Rugsėjo 23-oji – Lietuvos žydų genocido atminimo diena. Naujosios Ūtos bendruomenė paminėti šią skaudžią istorijos dieną, kuri yra ir Holokausto pradžios Lietuvoje 80-osios metinės, susirinko Naujosios Ūtos bibliotekoje.

Pagrindinį renginio motyvą galima apibūdinti Vilniaus žydų bendruomenės pirmininko A. Černovo žodžiais: „Svarbu, kad tai nepasikartotų niekad. Tai, kas įvyko, yra nepataisoma ir jokiomis jėgomis mes negalime sugrąžinti tų žmonių, kurie buvo nužudyti, nei sustabdyti tų žmonių, kurie žudė“.

Renginio dalyviai prisiminė skaudžius 1941 metų įvykius, kai buvo išžudyta didžioji dalis Lietuvoje, ir Prienų krašte, gyvenusių žydų, Tylos minute pagerbė Holokausto aukų atminimą. Naujosios Ūtos bibliotekininkė Sonata Milušauskienė papasakojo apie tragišką žydų tautos likimą nacių okupuotoje Europoje ir Lietuvoje bei Prienų krašte Antrojo pasaulinio karo metu, pristatė knygų parodą „Iš atminties neišdilo…“. Mokytoja Vilija Zablackienė papasakojo apie Prienų krašto „metraštininką“ buvusį mokytoją J. Šadzevičių, kuris yra surinkęs daug vertingos medžiagos apie Prienų krašto žydus. Buvusi mokytoja, ilgametė aktyvi Naujosios Ūtos bibliotekos skaitytoja V. Prankevičienė pasidalijo savo išgyvenimais ir prisiminimais apie Holokaustą karo metais, kai ji buvo dar visai maža mergaitė.

Renginio metu skambėjo kraštiečio poeto Justino Marcinkevičiaus eilės, kurias deklamavo Anelė Lukjančuk.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close