Europos Parlamentas ragina išduoti specialias vizas apsaugos siekiančioms Afganistano moterims

Ketvirtadienį Europos Parlamento (EP) nariai pasmerkė nuožmų Afganistano valdžios perėmimą ir paragino padidinti humanitarinę pagalbą bei stiprinti koordinaciją saugant pažeidžiamiausius visuomenės narius.
EP nariai yra pasibaisėję Afganistane vykdomais pažeidimais – mirties bausmių vykdymais, vaikų karių verbavimu, taikių protestų slopinimu ir moterų bei mergaičių teisių suvaržymais. Jie ragina ES ir jos valstybes glaudžiau bendradarbiauti evakuojant saugiais koridoriais ES piliečius ir pažeidžiamus afganistaniečius.

Europarlamentarai pabrėžia, kad dauguma Afganistano pabėgėlių sieks prieglobsčio kaimyninėse šalyse. Todėl ES turi padėti šioms valstybėms ir sukurti humanitarinius koridorius maistui, vandeniui ir vaistams tiekti. Tačiau tai negali pakeisti pilnavertės Europos prieglobsčio ir migracijos politikos, kuri turi padėti perkelti pažeidžiamiausius asmenis į ES ir įdiegti specialią vizų programą Afganistano moterims, siekiančioms apsaugos nuo Talibano.

Europos Parlamentas ragina ES valstybes iš naujo įvertinti gautus prieglobsčio prašymus, tame tarpe ir atmestus, nes pabėgėliai neturėtų būti prievarta gražinami į Afganistaną. Europarlamentarai pakartoja savo prašymą Europos Komisijai pristatyti humanitarinių vizų taisykles svarstymui ir ragina ES valstybes dalintis pabėgėlių apsaugos pareiga.

Jie pripažįsta, kad minimalus bendradarbiavimas su Talibanu logistikos ir humanitariniais tikslais yra neišvengiamas, nes būtina teikti humanitarinę pagalbą civiliams ir užtikrinti galimybę užsieniečiams ir afganistaniečiams palikti šalį. Talibano režimo, kuris sunaikino dvidešimties metų pažangą, politiniam pripažinimui dar būtina įgyvendinti eilę sąlygų.

JAV ir tarptautinių pajėgų išvedimas iš Afganistano yra bendra Vakarų užsienio ir saugumo politikos nesėkmė, įsitikinę EP nariai. Iš to būtina rimtai pasimokyti, nes šia nesėkme gali pasinaudoti kitos prieš Vakarus nusistačiusios valstybės, pavyzdžiui, Kinija, Rusija ar Pakistanas. Todėl europarlamentarai ragina ES stiprinti savo karinius ir gynybos pajėgumus ir sukurti Europos gynybos sąjungą.

EP rezoliucijai dėl Afganistano pritarė 536 EP nariai, 96 nepritarė, o 50 susilaikė.
Daugiau informacijos:Diskusijos vaizdo įrašas
EP pirmininko pareiškimas po ES Vidaus reikalų Tarybos susitikimo (2021-09-01)
EP Tyrimų biuro pažyma apie Afganistaną (2021 m. rugsėjis)

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close