Skirtingos melionų rūšys: kaip išsirinkti?

Melionų sezono įkarštyje šių sultingų vaisių įvairovė parduotuvėse yra kaip niekad didelė. Ar žinote, kuo ypatingi skirtingų rūšių melionai?

„Melionai yra paklausūs visais metų laikais, tačiau dabar yra didžiausia jų įvairovė – kiekvienas gali paragauti kelių skirtingų rūšių vaisių ir išsirinkti mėgstamiausią. O didžiausi melionų privalumai: jie ilgai išlieka švieži, juos galima valgyti vienus arba naudoti įvairiems patiekalams – nuo sriubų, salotų iki desertų. Taip pat šiuose vaisiuose gausu vitaminų, ląstelienos ir kitų organizmui naudingų medžiagų“, – teigia prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Rugpjūtis yra vienas iš kelių mėnesių per metus, kai melionai sulaukia daugiausia pirkėjų dėmesio. Todėl būtent šiuo metu „Maxima“ skelbia melionų dienas – parduotuvėse galima rasti net 8 rūšių melionų už patrauklias kainas. Į Lietuvą švieži vaisiai atkeliauja iš skirtingų žemynų ir šalių, tokių kaip Ispanija, Brazilija, Kazachstanas.

Patys populiariausi iš „Maximoje“ parduodamų melionų yra ryškiai geltoni, gaivinančiai saldūs „Honey dew“ rūšies melionai. Pernai jų pardavimai siekė kone 1000 tonų, o pirmą šių metų pusmetį persirito per 620 tonų. Daug dėmesio sulaukia ir dideli saldieji melionai iš Kazachstano – dalis vyresnio amžiaus pirkėjų šių vaisių skonį prisimena iš senų laikų. Šiuo metu kaip tik įsibėgėja šios rūšies melionų derlius. Pernai jų parduota daugiau nei 450 tonų.

„Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad meliono gabalėliais galima pagardinti pusryčių košę, vaisiaus derinys su vytintu kumpiu – puikus šventinio stalo užkandis, o šaldyti melionų kubeliai atstoja ledus.

„Valgant melionus organizmas gali pasipildyti vitaminų C, A, B6 bei K atsargomis, taip pat gauna antioksidantų, kurie saugo organizmą nuo uždegiminių procesų. Žinoma, skirtingų melionų maistinės savybės skiriasi, pavyzdžiui, „Canta loupe“ rūšies vaisiuose yra daugiau vitaminų C ir A, bet mažiau natrio negu „Honey dew“, – pastebi B. Baratinskaitė. Anot jos, ragaujant skirtingų rūšių melionus, kartu gaunama ir įvairovė naudingų medžiagų, kurios svarbios įvairioms organizmo funkcijoms – nuo odos apsaugos iki virškinimo sistemos veiklos.

Todėl per melionų dienas maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė siūlo išbandyti skirtingų rūšių melionus ir atrasti savo mėgstamiausią. Ji trumpai pristato, kuo kiekviena rūšis yra ypatinga.

„Honey dew“ melionų derlius yra ilgas ir gausus. Sezonas tęsiasi nuo birželio iki spalio. Skonis nėra per saldus, todėl būtent šios rūšies vaisiai dažnai naudojami gaminant salotas, skaninant jogurtus ir netgi kokteilius. Šviežių ir gerai sunokusių „Honey dew“ melionų žievė yra geltona, švelni, lygi, šiek tiek primenanti vašką. Be to, šio meliono sėklas taip pat galima valgyti – žalias, išdžiovintas ar pakepintas.

„Canta loupe“ – Lietuvoje taip pat puikiai pažįstamas melionas. Vaisius dažnai įkomponuojamas į užkandžių padėklus, mat šviesiai geltonas minkštimas puikiai išlaiko savo formą kubeliuose ir nėra pernelyg vandeningas. Šie melionai gali užaugti net iki 5 kilogramų. Tokio užtektų gausiai šeimai.

„Gwanipa“ meliono minkštimas – ryškiai oranžinis. Labiausiai jis vertinamas dėl ryškių citrinos ir medaus poskonių, kurie kitiems melionams nėra būdingi. Šie vaisiai labai sultingi ir tiesiog tirpsta burnoje. Augalai vaisius veda Ispanijoje nuo liepos pradžios iki rugpjūčio vidurio, o derlių virtuvės meistrai naudoja salotoms, desertams. „Gwanipa“ gali būti kepamas grilyje, taip pat valgomas su medumi.

„Piel de Sapo“ melionas pasaulyje turi daug vardų. Dažnai jis yra vadinamas „Kalėdų melionu“, nes Ispanijoje sunokęs jų derlius skinamas gruodžio mėnesį. Brazilijoje šie melionai išnoksta anksčiau ir per vandenyną atkeliauja į Europą – jų skoniu galima mėgautis jau dabar. Vaisiai savo išvaizda kiek primena arbūzus – paviršių dengia žalia, lygi žievė su rudomis dėmelėmis. Prapjovus atsiveria šviesus, balkšvas vaisiaus minkštimas. „Piel de Sapo“ pasižymi tvirta struktūra, nėra pernelyg saldus ir puikiai tinka šaltų gėrimų pagardinimui, glotnučiams.

„Limelon“ yra nedidelis, apvalus, žaliąją citriną primenantis melionas. Vidus žalsvas su pailgomis rudomis sėklomis. Atsikandus šio aromatingo meliono, užplūsta saldumas, vėliau galima pajusti citrinos žievelės ir gėlių poskonius. Dėl savo išskirtinio skonio šis vaisius dažniausiai valgomas vienas, bet tinka ir salotoms, košėms, vaisių kokteiliams.

Oranžinis saldainis arba „Orange candy“ melionas yra tarsi gaivinančių sulčių krioklys. Ryškiai geltonas vaisius ypač tiks glotnučiams ir įvairiems sveikiems užkandžiams, pavyzdžiui, su granola. Nors ir sultingas, bet minkštimas gerai išlaiko formą. Užšaldykite gabalėlius ir turėsite puikų vasaros desertą vietoje ledų.

„Jimbee“ melioną lengva atskirti nuo kitų. Vaisiaus vidus – ryškiai oranžinis, švelni tekstūra ir saldus skonis bei kvapas. Žievelės spalva švelniai kreminė. Minkštimo saldumą praturtina karamelės poskonis, todėl „Jimbee“ dažnai derinamas su įvairiais desertais arba ragaujamas vienas.

„Galia“ yra hibridinis melionas, savo išvaizda panašus į „Canta loupe“ – abiem rūšims būdingas gelsvai žalsvas raukšlėtas paviršius, tačiau „Galia“ vidus panašesnis į „Honey dew“ šviesiai žalsvą minkštimą. „Šis melionas ypač saldus ir sultingas, o ragaujant iškart prisimeni, kad būtent tokio skonio yra melionų ledai, saldainiai ar sirupas. Šie vaisiai dažnai naudojami desertams ir vaisių salotoms, puikiai tinka vanilinių ledų pagardinimui, taip pat galima sutrinti saldų šerbetą“, – sako „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close