2022-ieji – Sūduvos metai

Spalio 15 d. (penktadienį) Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila pašventino zanavykus ir kapsus jungiančios Sūduvos herbą ir vėliavą.

Visus Sūduvos herbo simbolius – taurą, kuris gausiai gyveno Sūduvos giriose, ąžuolo vainiką, simbolizuojantį Jono Basanavičiaus ąžuolyną, ir Vinco Kudirkos „Tautiškos giesmės“ žodžius „Vienybė težydi“ – pasiūlė Sūduvos krašto bendruomenės. Lietuvos Respublikos Seimas, siekdamas pagerbti ir įprasminti Sūduvos krašto reikšmę Lietuvos valstybės formavimosi istorijoje, 2022 metus paskelbė Sūduvos metais.

Į renginį atvyko Šakių rajono meras Edgaras Pilypaitis, Vilkaviškio rajono meras Algirdas Neiberka, Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, kitų Sūduvos krašto savivaldybių atstovai. Jiems pašventintas vėliavas įteikė Lietuvos etninės kultūros globos tarybos pirmininkė Dalia Urbanavičienė. Seimo pirmininkės pirmoji pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė pabrėžė, kad Sūduva atliko labai svarbų vaidmenį Lietuvos valstybingumo, lietuvybės ir bendrinės kalbos formavimosi istorijoje. „Per Žemaitiją ir Sūduvą į Lietuvą taip pat ateidavo techninė pažanga“, – pažymėjo politikė.

Šventėje dalyvavo Prienų rajono savivaldybės seniūnijų atstovai su savo seniūnijų vėliavomis: Išlaužo seniūnijos vėliavą nešė Tautvydas Žukauskas, Naujosios Ūtos seniūnijos – seniūnas Algis Aliukevičius, Pakuonio seniūnijos – Kęstutis Butkus, Prienų seniūnijos – Artiomas Marchockis, Šilavoto seniūnijos – Vacius Galinis, Veiverių seniūnijos – Leonardas Skučas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close