Lietuvos kariai išlydėti į misiją Malyje

Šiandien, rugsėjo 8 d., Klaipėdos miestui istoriškai svarbioje vietoje – Klaipėdos Piliavietėje – į tarptautinę operaciją Malyje (Afrika) iškilmingai išlydėta virš 40 Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Žemaičių apygardos 3-osios rinktinės karių savanorių. Tai 10-oji Pajėgų apsaugos vieneto (PAV-10) karių rotacija Jungtinių Tautų vadovaujamoje situacijos stabilizavimo operacijoje MINUSMA, Gao provincijoje, rytinėje Malio dalyje.

Ceremonijoje dalyvavo Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) vadas plk. Linas Kubilius, Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės vadas plk. ltn. Linas Idzelis, Klaipėdos įgulos dalinių vadai, KASP rinktinių vadai, 3-iosios rinktinės pėstininkų kuopų valdymo grupės, Klaipėdos rajono savivaldos atstovai.

KASP vadas plk. Linas Kubilius išvykstančios pamainos būrio vadui kpt. Kęstučiui Denbinskui įteikė Lietuvos Respublikos vėliavą, visiems kariams palinkėjo ištvermės tarnyboje toli nuo artimųjų, sėkmės vykdant užduotį ir saugiai sugrįžti į namus.

Išvykstantiems kariams atminimui įteikti suvenyrai – Vyčio ženkliukai, kurie simbolizuoja vienybę, ištikimybę, drąsą, išmintį ir gyvybę.

Sūnų į misiją išlydėti atėjusi mama sakė, jog didžiuojasi savo vaiku.

„Džiaugiuosi matydama jį šioje iškilmingoje rikiuotėje, kartu su kitais jo ginklo broliais, ryžtingai ir patriotiškai nusiteikusiais vykdyti tokią kilnią misiją šalyje, kuriai dabar labiausiai reikia tarptautinės paramos“, – sakė kario savanorio mama.

Planuojama, kad PAV-10 kariai į Malį kartu su Vokietijos karių kontingentu išvyks spalio mėn. Operacijos rajone jie pakeis pusės metų tarnybą baigiančius KASP Dainavos apygardos 1-osios rinktinės (Alytus) karius. Lietuvos kariai šioje operacijoje atsakingi už Pajėgų apsaugos užtikrinimą Gao provincijoje esančioje karinės bazės teritorijoje.

Jungtinės Tautos operaciją MINUSMA (angl. Multidimensional Intergrated Stabilization Mission, MINUSMA) Malyje vykdo nuo 2013 m. MINUSMA siekia stabilizuoti padėtį šalyje, remti pereinamojo laikotarpio veiksmų plano įgyvendinimą, apsaugoti civilius gyventojus, propaguoti ir ginti žmogaus teises, rengti humanitarinės pagalbos teikimą, kultūros paveldo išsaugojimą ir padėti užtikrinti teisingumą nacionaliniu ir tarptautinių lygmenimis. Krašto apsaugos savanorių pajėgų suformuotas Pajėgų apsaugos vieneto pirmosios pamainos karių būrys (PAV-1) tarnybą šioje operacijoje pradėjo 2017 metų spalį. Nuo 2003 m. Savanorių pajėgų kariai dalyvavo tarptautinėse operacijose Kosove, Irake, Afganistane kaip pėstininkai ir kaip įvairių kvalifikacijų specialistai.

Krašto apsaugos savanorių pajėgos aktyviai prisideda prie pastangų didinti saugumą pasaulyje, prie siekių Lietuvą išlaikyti gerbiama, girdima ir vertinama tarptautinės bendruomenės, o užtikrindamos vienybę ir partnerystę su Vakarų sąjungininkais siunčia stiprias atgrasymo žinutes agresoriui.

KASP informacija.

Ltn. Aurimo Mockaus nuotraukos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close