Lietuviai per metus išgeria milijonus butelių giros: pasigardžiuokime ja ir patys pasigaminę namuose

Lietuvių taip mėgstamą girą galima pavadinti vienu seniausių bei brandžiausias tradicijas turinčių nacionalinių gėrimų. Savo populiarumo gira neprarado iki šiol – vien pernai lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ iš viso pardavė virš 4 milijonų pastarosios butelių bei skardinių. Sustatę juos šalia vienas kito, turėtume atstumą nuo Vilniaus iki Klaipėdos. Todėl „Maximos“ atstovai sako, kad vasara yra pats tinkamiausias laikas pasilepinti šaltos giros gardumu, ir dalijasi unikaliais receptais, kuriais vadovaujantis šį gėrimą bus galima pasigaminti patiems savo namuose.

Geriausia – natūralus saldumas

Lietuviai girą išties mėgsta ir jos kasmet nuperka vis daugiau. Anot „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, šio gėrimo pardavimai prekybos tinkle per pirmąjį 2021-ųjų pusmetį, lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, ūgtelėjo dešimtadaliu.

„Pastebime, kad mūsų pirkėjai noriai išbando ir naujoves. Pavyzdžiui, ypač populiarėja kombučos gėrimas, kurio šiemet, palyginus su pernai, pardavėme net beveik 1,5 karto daugiau. Visgi ją giros pardavimai gerokai lenkia. Tai rodo, kad esame ištikimi tradicijoms, renkamės tai, kuo lietuviai gaivinasi dar nuo XVI amžiaus. Be to, savo klientams siūlome natūralią, Lietuvos ūkininkų pagamintą girą „Linkėjimai iš kaimo“ lentynose. Jos šiemet pardavėme 40 proc. daugiau. Vadinasi, skanauti gėrimą, kurio receptūra yra autentiška, lietuviai linkę vis labiau. Tokia gira – ir natūrali bei ekologiška. Todėl mūsų lankytojų dėmesį sveikesnėms produktų alternatyvoms vertiname itin palankiai“, – sako E. Dapkienė.

Tiems, kurie rūpinasi savo mityba ir nori šiuo gėrimu vasara gaivintis kuo dažniau, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė primena apie giros naudą organizmui. Ją užtikrinti, pasak pašnekovės, galima tikrai paprastai.

„Tinkamos sudėties naminė gira organizmą praturtina papildomu B vitaminu, gerosiomis bakterijomis. Ji ir puikiai malšina troškulį, gerina žarnyno veiklą, papildo mitybos įvairovę. Todėl šios naudos sugadinti į naminę girą pridedant daug cukraus nevertėtų. Jos saldumą puikiai užtikrina vaisiai ir uogos, kurie turi daug natūralios fruktozės, taip pat – medus. Naminės giros gamybai naudojama ir ruginė duona, razinos. Pastarosios yra tarsi laukinės mielės, kartu su natūraliu cukrumi lemiančios rūgimo procesą. Kuo ilgiau šis vyksta, tuo fruktozės kiekis mažėja ir gira tampa rūgštesnio, malonesnio skonio“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Pasidalijusi šio gėrimo nauda ir gamybos gudrybėmis, „Maximos“ maisto ekspertė siūlo jį pasigaminti namuose patiems. Todėl B. Baratinskaitė pateikia porą kulinarinių idėjų, kurios leis mėgautis natūralia ir ypač gardžia gira.

Tradicinė naminė medaus gira

Reikės: 4 litrų vandens, 400 g medaus, 60 g mielių, pusės stiklinės razinų, 1 citrinos, valgomojo šaukšto cukraus.

Užvirkite vandenį, leiskite atvėsti, tačiau ne iki galo. Tada jame ištirpinkite medų. Vanduo dabar turėtų jau būti vėsus. Tuomet į jį supilkite su cukrumi ištrintas mieles, puodą uždenkite švariu lininiu rankšluosčiu, palikite šiltai visai nakčiai. Ryte nugriebkite susidariusias putas, suberkite razinas, supilkite išspaustas citrinos sultis. Girą supilstykite į butelius, kurių kiekvieną būtinai papildykite razinomis, nes taip geriau vyks rūgimo procesas. Juos pastatykite šaltai 2–3 paroms. Ragaukite.

„Tai paprastas, tačiau labai gardus giros receptas. Jam cukraus naudojama visiškai nedaug, tik tam, kad vyktų rūgimas. Visą giros saldumą užtikrina medus – natūralesnis saldiklis. Todėl, pasigaminus šį gėrimą, juo bus galima gardžiuotis sveikiau, ragaujant tradicinį skonį, kuriuo mėgavosi dar senovės lietuviai“, – teigia B. Baratinskaitė.

Braškių ir aviečių gira

Reikės: 250 g braškių ir tiek pat aviečių, 2 litrų vandens, 10 g šviežių mielių, valgomojo šaukto cukraus.

Sutvarkykite uogas, braškes supjaustykite ir su avietėmis suberkite į 3 litrų stiklainį. Sudėkite ten pat cukrų, įpilkite 2 litrus verdančio vandens. Išmaišykite, leiskite cukrui ištirpti. Vandeniui pravėsus, sudėkite mieles, palikite girą rūgti kambario temperatūroje. Pranykus mielių kvapui, gira bus paruošta gerti. Tai truks apie 2–3 paras.

„Šios giros skonis tikrai nustebins. Švelnus braškių ir rūgštesnis aviečių poskoniai puikia dera tarpusavyje, o gėrimas pasižymi ir apetitą žadinančiu aromatu. Tai gaivinanti, natūrali bei puikiai troškulį malšinanti gira, kurios didžiausius privalumus galima pajusti karštą vasaros popietę“, – kalba B. Baratinskaitė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close