Tarptautinės karo inžinierių pratybos „Inžinierių griausmas 2021“ pasiekė finalinį etapą

Rugsėjo 6 d. prasidėję tarptautinės karo inžinierių pratybos „Inžinierių griausmas 2021“ pasiekė finalinį etapą. Nuo 2013 m. Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kasmet organizuojamos pratybos šiemet vyksta dalyvaujant gerokai gausesniam karių skaičiui nei ankstesniais metais, išsiplėtė pratybų geografija – pirmą kartą šių pratybų mokomosios vietos yra ir civilinėse teritorijose (Kauno hidroelektrinės prieigose, „Žalgirio“ arenoje, VI-ame forte, Kauno autobusų parke) ir Baltijos jūroje.

Taip pat šiais metais pirmą kartą integruotos ir pirmosios EOD (Explosive ordance disposal – standartinių sprogmenų neutralizavimo) pratybos kartu su narais-išminuotojais. Šių pratybų, vykusių Kairių poligone (Klaipėdos r.) ir Klaipėdos apskrityje metu, Lietuvos išminuotojai ir narai kartu su sąjungininkais iš Vokietijos, Latvijos bei Estijos, naudodami specialią įrangą, išminavimo robotus ir kumuliacinius tikslaus pataikymo užtaisus „Vulcan“ vykdė improvizuotų sprogstamųjų užtaisų neutralizavimo darbus sausumoje ir jūroje. Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai, treniruodamiesi kartu su Karinių jūrų pajėgų Povandeninių veiksmų komanda, turėjo išskirtinę galimybę atlikti realius sprogmenų neutralizavimo darbus po vandeniu, o pratybas vainikavo Baltijos jūroje 25 m gylyje laikantis nustatytų procedūrų neutralizuoti jūriniai inžineriniai užtaisai, turintys 100 kg sprogstamosios medžiagos.

Tuo tarpu vienintelis Sausumos pajėgų kinologų K-9 vienetas vykdė pajėgų išlaikymo ir paramos užduotis Kauno mieste, kur kartu su Inžinerijos bataliono kinologais pratybų užduotis su tarnybiniais šunimis vykdė kinologai iš Latvijos, Estijos kariuomenių, bei kinologai iš Vadovybės apsaugos departamento.

Prieš prasidedant pasaulio salės futbolo čempionatui, kinologams su tarnybiniais šunimis pavojingų sprogstamųjų medžiagų teko ieškoti Kauno „Žalgirio“ arenoje, Kauno autobusų parke bei VI-ame forte įsikūrusiame Karo technikos muziejuje. Ypatingus tarnybinių šunų gebėjimus ir bendrą pasirengimą rasti bei identifikuoti įvairias sprogstamąsias medžiagas kinologai demonstravo apieškant Lietuvai strategiškai svarbaus objekto – Kauno hidroelektrinės – prieigas ir vidų, siekiant užtikrinti apsaugą nuo galimų grėsmių.

Pagrindinis pratybų „Inžinierių griausmas 21“ etapas

Pagrindinė tarptautinių pratybų „Inžinierių griausmas dalis“ vyksta Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje. Čia Lietuvos kariuomenės karo inžinieriai kartu su JAV, Nyderlandų, Vokietijos, Jungtinės karalystės ir Estijos kariais bei kolegomis iš Lietuvos Šaulių sąjungos, Krašto apsaugos savanorių bei Specialiųjų operacijų pajėgų situacinių mokymų metu vykdo įvairias inžinerijos paramos užduotis – sprogstamųjų ir nesprogstamųjų kliūčių įrengimą, kelio užkardymą, apsaugos nuo atominio, biologinio ir cheminio ginklo veiksmus ir kt. Šio pratybų etapo tikslas – treniruoti karius vykdyti inžinerinės paramos užduotis, remti pėstininkų manevrą, integruoti Sausumos pajėgų manevrinius, teritorinius ir sąjungininkų inžinerinius padalinius veikti kartu, gerinti padalinių tarpusavio sąveiką bei pademonstruoti inžinerinių padalinių vykdomų užduočių spektrą.

Karių pasirengimą vykdyti numatytas užduotis ir veikti kartu su kitais padaliniais vertina Lietuvos kariuomenės karininkai ir stebėti, vertinti bei pasidalinti patirtimi atvykę stebėtojai iš visų pratybose dalyvaujančių šalių, taip pat Lenkijos ir Norvegijos. Kaip ir kiekvienais metais sulaukiama nemažo vadovaujančių Lietuvos bei sąjungininkų pareigūnų dėmesio. Pratybų dalyvius jau aplankė Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas brg. gen. Raimundas Vaikšnoras su delegacija, laukiama atvykstant Jungtinės karalystės ambasadoriaus ir JK karo atašė Lietuvai.

 Didžiausios tarptautinės karo inžinierių pratybos „Inžinierių griausmas 2021″ baigsis rugsėjo 17 d. Iškilmingos uždarymo ceremonijai skirtos rikiuotės metu bus įteiktos atminimo dovanos, labiausiai pasižymėję kariai apdovanoti specialiomis „Inžinierių griausmo“ monetomis, daiktinėmis dovanomis, tačiau didžiausias apdovanojimas, kurį gaus kiekvienas pratybų dalyvis – žinios, patobulinti specialybės įgūdžiai bei įgyta neįkainojama patirtis veikiant kartu su kariais iš devynių NATO valstybių.

Inžinerijos bataliono informacija ir nuotraukos

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close