Specialiųjų operacijų pajėgų kariai minėjo savo globėjo dieną: pajėgų vėliava išskleista šuolio iš 4000 metrų aukščio metu

Rugsėjo 29 d. Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų (SOP) kariai, minėdami savo globėjų šv. Gabrieliaus ir šv. Mykolo dieną kartu su Karo istorijos rekonstruktorių ir renginių klubo ,,Partizanas“ nariais Pociūnų (Prienų r.) aerodrome atliko šuolį parašiutu,  skirtą partizanų vado Juozo Lukšos – Daumanto žūties 70-osioms metinėms atminti. Šuolis  atliktas iš 4000 metrų aukščio, jo metu pirmą kartą išskleista pernai metais patvirtinta Specialiųjų operacijų pajėgų vėliava.

Šventės išvakarėse Specialiųjų operacijų pajėgų kariai taip pat pagerbė Bikiškių kaimo senosiose kapinėse palaidotus laisvės kovotojus, tarp kurių buvo ir žuvusių partizanų-parašiutininkų, taip  pat atidavė pagarbą padėdami gėles Juozo Lukšos žūties vietoje, Pabartupio kaime (Kauno r.).

Šiemet šventėje dalyvavęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pabrėžė, kad „<…> ypatingose ir pavojingose operacijose sėkmę, pergalę ir išsaugotą gyvybę lemia ne tik mūsų pajėgų profesionalumas, bet ir karių tikėjimas Dangaus kariaunos apsauga ir globa. Šiandien turėjau progą iš arti pamatyti, kaip ši Bažnyčios šventė gražiai ir prasmingai įauga į karinės tradicijos istoriją.“

Šia proga krašto apsaugos ministras A. Anušauskas po šv. Mišių, kurias jau tradiciškai aukojo neseniai Europos vyskupų konferencijų tarybos pirmininku išrinktas ilgametis Lietuvos kariuomenės sielos vadovas J. E. arkivyskupas Gintaras Grušas, atliko tandeminį šuolį parašiutu.

Sveikindamas į šiųmetinę šventę susirinkusius svečius, SOP vadas plk. Mindaugas Mažonas teigė: „Dar tik kuriantis Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgoms, jų globėju buvo pasirinktas šventasis Arkangelas Gabrielius – šviesos karys. Su Dievo palaima jo globa lydėjo kiekvieną eskadroną „Aitvaras“ Afganistane, kur garbingai atlikome savo misiją. Tikimės, kad ši globa lydės mus įveikiant ateities iššūkius.“

Pociūnų aerodrome vykusioje šventėje taip pat buvo galima susipažinti su Lietuvos kariuomenės parašiutizmo istorija, skambėjo grupės „G&G Sindikatas“ atliekamos dainos.

Rugsėjo 29-oji tarp minėtinų Lietuvos kariuomenės datų atsirado nuo 2016 m. Šią dieną Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgos mini savo globėjo šv. Arkangelo Gabrieliaus ir karo parašiutininkų globėjo šv. Arkangelo Mykolo dieną.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close