Lietuvoje viešintis JAV karinių pajėgų Europoje ir Afrikoje vadas: ir toliau tikimės ilgalaikės mūsų partnerystės

Rugsėjo 22 – 23 dienomis Lietuvoje lankosi strateginės mūsų šalies sąjungininkės – Jungtinių Amerikos Valstijų karinių pajėgų Europoje ir Afrikoje vadas gen. Christoferis G. Cavolis (Christopher G. Cavoli). Vizito metu generolas susitiko su Krašto apsaugos ministru, Lietuvos kariuomenės vadu, taip pat lankė Generolo Silvestro Žukausko poligone dislokuotus Jungtinių Valstijų karius.

Lietuva yra vertinama saugumo partnerė, tiek regionine, tiek globalia prasme, jūsų šalis investuoja į gebėjimą reguoti į grėsmes ir prisidėti prie NATO kolektyvinės gynybos. Lietuvos ir JAV kariuomenės tvirtai bendradarbiauja jau daugelį metų –  dalyvaujant operacijose Afganistane, įgyvendinant operaciją Atlanto ryžtas, užtikrinant NATO Priešakinių pajėgų bataliono buvimą Lietuvoje, taip pat įgyvendinant Lietuvos kariuomenės ir JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos partnerystę, – spaudos konferencijoje sakė gen. Christoferis G. Cavolis, Ir toliau tikimės ilgalaikės mūsų partnerystės bei įsitraukimo į taikos ir stabilumo užtikrinimą Baltijos regione ir visoje Europoje.”

Susitikimo su Lietuvos kariuomenės vadu metu generolai aptarė saugumo situaciją regione, Jungtinių Amerikos Valstijų pajėgų buvimą Lietuvoje, bendras pratybas ir mokymus, taip pat bendrus veiksmus krizės atveju. Daug dėmesio buvo skirta ir Lietuvos kariuomenės pajėgumų vystymui, remiant Jungtinėms Amerikos Valstijoms, karininkų pasikeitimo programai divizijos lygmenyje. 

„Visi stebime šiandienos situaciją Lietuvoje ir pasaulyje, kuri išlieka įtempta, todėl mūsų ir Jungtinių Amerikos Valstijų karinė draugystė tiek atgrasymui, tiek gynybos planavimui yra neįkainojama. Šiandienos susitikimo metu ne tik aptarėme darbinius klausimus, bet ir patikinau, kad mes, Lietuvos kariuomenė ir Lietuvos valstybė darome viską, kad būtume lygiaverčiai sąjungininkai: užtikriname priimančios šalies paramą, treniruojamės, semiamės ir patys dalinamės patirtimi”, – vizito metu sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

JAV generolo vizito Lietuvoje tikslas – patikinti mūsų šalies visuomenę ir pademonstruoti tvirtą Jungtinių Amerikos Valstijų įsipareigojimą Lietuvai. Šio generolo pavaldume esantys padaliniai, rotaciniu principu, yra dislokuoti Lietuvos kariuomenės gen. S. Žukausko poligone, Pabradėje. Iškilus krizinei situacijai mūsų regione, gen. Christopher G. Cavoli vadovautų JAV pajėgų atvykimui į paramą Lietuvos kariuomenei.

„JAV karinių pajėgų buvimas Lietuvoje yra vienas iš kertinių Lietuvos saugumo garantų. Atgrasymas turėtų būti visų mūsų prioritetas. Esame itin dėkingi JAV už jau daugelį metų demonstruojamą solidarumą ir ypač dabar, kai susiduriame su naujais iššūkiais prie rytinių NATO sienų. Dabar JAV karinių pajėgų dislokavimo Lietuvoje būtinybė yra matoma dar labiau nei bet kada anksčiau, todėl suteikiame JAV kariams visas būtinąsias sąlygas didinti ir išlaikyti jų pasirengimą. Neseniai atidarėme naują stovyklą „Herkus“, skirtą JAV ir kitiems sąjungininkų kariams. Tikimės, kad ši stovykla JAV pajėgoms taps antraisiais namais“, – vizito Krašto apsaugos ministerijoje metu generolui Ch. G. Cavoli sakė ministras A. Anušauskas.

„Noriu pabrėžti, kad JAV karių buvimas Lietuvoje ir treniravimasis kartu su NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės kariais yra pati geriausia atgrasymo prieš Rusiją priemonė. Glaudus Lietuvos ir JAV karinių pajėgų bendradarbiavimas buvo testuojamas ir tokiose sudėtingose misijose kaip Afganistane“, – pridūrė ministras.

Amerikiečių kariai Lietuvoje treniruojasi kaip JAV Sausumos pajėgų operacijos „Atlanto ryžtas“ (angl. „Atlantic Resolve“) rytinėje Aljanso pusėje dalis. Tuo JAV demonstruoja kolektyvinės gynybos įsipareigojimus NATO sąjungininkams užtikrinant saugumą Europoje. JAV sausumos pajėgų kariai Baltijos šalyse ir Rytų Europoje rotuojasi ir treniruojasi nuo 2014 m. pavasario. Savo kariais, technika ir finansinėmis lėšomis JAV aktyviai prisideda prie mūsų regiono gynybos. Pagal Europos atgrasymo iniciatyvą kasmet skiriama finansinė parama Europos šalių, tarp jų ir Lietuvos, gynybiniams pajėgumas stiprinti ir karinei infrastruktūrai gerinti. JAV taip pat yra viena pagrindinių ginkluotės įsigijimų partnerių.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close