Minint pasaulinę širdies dieną: ekspertė įvardijo produktus, kurie pagerins širdies darbą

Rugsėjo 29-ąją pasaulyje minima širdies diena, kurios tikslas – atkreipti dėmesį į rizikos faktorius, sukeliančius širdies ligas bei paskatinti sveiką gyvenseną. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad judėjimas ir sveika mityba – raktas į gerą savijautą, visgi yra keli ypatingi produktai, kuriuos įtraukus į kasdienę mitybą – gerinama širdies veikla ir bendra savijauta. 

„Visavertis maistas bei jo įvairovė – viena svarbiausių geros savijautos dalių. Būtent dėl šios priežasties į kasdienį racioną svarbu įtraukti kuo įvairesnių produktų: daržovių, vaisių, mėsos, žuvies, pieno, grūdinių produktų, todėl savo pirkėjams užtikriname platų aukščiausios kokybės daržovių, vaisių, šviežių uogų, kitų ekologiškų produktų pasirinkimą. Didelį dėmesį skiriame vietos ūkininkams, su jais glaudžiai bendradarbiaujame ištisus metus, o sezonines derliaus gėrybes pirkėjams siūlome vos tik šios sunoksta“, – sako V. Juodkazienė.

Pasak V. Juodkazienės, sveikai širdžiai, kaip ir visam organizmui – svarbus aktyvus laisvalaikis: važinėjimas dviračiu, vaikščiojimas, plaukiojimas baseine ar kasdien atliekama lengva mankšta. Tačiau dar vienas neatsiejamas sveikos savijautos dalykas – mityba. Kiekvieno iš mūsų organizmui svarbiausia – maisto įvairovė. Anot ekspertės, egzistuoja keli „superproduktai“, kuriuos įtraukus į valgiaraštį, pagerės ne tik širdies veikla, bet ir bendra savijauta.

Lapinės daržovės. Špinatai, kale ar tradiciniai kopūstai – teigiamai veikia širdies darbą, nes šiose daržovėse yra daugybė vitaminų, mineralų, be to, lapiniai produktai turi itin mažai kalorijų. Kopūstai, įvairios salotos ar špinatai pasižymi vitaminų: A, K, B6, kalcio ir geležies gausa. Lapinės daržovės turtingos antioksidantais, jose taip pat yra ir didelis skaidulų kiekis, kuris padeda reguliuoti cholesterolį.

Viso grūdo produktai. Rudieji ryžiai, avižos, rugiai, miežiai, grikiai, bolivinė balanda ir kiti panašios kilmės produktai yra ypač naudingi organizmui. Palyginti su apdorotais grūdiniais produktais, juose yra daugiau ląstelienos. Nesmulkintų grūdų vartojimas gali būti susijęs su mažesniu kraujospūdžiu bei cholesterolio kiekiu kraujyje.

Uogos. Tai – vieni  sveikiausių maisto produktų, kuriuos galite valgyti ramia sąžine, nes uogose yra itin mažai kalorijų, tačiau daugybė skaidulų ir kitų naudingų medžiagų. Dauguma uogų: braškės, mėlynės, gervuogės, avietės yra naudingos širdies veiklai bei padeda reguliuoti cholesterolį. Šiose uogose taip pat gausu ir antioksidantų, vitaminų C, K1 bei organizmui taip reikalingo magnio.

Avokadai. Viename avokade yra dvigubai daugiau kalio nei jų šaltiniu laikomame banane, taip pat jis praturtintas dvidešimt skirtingų vitaminų ir mineralų. Avokadai vertinami ir dėl juose esančių skaidulų bei sveikųjų riebalų. Avokadai yra vitaminų C, E, K ir B6, magnio šaltinis. Jie organizmą taip pat aprūpina ir omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra  naudingos širdžiai, reguliuoja kraujo spaudimą.

Riebi žuvis ir jos taukai.  Riebioje žuvyje, tokioje kaip lašiša, upėtakis ar skumbrė, yra randamas ypač didelis baltymų bei organizmui būtinų omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų B12 ir B6 kiekis. Į kasdienį savo racioną įtraukus riebios žuvies gali sumažėti širdies ir kraujagyslių ligų, tokių kaip širdies priepuolio, insulto ir aukšto kraujospūdžio, rizika.

Graikiniai riešutai. Tai yra produktas, pasižymintis augalinės kilmės baltymais, B grupės vitaminais ir antioksidantais. Juose taip pat yra daugiau omega-3 riebalų rūgščių nei bet kuriuose kituose riešutuose. Saikingai vartojant graikinius riešutus mažinamas cholesterolis. Be to, šie riešutai dar ir stiprina kaulus. 

Pomidorai. Dėl gausaus naudingųjų medžiagų kiekio pomidorai turėtų būti neatsiejama kasdienės virtuvės dalis. Pomidorai yra pagrindinis antioksidanto likopeno, kuris padeda mažinti širdies ligų ir vėžio riziką šaltinis. Pomidoruose taip pat yra gausu vitamino C ir K bei kalio. O, pavyzdžiui, raudonuosiuose pomidoruose gausiai aptinkami pigmentiniai antioksidantai gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ar net sumažinti išeminės širdies ligos ir insulto riziką. 

Alyvuogių aliejus. Mitybos ir maisto gaminimo ekspertai sutaria, kad vienas iš universaliausių ir sveikiausių aliejų, kurį galima vartoti yra alyvuogių aliejus. Ypač naudingas tyras, extra virgin, nerafinuotas alyvuogių aliejus. Mat jame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių, antioksidantų, kurie ne tik suteiks gardaus skonio jūsų salotoms ar kitiems patiekalams, bet ir bus naudingi organizmui. 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close