Pasitinkant rudenį – duonos ir ugnies šventė Prienų Beržyno parke

Artėjant rudens lygiadieniui ir garbinant šių metų derlių – Prienų kultūros ir laisvalaikio centras kviečia į Duonos ir ugnies festivalį. Šventėje susijungs dienos pramogos ir mugė, o vakarą šviesos ir muzikos pripildys koncertinė programa.

Prienų kraštas nuo seno garsėja savo žemdirbiais ir šeimininkių kepama duona. O įsibėgėjant rudeniui – artėja ir rudens lygiadienis, garbinamas sunokęs derlius. Išlydėjus saulę prasidės šaltasis ir tamsusis laikotarpis, kuris kvies vis dažniau susiburti prie ugnies, dalintis šiluma ir mėgautis subrandintais skanėstais… Šia proga, Prienų rajono savivaldybė, Prienų kultūros ir laisvalaikio centras bei Prienų krašto muziejus skelbia Duonos ir ugnies festivalį.

„Pačią idėją organizuoti su duona susijusį renginį pasiūlė Prienų Justino Marcinkevičiaus bibliotekos metodininkė Dalia Bredelienė. O prie idėjos ir renginio koncepcijos plėtojimo be abejo prisidėjo daug žmonių ir organizacijų. Vystant idėją, greta duonos atsirado ir antrasis simbolis – ugnis, kuri primena artėjantį lygiadienį ir laiką, kai ugnis tradiciškai pakeisdavo šilumos ir šviesos šaltinį – Saulę.“ – teigia Prienų kultūros ir laisvalaikio centro direktorė Virginija Naudžiūtė. Organizatorė paaiškina, jog dėl pandemijos atšauktas pernai metais organizuotas renginys neįvyko, tad artėjantį šeštadienį įvyks pirmasis „Duonos ir ugnies“ festivalis. Juo siekiama sukurti tradicijų ir modernumo sintezę – festivalio metu pristatomose edukacinėse programose kviečia susipažinti ne tik su tradicinės duonos gamybos būdais, bet ir atrasti „Gardžiausio patiekalo konkurso“ dalyvių pristatomus gaminius bei išvestinių duonos patiekalų įvairovę. O ugnį išvysti kaip suburiančios šviesos ir šilumos simbolį, be kurio buvo neįsivaizduojamos bendruomenės šventės. „Tikimės, jog Duonos ir ugnies festivalio vakarinėje programoje numatytas ugnies šou bei lazerių kompozicijos ant vandens taps tuo telkiančiu bei šildančiu reginiu festivalio žiūrovams. O ilgainiui, tęsiant festivalio tradiciją, sukviesime ne tik norinčius paskanauti ar įsigyti įvairių skonių duonos, bet ir sukurti patirties bei idėjų sklaidos platformą. Šių metų festivalis – pirmasis žingsnis šios vizijos link.“ – pratęsia organizatorė V. Naudžiūtė.

Duonos ir ugnies festivalį globojantis Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas paaiškina, jog rudenį vykusi šventė – skirta pasidžiaugti krašto ūkininkų derliumi – Prienuose visuomet buvo svarbi, o duona – vienas iš derliaus simbolių. „Ji buvo pagrindinis lietuvio maistas, šventa ir gerbiama. Tikros lietuviškos duonos kepimo namų krosnyje tradicijos, laikui bėgant, sunyko ir liko tik muziejų edukacinėse programose… Norisi mūsų tautinį ir kultūrinį paveldą išsaugoti bei pagerbti duonos kepėjus ir duonos kepimo tradiciją.“ – teigia meras A. Vaicekauskas, pridurdamas, jog populiariausios edukacinės programos Prienų krašto muziejuje – būtent apie duoną. Prienų kultūros ir laisvalaikio centro direktorė Virginija Naudžiūtė tikina, jog miesto svečiai dažnai užsukdavę į Prienus būtent „Marčios“ duonos, o žemdirbystė ir stiprūs krašto ūkininkai – neatsiejama Prienų krašto dalis.

Renginio organizatoriai atkreipia dėmesį, kad duona – tai visų pirma gyvenimo simbolis, nuo seno žymėjęs gerovę, vaisingumą, laimę bei apsaugą nuo blogio. O jos neiškepsi be ugnies ir krosnies. „Mūsų protėviai tikėjo, jog iškepus duonelę nevalia ją ant stalo padėti apverstą – kad pasaulio tvarka neapsiverstų, o melas netaptų tiesa. Dalijimasis duona yra gražiausias artimojo meilės paliudijimas. O ugnis – suteikia ramybės ir jaukumo, užpildo ilgesį…“ – pasakoja renginio organizatorė, Prienų kultūros ir laisvalaikio centro kultūrinių veiklų organizatorė Zita Kuzminskienė.

Duonos ir ugnies festivalyje rugsėjo 18 d. vyks net keli renginiai – nuo 14 valandos kvies Prienų krašto duonos gamintojų ir amatininkų mugė ir tradiciniais šokiais vienysianti akcija „Visa „Baltica“ šoka“. Nuo 16 valandos prasidės programa „Apie duoną“ kurios metu su kepinio tradicijomis bus galima susipažinti Prienų rajono krašto muziejaus programose, dalyvauti Prienų rajono savivaldybės Gardžiausio patiekalo konkurse, klausytis kapelų „Jieznelė“ ir „Sieliai“. Festivalio metu napsakomą reginį dovanos akrobatinės grupės ANBO pilotai: Rolandas Paksas, Robertas Noreika, Algimantas Žentelis ir Antanas Marčiukaitis. Profesionalai kartu skraido jau daugybę metų bei puikiai jaučia vienas kitą ir dovanos įspūdingą, žemą skrydį virš Prienų. Vakaro metu programoje „Apie ugnį“ koncertuos grupė, atliekanti išprotėjusių tekstų pripildytą bliuzroką, rokenrolą, progroką – D.I.K.V.A.Š.; padūkusiu folkišku skambesiu ir energingais gyvais pasirodymais išsiskiriančios grupės „Kūjėliai“ lyderis Julius Vaicenavičius su programa „Folkenrol“. O koncerto kuliminacija – Aistės Smilgevičiūtės ir grupės „Skylė“ akustinis koncertas bei tamsėjančiame danguje sužibsiančios „Bliko“ lazerių kompozicijos ant vandens, ugnies ir šokio grupės „13“ pasirodymas.

Renginį globoja Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas.
Visi renginiai nemokami. Dalyvavimui vakaro koncerte bei dalyje „Apie duoną“ – būtinas galimybių pasas. Daugiau informacijos ir programa: https://bit.ly/2Xk7qpy .

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close