ir įstaigos ikimokyklinio ugdymo skyriuje (6,45), taip pat Stakliškių vidurinės mokyklos Pieštuvėnų ikimokyklinio ugdymo skyriuje (8.1). Papildomai prisidės prijungiamo Stakliškių vidurinės mokyklos Želkūnų pradinio ugdymo skyriaus 5,11 pareigybės.

Šilavoto pagrindinės mokyklos Klebiškio pagrindinio ugdymo skyrius nuo šių metų rugsėjo 1 d. tampa Klebiškio pradinio ugdymo skyriumi, todėl 5,75 pareigybės mažinamas Šilavoto pagrindinės mokyklos didžiausias leistinas pareigybių skaičius. Tarybos posėdyje pasiūlyta Šilavoto pagrindinės mokyklos Klebiškio pradinio ugdymo skyriuje palikti 6,86 pareigybės (priešmokyklinio ugdymo pedagogo – 0,61, logopedo – 0,25, pailgintos grupės auklėtojo – 0,5, vairuotojo – 1, kūriko – 3, valytojo – 1, darbininko – 0,5) ir Prienų r. Šilavoto pagrindinei mokyklai patvirtinti didžiausią leistiną pareigybių skaičių – 21,47.

Jonui Vilioniui iškėlus klausimą dėl Klebiškio pagrindinės mokyklos darbuotojų ir ilgamečio vadovo Jono Kirkliausko likimo, švietimo skyriaus vedėjas Rimvydas Zailskas atsakė, kad didžioji dalis Klebiškio pagrindinės mokyklos pedagogų gavo Šilavoto pagrindinės mokyklos vadovo darbo pasiūlymų, perskirstant krūvį mokytojams. „Krūviai nedideli, bet tokia yra padėtis“, – apgailestavo pranešėjas. Antano Gustaičio teigimu, Klebiškio pagrindinės mokyklos direktorius buvo „suvedžiotas“: išėjo be išeitinės išmokos, žadėta jam surasti darbą, o galop atsidurs gatvėje. Tarybos narė L. Jakinevičienė siūlė nenuskriausti ilgamečio mokyklos vadovo ir įsteigti skyriaus vedėjo etatą. Rita Keturakienė pasiūlė nenuskriausti ir kitų įstaigų ir visuose skyriuose įvesti po 0,5 direktoriaus pavaduotojo etato. Naudodamasis proga tarybos narys Cezaras Pacevičius paklausė, kodėl nenumatyta darbuotojų etatų Veiverių T. Žilinsko gimnazijoje steigiamose dviejose ikimokyklinio ugdymo grupėse. Švietimo skyriaus vedėjas patikino, kad toks sprendimo projektas bus parengtas, neperžengiant numatytų terminų.

Po diskusijų ir balsavimo tik mero balsas lėmė, kad buvęs Klebiškio pagrindinės mokyklos vadovas neliks be darbo, o Klebiškio pradinio ugdymo skyriuje bus įsteigtas skyriaus vedėjo etatas.

Tarybos nariai pritarė sprendimo projektui, kuriame numatyta kartu su Prienų miesto J. Lukšos g. rekonstrukcija vykdyti ir Sporto g. rekonstrukciją. Investicijų skyriaus vedėjo paaiškinimu, vykdant rangos darbų viešuosius pirkimus buvo sutaupyta projekto biudžeto lėšų, kurias tikslingiausia buvo nukreipti Sporto g. rekonstrukcijai.

Tarybos sprendimu apleistų žemės sklypų savininkams padidintas žemės mokesčio tarifas iki maksimalaus dydžio – 4 proc. Šis tarifas įsigalios nuo 2014 m. sausio 1 d., o iki to laiko neprižiūrintys savo valdų šeimininkai dar turi laiko pagalvoti, ar verta tvarkytis, ar mokėti daugiau.

Tarybos nariai neprieštaravo Prienų rajono savivaldybės administracijos prašymui imti iki 482 732 Lt ilgalaikę paskolą iš banko ne ilgesniam kaip 15 metų laikotarpiui projektams, vykdomiems pagal Prienų rajono vietos veiklos grupės Vietos plėtros 2009-2014 metų strategiją, finansuoti.

Taryba nusprendė 2014 m. žemės mokesčiu neapmokestinti fiziniams asmenims, kurių šeimose mokestinio laikotarpio pradžioje nėra darbingų asmenų ir kuriems nustatytas 0-40 procentų darbingumo lygis arba kurie yra sulaukę senatvės pensijos amžiaus ar yra nepilnamečiai, priklausančio žemės sklypo, neviršijančio 0,25 ha ne kaimo vietovėje ir 3,0 ha kaimo vietovėje.

Taryba pritarė siūlymui išnuomoti 30 metų laikotarpiui viešbučio pastatą, esantį Prienuose, Kranto g. 8, kuris buvo pavadintas ir iki šiol gyventojų vadinamas „Revuona“. Pastatas Prienų rajono savivaldybei priklauso nuosavybės teise nuo 2012 m. kovo 28 d., jis pripažintas kultūros paveldo objektu. Kultūros paveldo departamento Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos 2012 m. lapkričio 6 d. aktu įrašytas į nekilnojamųjų daiktų kultūros vertybių registrą. Viešbutis neveikia nuo 1995 m., tačiau pastatas ir dabar atkreipia kiekvieno, važiuojančio per tiltą nuo Vilniaus pusės, dėmesį. Prie jo suformuotas 0,5514 ha žemės sklypas. Šiuo metu pastatui būtina renovacija. Norint išsaugoti kultūros paveldo objektą kultūriniu ir istoriniu požiūriu svarbioje Prienų kraštui vietoje, pritarta parengtam sprendimo projektui dėl šio pastato nuomos, nustatyta pagrindinė naudojimo paskirtis – viešbučių. Nustatyta pradinė nuomos kaina – 1,00 Lt per mėnesį už 1 kvadratinį metrą. Jeigu neatsiras norinčiųjų nuomoti pastatą 30 metų, nuomos terminas, kurį posėdyje siūlė kai kurie tarybos nariai, gali būti prailgintas iki 50 metų.

Taryba patvirtino sprendimo projektą „Dėl centralizuotai tiekiamos šilumos ir karšto vandens kainų dedamųjų UAB „Prienų energija“ nustatymo. Šilumos kaina didėja 0,09 ct/kWh (be PVM).

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close