NUOTAIKINGA EDUKACINĖ-MUZIKINĖ PROGRAMA JANKŲ BIBLIOTEKOJE

Kazlų Rūdos Jurgio Dovydaičio viešoji biblioteka vykdo projektą „Jurgio Dovydaičio pamokos 2021“. Jurgis Dovydaitis – žinomas tautosakos rinkėjas, Kazlų Rūdos krašto žmogus, gimęs Runkių kaime, Višakio Rūdos valsčiuje. Pasak Leonardo Saukos, „Jurgis Dovydaitis – nepaprasta asmenybė lietuvių tautosakininkų fronte. Nėra kito tokio veikėjo, kuris taip sėkmingai daugiau negu septynis dešimtmečius būtų užrašinėjęs liaudies poetinę kūrybą. Surinktų kūrinių kiekiu jis, nėra abejonės, ryškus visoje Europoje.“ (Tautosakos darbai XXXVII, 2009, p. 51).

Projektu „Jurgio Dovydaičio pamokos 2021“ siekiama atkreipti dėmesį į tautosakos lobius, ieškant naujų formų, t. y. organizuoti susitikimus, edukacinius bei kūrybinius užsiėmimus, kurie įtrauktų žiūrovus aktyviai dalyvauti ir bendrauti su tautosakos tyrinėtojais, rinkėjais, atlikėjais bei drauge mokytis liaudies dainų, žaisti, pasinerti į mįslių ar papročių pasaulį, įsitraukti į tautosakos rinkimo veiklą.

Rugsėjo 14 d. Jankų bibliotekoje vyko projekto renginys – edukacinė-muzikinė programa mažiems ir dideliems „Piemenėlių vasara. Naktigonė“, kurią vedė operos solistas Egidijus Bavikinas. Nuostabus balsas, šiltas bendravimas, akordeono garsai tiesiog užbūrė – visi mielai dainavo lietuvių liaudies dainas, šoko, lingavo, minė mįsles, klausėsi pasakojimų. Bibliotekos ir kultūros namų darbuotojai „Piemenėlių vasarai“ sukrovė tikrų tikriausią šieno žaginį, kurį turėjo išsaugojęs ir padovanojo kultūriniams renginiams vietinis ūkininkas. Paklausus vaikų, kaip vadinas šis statinys, visokių atsakymų buvo sulaukta – kad tai palapinė, raganų namas, vištų namelis… Šieno žaginys buvo tikra atrakcija mažiesiems bibliotekos lankytojams – visi lig vieno lindo į jo vidų, kad pajustų ir pabuvotų ten, kur kažkada piemenukai slėpdavosi, žaisdavo, šildydavosi, miegodavo. Renginyje dalyvavusius vaikučius Egidijus Bavikinas pamokė ne tik piemenėlių dainų, bet ir raliavimo, gyvulių ir paukščių pamėgdžiojimų, žaidimų. Vyresniesiems skirtoje dalyje „Naktigonė“, skambėjo dainos, kurias, arklius ganydami, jaunuoliai dainuodavo naktimis prie laužų. Tos dainos tokios girdėtos, žinomos, nepamirštos – visi vyresnieji žiūrovai jas prisiminė, mokėjo ir mielai kartu dainavo.

Renginio vedėja bibliotekininkė Eglė Kančienė apie naktigonę pasakojo: „Iki saulei patekant ganydavo pasikeisdami: vieni ilsėdavosi, kiti budėdavo. Kad turėtų kur pasislėpti nuo lietaus, pailsėti, naktigoniai pasistatydavo palapines, šieno žaginius ar iš medžių šakų sukraudavo pašiūres. Naktigonių jaunimas labai laukdavo – kurdavo laužus, dainuodavo, bendraudavo, krėsdavo vieni kitiems visokiausias išdaigas. Gyvulius supančiodavo, po kaklu kabindavo barškalus, kad girdėtų, kur arkliai yra. Iš pasikeitusio skambėjimo suprasdavo, kad juos pabaidė svetimas žmogus, greičiausiai arkliavagis, arba vilkas. Arklius naktigoniai labai saugojo, rūpinosi, kad jie sočiai paėstų, gerai pailsėtų, nes anksti ryte vėl sunkiems žemės darbams reiks kinkyti‘‘. Dainuodamas naktigonės dainas solistas Egidijus Bavikinas priminė, kaip gražiai lietuvių liaudis savo dainose apdainavo žirgus, žirgelius, arklius, sartukus, taip pat papasakojo, kokias linksmas pasakas, baisius atsitikimus naktigoniai sekė…

Tikimės, kad projektas „Jurgio Dovydaičio pamokos“ bus tęsiamas ir kitais metais, susitikimai ir edukacijos su žinomais atlikėjais, aktoriais, visuomenės veikėjais visuomet palieka didelį ir nepamirštamą įspūdį.

 Kazlų Rūdos Jurgio Dovydaičio viešosios bibliotekos Jankų filialo bibliotekininkė Eglė Kančienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close