Ar išsirinkti siuvimo siūlus – galvos skausmas?

Siūlus galima rasti kiekvieno žmogaus namuose. Tiesa, įvertinus juos racionaliai, didžiosios daugumos kokybė vertinama vien pagal tai, kad norint įsiūti vieną sagą užtrunkate labai daug laiko. Tam, kad siuvimas būtų malonumas, o ne kančia, vertėtų pasirinkti tinkamos rūšies siūlus.

Kokios siuvimo siūlų rūšys?

Siūlai siuvimui yra išskaidomi į skirtingas rūšis, kurios yra skirtos skirtingų tipų audiniams. Jeigu esate siuvimo entuziastas, tuomet reikėtų tų skirtingų rūšių turėti savo siuvimo rinkinyje.

Iš poliesterio siūlai. Šie yra daugybės spalvų bei atsparūs šalčiams ir karščiams. Dažniausiai jie būna blizgūs, todėl lengvai slysta per audinį.

Iš medvilnės siūlai. Šie pasižymi mažu blizgumu ir matine spalva. Jie yra mažai tamprūs bei gali susitraukti skalbiant aukštoje temperatūroje.

Iš medvilnės ir poliesterio siūlai. Šie pasižymi standumu, todėl tinka įvairaus tipo audiniams.

Iš nailono siūlai. Šie yra stiprūs ir nesusitraukia skalbimo metu. Deja, jeigu šie siūlai bus skalbiami karštoje temperatūroje, gali būti, jog išbluks spalva.

Iš šilko siūlai. Šie yra blizgūs ir stiprūs. Jie dažniausiai naudojami siūti vilnai ir šilkui. Jie yra patvarūs ir atsparūs karštam skalbimui.

Iš metalo siūlai. Šie yra apsukti auksu, sidabru ar kitu metalu. Norint siūti su šiais siūlais, reikia naudoti specialią adatą.

Storis ir spalva

Siūlų storis priklauso nuo to, koks yra audinio storis, kurį norite susiūti. Jeigu audinys (ar rankdarbis) yra storos medžiagos – rinkitės storesnius siūlus, kurie yra patvaresni ir atlaiko didesnį spaudimą. Storesniam siūlui reikės pasirinkti plačią adatą, kuri turi ne aptempti siūlą, o šis turi laisvai judėti adatoje.

Renkantis siūlo spalvą, reikėtų vadovautis viena taisykle – jie turi būti tamsesni nei audinio spalva. Priešingu atveju, jūsų audinys (ar rankdarbis) gali atrodyti neestetiškai. Jeigu pasirinkote margą raštą, tuomet reikėtų vengti kontrastuojančių spalvų. Tiesa, jeigu jūsų pasirinktas audinys yra itin šviesus, tuomet rinkitės ir šviesų siūlą (šis susilies su audiniu ir liks nepastebimas).

Svarbiausia renkantis siuvimo siūlus atkreipti dėmesį, kad jie būtų: tvirti, elastingi, atsparūs karščiui, cheminiam poveikiui, drėgmei ir nebūtų nusiplaunanti spalva.

Į ką papildomai atkreipti dėmesį perkant siuvimo siūlus?

Tam, kad įsigytumėte kokybiškus siūlus, venkite pigiausių siūlų. Šie gali paveikti jūsų audinio (rankdarbio) grožį dėl savo silpnumo ir išpešiojimo savybių. Tam, kad įvertintumėte, ar siūlas yra stiprus reikia jį tempti į abi puses – kuo siūlas sunkiau nutrūks, tuo jis yra stipresnis. Taip pat siūlo stiprumą galima išmėginti ir su audiniu – jo stiprumas turi būti panašus ir į siūlo stiprumą.

Universalius siūlus rinkitės tada, kai jums reikia susiūti mažą skylutę arba įverti vieną sagą. Namuose būtina turėti juodos ir baltos spalvos siūlus, nes juos galima priderinti – visur!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close