Elektros vagystės nustatomos ir dronų pagalba

Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pasitelkia inovatyvius elektros oro linijų inspektavo metodus – naudoja dronus. Apžiūrint iš viršaus, surenkamas didžiulis informacijos kiekis apie elektros oro linijas, atramas ir aplink esančius tinklo ar susijusius objektus bei augmeniją. Tai padeda greičiau apžiūrėti linijas ir rasti tinklo gedimus. Tačiau apžvelgiant linijas yra pastebimi ir kiti dalykai – kaip ant jų pajungti papildomi laidai, kuriais yra nelegaliai grobstoma elektros energija.

Per šiuos metus jau užfiksuoti keli tokie atvejai ir klientams buvo surašyti energijos grobstymo aktai, pagal kuriuos buvo paskaičiuota apie 5 tūkst. eurų žala. Vienas tokių incidentų, kur elektros vagystę pavyko išsiaiškinti tik pasitelkus dronus, įvyko Panevėžio rajone.

„Dronas buvo panaudotas tuomet, kai analizuojant oro liniją, iš analizės duomenų matėsi, kad šioje tinklo dalyje yra galimas energijos grobstymas, nes apskaitos prietaiso ar kitų gedimų nebuvo užfiksuota. Tačiau fizinių oro linijos apžiūrų metu ir fizinių apskaitų tikrinimų metu šito fakto nebuvo galima užfiksuoti, nes lankantis bendrovės darbuotojams grobstymo faktas būdavo panaikinamas“, – sako ESO Apskaitų kontrolės komandos vadovas Arūnas Koščicas.

Pasak atstovo, buvo nuspręsta liniją apžiūrėti iš oro, panaudojant droną ir neperspėjus kliento apie apskaitos prietaiso ir jo rodmenų patikrinimą. Būtent šios apžiūros metu ir buvo užfiksuotas neteisėtas pasijungimas nuo oro linijos, o turint įrodymus buvo surašytas neteisėto energijos vartojimo aktas.

Neteisėti prisijungimai prie elektros ar dujų tinklų ir vagystės vis dar yra opi problema, kuri paaštrėja atšalus orams. Kai kurie tokiu atveju ne tik atneša rimtų nuostolių, bet ir kelia rimtą grėsmę grobstytojų ir aplinkinių sveikatai ar gyvybėms. Tačiau net patys išmaniausi grobstytojai galiausiai būna pastebėti. ESO nuolatos tikrina energijos suvartojimą ir bendradarbiauja su policija, o už neteisėtą elektros naudojimą gali grėsti net ir baudžiamoji atsakomybė.

Per 2021 m. 9 mėnesius iš viso jau surašyta 117 elektros energijos ir 13 gamtinių dujų grobstymo aktai. Preliminariais duomenimis padaryta žala bendrovei, o tuo pačiu ir visiems Lietuvos gyventojams, gali siekti apie 370 tūkst. eurų, kurią pažeidėjai turės atlyginti. Palyginus per visus 2020 metus pagal darbuotojų atliekamas analizes ir informaciją gautą per ESO pasitikėjimo liniją buvo surašyta 109 elektros energijos ir 7 gamtinių dujų grobstymo aktai, kurių žala sudarė apie penktadalį mln. eurų.

Gyventojai kviečiami apie įtartinus atvejus pranešti anonimine pasitikėjimo linija užpildant formą eso.lt/pasitikejimolinija, el. paštu pasitikejimolinija@ignitis.lt arba trumpuoju tel. 1802, pasirinkus pasitikėjimo liniją. Visa informacija apie įtariamus nusikaltimus gali padėti ne tik greitai sustabdyti grobstymo atvejus, bet ir išgelbėti gyvybių.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close