Kaip pasigaminti nerealiai skanią, šaltą kavą namuose?

Vasarą šalta kava padeda atsigaivinti ir pasikrauti energijos. Tačiau net ir rudenį šis kavos gėrimas nepraranda populiarumo ir yra geriamas daugelio kavos mėgėjų namuose. Nors anksčiau buvo populiaru šaltą kavą pirkti tik kavinėse ar restoranuose, dabar šį kavos gėrimą galima lengvai pasidaryti tiesiog namuose. Internete galite rasti daug skirtingų šaltos kavos ruošimo būdų ir receptų, o tam, kad skonis nenuviltų, rekomenduojama atkreipti dėmesį į kelias pagrindines šaltos kavos ruošimo taisykles.

Dažniausiai kava namuose gamina tradiciniu būdu – kava užpilama karštu vandeniu, jai šiek tiek atvėsus įberiami ledukai ir užpilamas šaltas pienas. Štai ir turite šaltos kavos puodelį. Toks ruošimo būdas leidžia daug nevargti ties gėrimo gamyba ir greitai mėgautis šaltos kavos puodeliu. Tačiau pasirinkus per aukštos temperatūros vandenį arba netinkamo malimo pupeles, šaltos kavos skonis gali pavirsti per daug rūgščiu ar per stipriu. Tad kaip nesuklysti renkantis kavos pupeles?

Kokias kavos pupeles naudoti šaltai kavai?

Šaltą kavą galima paruošti iš kavos pupelių, kurias naudojate įprastai. Tačiau atminkite, kad kavos kokybę lemia pasirinktų pupelių rūšis. Kadangi šaltos kavos gaminimo metu išsiskiria mažiau rūgščių nei įprastai, pačios kavos skoniai yra ryškesni. Tai reiškia, kad naudojant žemos kokybės kavą, gali išryškėti ne itin malonios skonio natos. Be to, parduodama kava internetu dažnai turi detalius skonių, malimo ir skrudinimo aprašymus, kurie leidžia atrasti būtent jūsų skoniui pritaikytas kavos pupeles. Ruošiant šaltą kavą rekomenduojama pirkti vidutinio skrudinimo kavą, nes būtent jos skonis geriausiai atsiskleidžia šaltame vandenyje, kava netampa per rūgšti ar per stipri.

Kalbant apie malimą, geriausia kavos pupeles malti namuose, nes taip galite asmeniškai pasirinkti kavos pupelių rupumą. Tačiau jeigu neturite kavos malimo mašinos namuose, galite įsigyti jau sumaltą kavą. Šaltos kavos gamybai geriausia rinktis rupiai maltas pupeles. Ruošiant šaltą kavos gėrimą iš smulkiai maltų kavos pupelių, gėrimo dugne gali susidaryti į dumblą panašūs kavos tirščių likučiai. Taip kavos skonis taps netolygus ir vietomis kartus.

Kur rasti rupiai maltos kavos pupelių?

Pirmoji galimybė, rupiai maltos kavos ieškoti specializuotose kavos parduotuvėse arba užsisakyti internetu. Įprastose maisto parduotuvėse rasti tinkamo rūpimo kavą sudėtinga, nes tokiose vietose dažniausiai nėra kavos specialistų, kurie galėtų jums patarti. Tuo tarpu specializuotose parduotuvėse galima pasitarti su kavos žinovais, kokios kavos pupelės būtų tinkamiausios šaltos kavos gaminimui, kuo jos skiriasi ir kuo ypatingos. Kava internetu taip pat suteikia puikią galimybę patiems tyrinėti skirtingų rūšių kavos pupeles, rasti išskirtinių kainos pasiūlymų ir taip pat pasikonsultuoti su internetiniu konsultantu, kuris nukreips jus tinkama linkme.

Asociatyvios nuotraukos šaltinis: pexels.com

Kitas variantas yra įsigyti kavamalę. Žinoma, teks išleisti šiek tiek papildomų pinigų, tačiau šviežiai maltos kavos pupelės, suteiks daug kokybiškesnį gėrimo skonį, o ir kavos rupumą galėsite reguliuoti patys. Šviežiai kavamale maltos kavos pupelės pagerins ne tik šaltos, bet ir karštos kavos skonį.

Kaip pasigaminti šaltą kavą?

Kai jau turite įsigiję norimo skonio kavos pupeles, pats laikas pradėti šaltos kavos gaminimo procesą. Pirmiausia rekomenduojama pasigaminti kavos koncentratą, kurį vėliau galėsite naudoti pagal savo poreikius – su papildomais priedais arba be jų. Koncentratui pasigaminti jums reikės maltą kavą ir vandenį padalinti 2:1 santykiu. Pavyzdžiui, 2 puodeliai šalto vandens ir 1 puodelis maltos kavos.

Jeigu norite paruošti šaltą kavą, kurią būtų galima gerti be jokių papildomų praskiedimų vandeniu ar pienu, tuomet rinkitės vandens ir kavos santykį 4:1. Naudokite 4 puodelius šalto vandens ir 1 puodelį maltos kavos.

Skirtingi šaltos kavos gaminimo būdai

Internete galite rasti gausybe šaltos kavos ruošimo būdų ir receptų, todėl išsirinkti labiausiai patinkantį gali užtrukti. Juk tik eksperimentai virtuvėje gali padėti atrasti sau patinkančią šaltą kavą. Žemiau pateikti keli lengvi, tačiau išskirtinį šaltos kavos skonį garantuojantys ruošimo būdai.

Masono indo naudojimas

Pirmasis metodas, kuriuo galite paruošti gardžią šaltą kavą namuose – tai masono indo naudojimas. Jeigu tokį gėrimą gaminate pirmą kartą, šis būdas gali tapti puikiu, skanius rezultatus garantuojančių eksperimentu. Naudojant masono indą, paruošite nedidelį kiekį šaltos kavos. Tad paragavus galėsite lengvai nuspręsti, ar šis ruošimo būdas tinka jums, nešvaistant specialiai skaniai kavai įsigytų kavos pupelių.

Ko reikės: norimo dydžio masono indo, kavos filtro ir tirščių koštuvo su smulkiu tinkleliu.

Kaip gaminti: 1 puodelį rupiai maltos kavos užpilkite 2 puodeliais šalto vandens. Indą uždarykite, suplakite ir įdėkite į šaldytuvą. Po 12 valandų į koštuvą įdėkite kavos filtrą ir išfiltruokite kavą, kad kavos tirščiai liktų tinklelyje. Jeigu norite, pagardinkite kavą sirupu ar pienu. Tiesa, ruošiant šaltą kavą pirmą kartą, rekomenduojama nepersistengti su priedais. Taip galite per stipriai užgožti kavos skonį, ir šalta kava virs tik stipriai atskiestu, saldžiu gėrimu.

Asociatyvios nuotraukos šaltinis: pexels.com

Prancūziško kavinuko naudojimas

Antras būdas, kuriuo galite lengvai paruošti kavą namuose – prancūziško kavinuko naudojimas. Šiam metodui reikia mažiau daiktų, todėl jis kiek paprastesnis nei pirmasis. Viskas, ko reikės – tai prancūziškas kavinukas.

Kaip gaminti: viską darykite taip pat, kaip ir pirmuoju būdu. 1 puodelį rupiai maltos kavos užpilkite 2 puodeliais šalto vandens. Kavos ir vandens kiekį galite keisti pagal kavinuko dydį, svarbiausia išlaikyti proporcijas. Kavinuką uždenkite ir įdėkite į šaldytuvą. Po 12 valandų kavos tirščius prancūziško kavinuko pagalba nuspauskite žemyn, kavą išpilkite į kitą indą, o tirščius išmeskite arba panaudokite juos kaip antrinę žaliavą sodininkystėje ar grožio procedūrose.

Asociatyvios nuotraukos šaltinis: pexels.com

Kiek laiko geriausiai laikyti užpiltą kavą?

Rekomenduojama įsitikinti, kad kava laikoma mažiausiai 12 valandų, bet ne ilgiau nei 24 valandas. Kuo ilgiau laikysite kavą su tirščiais, tuo stipresnė ji bus. Nepamirškite, kad nuo to priklausys ir kofeino koncentracija. Jeigu nenorite pernelyg stiprios kavos, po 12 valandų nepamirškite atskirti kavos tirščių. Tokį paruoštą gėrimą šaldytuve galima laikyti kelias dienas po gaminimo.

Kuo skaninti?

Jeigu mėgstate stipraus skonio kavą, jos skaninti nebūtina. Kitu atveju, galite dėti ledukų, pilti šalto vandens, augalinio (ryžių, avižų, migdolų) pieno, grietinėlės. Saldinti geriausia skystais saldikliais, pavyzdžiui, įvairių skonių sirupais ar medumi. Cukrus šaltame vandenyje sunkiai tirpsta, todėl turėsite laukti ilgiau kol šis ištirps, arba gerti kavą su neištirpusiais cukraus kristalais.

Taigi, dabar jau žinote, kokios kavos pupelės geriausiai tinka šaltai kavai ruošti, kaip jas malti ir kaip gaminti šaltą kavą namuose. Reikia tik nebijoti eksperimentuoti, išbandyti kuo daugiau kavos ruošimo būdų ir taip išsirinkti sau labiausiai patinkantį.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close