Kūrenkime saugiai ir gyvenkime saugiai!

Atvėsus orams, išauga gaisrų, kylančių dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų, skaičius. Nors prieš šildymo sezoną visiems individualių namų gyventojams būtina išvalyti suodžius iš dūmtraukių ir krosnių, ne visi tuo pasirūpina. Todėl tradiciškai spalio–gruodžio mėnesiais Prienų rajono savivaldybė kartu su Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (PGV) Prienų priešgaisrine gelbėjimo tarnyba (PGT), pasitelkę UAB „Prienų butų ūkis“, vykdo akciją „Kūrenkime saugiai“.
   Akcijos tikslas – padėti apsisaugoti nuo gaisrų, kylančių dėl krosnių įrengimo ir jų eksploatavimo taisyklių pažeidimų, labiausiai pažeidžiamai visuomenės daliai – socialiai remtinoms šeimoms, vienišiems asmenims. Tokiems asmenims (pagal Prienų r. savivaldybės socialinių paslaugų centro pateiktą sąrašą) padedama išvalyti būstų dūmtraukius, taip pat dalinami informaciniai lankstinukai, aiškinama, kaip eksploatuoti krosnis, kada ir kaip valyti kaminus, taip pat įvertinama elektros instaliacijos būklė, informuojama, kaip elgtis, kad nekiltų gaisras, ir ko imtis jam kilus. Iki metų pabaigos planuojama išvalyti virš 40 kaminų.

   Vyksta akcija „Gyvenkime saugiai“
   Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos inicijuota gaisrų prevencijos akcija „Gyvenkime saugiai“ Prienų rajone vyksta visus metus. Ją organizuoja Prienų priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba ir Prienų r. savivaldybė bendradarbiaudamos su Prienų socialinių paslaugų centru. (Šiais metais Prienų rajono savivaldybėje aplankyta beveik 1000 gyventojų).
   Akcijos metu Prienų miesto ir rajono gyventojams nemokamai įrengiami dūmų detektoriai, pirmenybę teikiant vienišiems, senesniems, sunkiau gyvenantiems žmonėms, specialistai aiškina, dėl kokių priežasčių gali kilti gaisras, kaip nuo jo apsisaugoti, kur kreiptis nelaimės atveju. Kaip teigė Prienų r. savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus vyriausiasis specialistas Romas Trakymas, šiais metais Prienų r. savivaldybė iš civilinės saugos organizavimo lėšų įsigijo 200 dūmų detektorių. Tiems, kurie planuoja įsigyti autonominį dūmų detektorių ir dar tik renkasi, Prienų PGT vyriausiasis specialistas Darius Giraitis pataria atkreipti dėmesį, kad jis būtų sertifikuotas, tai yra paženklintas CE ženklu, kas rodo, jog įrenginys kokybiškas.

   Specialistų patarimai
*Kūrenant židinį ar krosnį nenaudoti šlapių malkų. Degdamas šlapias kuras kur kas greičiau užkemša dūmtraukius. Šlapios malkos labiau rūksta, išskirdamos labai lipnų, ant sienelių nusėdantį kondensatą. Kad iš krosnies pakuros iškritusios žarijos neuždegtų grindų, būtina prie jų prikalti skardos lapą arba įrengti nedegų pagrindą.
*Negalima malkų ir kitų degių medžiagų džiovinti bei laikyti ant krosnių arba arti jų, palikti atvirų pakuros durelių. Kol kūrenasi krosnis, nereikėtų išeiti iš namų, draudžiama patikėti jų priežiūrą mažamečiams vaikams. Pavojų gyvybei kelia ne tik ugnis, bet ir kūrenimo metu susidariusios smalkės.
*Patariama gyventojams įsirengti dūmų detektorius ir atsargiai elgtis su ugnimi: nerūkyti lovose, nepalikti  neužgesintos nuorūkos, neleisti vaikams žaisti su degtukais, naudotis tik techniškai tvarkingais elektriniais buitiniais, šildymo prietaisais.
*Primenama – kilus gaisrui ar įvykus kitai nelaimei, nedelsiant kviesti ugniagesius gelbėtojus bendruoju pagalbos telefonu 112.

Prienų r. sav. informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close